Švábíková i Krsek šestí. Dálkař Juška navázal na Staňka a předvedl nejhorší výkon sezony

AKTUALIZOVÁNO

Tyčkařka Amálie Švábíková i čtvrtkař Matěj Krsek obsadili na halovém mistrovství světa šesté místo. Postarali se zatím o nejlepší česká umístění na šampionátu v Glasgow. Dálkař Radek Juška dopoledne skončil až čtrnáctý. O první světový rekord na šampionátu se v běhu na 400 metrů postarala Femke Bolová z Nizozemska.

Pátý muž loňského halového mistrovství Evropy Krsek ve finále startoval v nevýhodné první dráze. Po seběhu byl s drobným odstupem šestý a manko už nesmazal. Zaběhl čas 46,47 sekundy, na republikovém šampionátu byl o 61 setin rychlejší. »Úkolem bylo šetřit co nejvíce sil do závěrečné rovinky. Ačkoliv jsem šestý, mám z toho běhu radost. Běželo se mi dobře, bylo to plynulé. Z první dráhy takový čas…, super,« řekl České televizi.

Překvapivě vyhrál Belgičan Alexander Doom, který vylepšil národní rekord na 45,25 a porazil o devět setin norského favorita Karstena Warholma. Bronz získal Jamajčan Rusheen McDonald (45,65).

Švábíková vstupovala do soutěže s druhým nejhorším výkonem z této sezony, ale papírové předpoklady předčila. Napoprvé překonala 440 i 455 cm a pak se vyrovnala s dlouhým přerušením, které zavinilo ošetřování zraněné Francouzky Margot Chevrierové. Na 465 centimetrech sice dvakrát neuspěla, ale napotřetí se přes laťku přenesla.

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si ve srovnáním s předloňským HMS v Bělehradě polepšila o tři místa. Byla třetí nejlepší Evropankou. »Jsem moc spokojená. Jsem ráda za to šesté místo i za ten season best. Ale jsem trošičku i zklamaná, že jsem zabalila ty dva pokusy na 475. Je to výška, asi jsem se toho trochu zalekla,« uvedla.

Ze zlata se před domácím publikem radovala vedoucí žena letošních tabulek Molly Cauderyová. Napodruhé překonala 480 a předčila Novozélanďanku Elizu McCartneyovou, která na tutéž výšku potřebovala tři pokusy. Bronz získala Američanka Katie Moonová (475).

Dálkař Juška po dvou přešlapech skočil 768 centimetrů a chybělo mu osm centimetrů na užší finále. Nenavázal tak na loňskou sedmou příčku z mistrovství světa pod širým nebem ani na výkony z letošní halové sezony, v níž se dostal i za osm metrů. Dramatickou soutěž vyhrál obhájce titulu Miltiadis Tentoglu. Stejně jako stříbrný Ital Mattia Furlani skočil 822 centimetrů, ale měl kvalitnější druhý nejlepší pokus.

Český rekordman Juška dopadl podobně jako v pátek koulař Tomáš Staněk, také on předvedl na vrcholné akci halové sezony nejhorší výkon. »Nebral jsem to tak, že je to třetí, poslední skok. Šel jsem do toho, jako kdyby to byl první. Prostě to nestačilo. Nezaznamenal jsem, že by mi to tady nějak nesedlo. Všichni jsme měli stejné podmínky a bohužel jsem toho nevyužil. Všechno, co bych řekl jiného, by byly jen výmluvy,« řekl České televizi. V šestnáctičlenném startovním poli porazil jen dva soupeře, přičemž jeden z nich Arnovis Dalmero z Kolumbie neměl ani jeden platný pokus.

O vítězství si to rozdali zkušený Tentoglu, který už vyhrál všechny vrcholné soutěže, a devatenáctiletý Furlani. Oba v první sérii skočili 822 centimetrů. Italský mladík se ve čtvrté sérii skokem dlouhým 810 centimetrů na chvíli dostal do čela, ale řecký šampion vzápětí odpověděl 815 centimetry. Druhý nejlepší výkon nakonec posunul až na 819 a má další trofej.

Pro Furlaniho je stříbro prvním cenným kovem z vrcholné seniorské akce. Za něj se na stupních vítězů zařadil Jamajčan Carey McLeod, jenž se vedoucí dvojici v páté sérii přiblížil na jeden centimetr. Zajistil si tím bronz.

Výkon dne ale předvedla Bolová, která opětovně vylepšila halový světový rekord v běhu na 400 metrů. Ve večerním finále dnes posunula hodnotu historického zápisu o sedm setin na 49,17 sekundy a po předloňské stříbrné medaili poprvé na této akci vyhrála. Bolovou, která loni připravila o letitý světový rekord českou legendu Jarmilu Kratochvílovou, na stupních vítězů doplnila doplnily stříbrná krajanka Lieke Klaverová (50,16) a bronzová Američanka Alexis Holmesová (50,24).

Z českých sedmibojařů si po prvním dnu vede lépe Vilém Stráský, který je se ziskem 3328 bodů průběžně osmý. Blýskl se zlepšením osobního rekordu takřka o půl metru v kouli na 14,67 a atakoval svá maxima i v dalších disciplínách. Naopak republikový šampion Ondřej Kopecký za svými možnostmi i vinou zdravotních problémů zaostává. Největší problémy měl ve výšce, kdy až napotřetí překonal základ 186 centimetrů a pak nepokračoval.

»Na dálce jsem znovu ucítil patu, už jsem věděl, že to nebude dobré. Na výšce jsem to cítil nejvíce,« řekl. Do druhého dne chce nastoupit. »Zkusím pokračovat, uvidím, co z toho bude,« doplnil Kopecký. Aktuálně je s 3112 body desátý, poslední ze závodníků, kteří pokračují v soutěži.

Další zranění Svobody

Zkušený Petr Svoboda dnes nedokončil rozběh na 60 metrů překážek. Od začátku měl problémy a po třetí překážce zastavil. Devětatřicetiletý atlet, který se teprve na republikovém šampionátu vrátil po roční zdravotní pauze, zklamaně schoval obličej v dlaních.

Halový mistr Evropy z roku 2011 avadil o druhou překážku a krizovou situaci znovu nevydrželo jeho tělo. »Udělal jsem tam technickou chybu, kterou jsem se snažil vyrovnat. Něco mě tady chytlo v předním stehně, jak jsem se to snažil udržet. To je furt něco, je mi to líto. Prostě last dance,« soukal ze sebe v rozhovoru pro Českou televizi.

V mixzóně se pak o své atletické budoucnosti rozpovídal. Ačkoliv před šampionátem řekl, že by rád pokračoval do HME 2025, po nezdaru v Glasgow je jeho budoucnost nejistá. »Asi snad jako jedinému atletovi v historii, který měl áčkový limit, mi na Olympu totiž dali profesionální smlouvu jen do března. Aby mi ji prodloužili, dostal jsem výkonnostní cíl. A ten jsem tady nesplnil,« přiblížil pro iDnes.cz.

Bezprostředně po závodě proto netušil, jestli bude moci zahájit přípravu na letní sezonu s evropským šampionátem v Římě a olympijskými hrami v Paříži. »Kdybych byl milionář, tak asi jo. Ale takhle musím řešit, co dál. Možná si tím zavřu dveře, ale klidně to řeknu otevřeně, už mě nebaví chodit po špičkách. Mám pocit, že už tam nejsem žádoucí. Místo toho, abych se připravoval na mistrovství Evropy venku a olympijské hry, tak jsem musel závodit v hale. I přesto, že jsem byl nemocný,« vykládal.

Prozradil, že se potýkal s covidem. »Když je člověk po covidu, tak se trhá jako papír. U mě je to ještě úměrné věku. Už zkrátka necítím podporu. Jenom od lidí, kteří mi od srdce fandí. Ale ti mě u atletiky bohužel neudrží,« posteskl si veterán, kterého různá zranění provázejí celou kariéru. Aktuálně cítil, že jeho působení ve vrcholové atletice končí. »To by se fakt musel najít nějaký milionář, kterému by bylo líto Petra Svobody a splnil by mu ještě jeho sen o olympijském roce. Takové je podle mě jediné východisko. Ale tyto příběhy se dějí asi jen v jiných zemích. Nejsme v Americe,« zasnil se.

Jeho nástupcem by mohl být dvacetiletý Štěpán Schubert, který však při debutu na vrcholné seniorské akci zaostal za svými možnostmi. Výkon 7,88 sekundy byl o dvanáct setin horší než jeho osobní rekord z únorového mistrovství republiky v Ostravě. »Nejsem spokojený. Věřil jsem si na víc, ale jsou to překážky. Myslím, že nějaké zkušenosti už mám a měl bych předvést něco lepšího. Nervozita není horší než na mládežnických akcích, prostě to nevyšlo,« zhodnotil své vystoupení.

Na postup do dalšího kola nedosáhla ani na šedesátce Karolína Maňasová. Ve třetím rozběhu finišovala v čase 7,27, kterým o dvanáct setin zaostala za svým čerstvým českým rekordem z Ostravy. »Přišlo mi, že mi celkem vyšel start, ale v tom konci už to nějak nejelo,« komentovala Maňasová svůj výkon. Dělily ji tři setiny od třetí příčky znamenající přímý postup, ale mohla ještě doufat v postup na čas. O naději ji připravil až předposlední ze sedmi rozběhů, nakonec bylo potřeba zaběhnout 7,24.

(koz, čtk)

REPRO FOTO – ČT

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy