Hašek ve své první nominaci opominul trojici hříšníků z Belmonda

Nový kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek měl dnes první nominační tiskovou konferenci, a to před přípravnými duely v Norsku a proti Arménii. A hlavní otázka visela ve vzduchu již nějakou dobu – dostane se do nominace trojice hříšníků, kteří před klíčovým duelem o postup na mistroství Evropy proti Moldavsku v závěru roku pařili na olomoucké diskotéce Belmondo? Odpověď je negativní!

Obránci Vladimír Coufal, Jakub Brabec a útočník Jan Kuchta mezi vyvolenými chybějí. Proč? »O tom, že nenominuji trojici z Belmonda, jsem se rozhodl až na poslední chvíli. Dlouho jsem nad tím přemýšlel a nakonec jsem se až dnes rozhodl, že v nominaci nebudou. Nejdřív jsem to oznámil ráno kapitánovi Tomáši Součkovi a vzápětí jsem zatelefonoval i všem třem hráčům, že bude lepší, když teď v týmu nebudou. Že nyní v nominaci nejsou, to ale neznamená, že mají zavřené dveře na Euro,« vysvětlil Hašek.

Ve své první nominaci poté, co převzal tým po Jaroslavu Šilhavém, překvapil vícekrát. Nominoval totiž například pět úplných nováčků – brankáře Vítězslava Jaroše, obránce Adama Gabriela, Robina Hranáče a Tomáše Vlčka a záložníka Pavla Šulce. Do reprezentace rovněž vrátil záložníka Antonína Baráka, jehož Šilhavý opomíjel kvůli údajnému porušení interních pravidel. Ze stabilních členů výběru předešlého kouče, který loni v listopadu rezignoval hned poté, co s týmem postoupil na Euro 2024, se mezi 23 nominovaných nedostali ofenzivní univerzál Václav Černý či záložník Alex Král.

U Černého je absence nečekaná, zvláště když v nominaci nechybí typologicky podobný ofenzivní hráč Adam Hložek, který v Leverkusenu nedostává tolik příležitostí, jak by bylo záhodno. »Jsem si vědom toho, že někteří hráči nemají potřebnou minutáž. Ale věřím jim. A co se týče Černého, kdyby byl v nominaci on, a nebyl Hložan, musel bych odpovídat přesně opačně,« řekl Hašek.

Zkušený kouč převzal národní tým na začátku ledna a do nejsledovanějšího trenérského křesla v zemi usedl podruhé – reprezentaci vedl dočasně v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou ČMFS. V obnovené premiéře na lavičce se nejprve představí 22. června v Oslu proti Norsku, o čtyři dny později ho pak čeká v Praze na Letné duel s Arménií. »Hlavně bych chtěl poděkovat Spartě, že nám ten zápas umožnila hrát na svém stadionu a chtěl bych poprosit diváky, aby dorazili a fandili v co možná největším počtu,« vyzval Hašek.

»Na vlastní oči jsem viděl, s jakým elánem se Ivan Hašek se svými asistenty pustil do práce. Od ledna sledovali maximální možný počet zápasů osobně na stadionech nebo v televizi, neustále všechno konzultovali nejen mezi sebou, ale i s analytiky, komunikovali s hráči širšího kádru, byli v kontaktu s klubovými trenéry, studovali statistiky, plánovali a probírali všemožné varianty a detaily. Třeba jméno Adama Gabriela v nominaci může někoho překvapit, ale trenéři viděli všechny jeho zápasy v této sezoně včetně nedávné výhry v zápase o první místo v dánské lize,« řekl na svazovém webu technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Vstupenky na duel s Arménií v epet ARENĚ jsou v prodeji za 350, 470 a 690 korun a děti do 150 centimetrů mají padesátiprocentní slevu.

* * *

Nominace české fotbalové reprezentace:

PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiVítězslav JarošŠtýrský Hradec00
Matěj KovářLeverkusen00
Jindřich StaněkSlavia Praha80
ObránciDavid DouděraSlavia Praha61
Adam GabrielMidtjylland00
Tomáš HolešSlavia Praha262
Robin HranáčPlzeň00
David JurásekHoffenheim50
Ladislav KrejčíSparta Praha72
Tomáš VlčekSlavia Praha00
Jaroslav ZelenýSparta Praha90
David ZimaSlavia Praha190
ZáložníciAntonín BarákFiorentina378
Matěj JurásekSlavia Praha00
Ondřej LingrFeyenoord Rotterdam110
Lukáš ProvodSlavia Praha162
Michal SadílekTwente Enschede211
Tomáš SoučekWest Ham6612
Pavel ŠulcPlzeň00
ÚtočníciAdam HložekLeverkusen292
Tomáš ChorýPlzeň11
Mojmír ChytilSlavia Praha114
Patrik SchickLeverkusen3518

(koz)

FOTO – fotbal.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy