Hladká záležitost. Krejčíková podlehla Sabalenkové a semifinále si nezahraje

AKTUALIZOVÁNO

Tenistka Barbora Krejčíková do premiérového semifinále Australian Open nepostoupila. Turnajová devítka podlehla dnes na tvrdých kurtech v Melbourne obhájkyni titulu Aryně Sabalenkové z Běloruska 2:6, 3:6. Světová dvojka Sabalenková se utká o účast ve finále s Američankou Cori Gauffovou.

Osmadvacetiletá Krejčíková prohrála se Sabalenkovou šestý vzájemný zápas a čtvrtý v řadě. V duelu nedokázala čelit útočnému tenisu soupeřky, přišla šestkrát o servis a prohrála za hodinu a 11 minut. Nevyužila tak šanci dostat se do prvního grandslamového semifinále ve dvouhře od Roland Garros 2021, které ovládla.

O tři roky mladší Sabalenková vyhrála i osmé grandslamové čtvrtfinále a postoupila do šestého semifinále na turnajích »velké čtyřky« za sebou. Na turnaji zatím neztratila ani set a prohrála jen 16 gamů. Ve 2. kole vyřadila další českou hráčku Brendu Fruhvirtovou.

»Když proti Aryně, která je druhá na světě a má strašně dobré výsledky, neukážu to nejlepší, co umím, tak šance nebudu dostávat jak na běžícím páse. Tím, že jsem nepředvedla svůj úplně top výkon, tak je výsledek takovýhle,« citoval Krejčíkovou web iDNES.cz. »Snažila jsem se servírovat dál od ní, ale zbytečně jsem chybovala a šla hodně přes druhý servis, po kterém jsem byla pod tlakem,« doplnila.

Krejčíková se v Melbourne dostala do čtvrtfinále dvouhry podruhé v kariéře a poprvé od roku 2022. Utkání proti favoritce zahájila úspěšnou hrou na servisu, další tří podání ale ztratila. Útočně hrající Sabalenková získala první set za 34 minut. Krejčíková prohrála úvodní sadu na turnaji počtvrté, na rozdíl od dřívějších zápasů se jí ale další obrat nepovedl.

Také ve druhé sadě Sabalenková utekla po dvou brejcích do vedení 4:1. Česká tenistka ještě zabojovala, díky brejku snížila na 3:4 a při dalším servisu soupeřky vedla 30:15. Sabalenková však nakonec game uhájila a následně při podání Krejčíkové zakončila duel čistou hrou. Běloruska opanovala statistiku vítězných míčů 20:6.

»Myslím, že to byl skvělý zápas. Hrála jsem opravdu dobře. Věřím, že budu takhle hrát dál nebo se ještě zlepším. Užila jsem si také atmosféru. Připomnělo mi to loňské finále,« uvedla v rozhovoru Sabalenková.

Radost naopak čeští tenisoví fanoušci mohou mít z toho, že si semifinále zahraje Tomáš Macháč, a to ve čtyřhře spolu s Číňanem Čang Č‘-čenem. V dnešním zdolali hladce 6:3, 6:1 krajana Adama Pavláska hrajícího debla s Arielem Beharem z Uruguaye.

V semifinále už je první hráč světa Novak Djokovič, kterého tím dělí už jen dvě výhry od 25. grandslamového titulu, kterým by znovu vylepšil svou rekordní sbírku. Úřadující šampion porazil turnajovou dvanáctku Američana Taylora Fritze 7:6, 4:6, 6:2, 6:3. Šestatřicetiletý Srb porazil Fritze i v devátém vzájemném utkání. Duel ovládl za necelé čtyři hodiny, zaznamenal 20 es a 52 vítězných míčů. Na tvrdých kurtech v Melbourne vyhrál v singlu už 33 zápasů v řadě a vyrovnal rekordní sérii Moniky Selešové v takzvané Open éře. V cestě za jedenáctým titulem z Australian Open narazí Djokovič v semifinále na Itala Jannika Sinnera, nebo Rusa Andreje Rubljova.

»V prvních dvou setech jsem docela trpěl, protože Taylor hrál výborně. Bylo to fyzicky a psychicky vyčerpávající,« řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič, který postoupil do rekordního 48. grandslamového semifinále. »Bude to tam ale těžké, protože oba hráči jsou ve skvělé formě,« doplnil.

Devatenáctiletá Gauffová odehrála proti Ukrajince Martě Kosťukové zápas jako na houpačce. V prvním setu prohrávala 1:5, ale nakonec uspěla 8:6 v tie-breaku. Ve druhé sadě naopak čtvrté hráčce světového žebříčku nestačilo vedení 5:3 a zkrácenou hru pro sebe získala poměrem 7:3 Kosťuková.

Rozhodující set už ale patřil Gauffové, která vyhrála i desátý zápas v sezoně. »Bojovala jsem a nechala jsem na kurtu všechno. Nehrála jsem dobře, něco tomu chybělo a nešel mi ani servis. Prostě jsem se jen snažila vyhrát další game. S Martou to jsou vždycky těžké zápasy,« řekla devatenáctiletá Gauffová.

Jednadvacetiletá Kosťuková po vyřazení věří, že do semifinále úvodního grandslamu sezony projde alespoň její krajanka Dajana Jastremská, kterou ve čtvrtfinále čeká Linda Nosková. Jejich zápas je v Melbourne na programu ve středu.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy