Kdo se stane Fotbalistou roku 2022? Uvidí se v pondělí

V užší nominaci na ocenění v anketě Fotbalista roku 2022 nechybějí dva její bývalí vítězové záložník Tomáš Souček a obhájce prvenství útočník Patrik Schick. Pětičlenný finálový výběr doplňují záložník Antonín Barák, ofenzivní univerzál Adam Hložek a brankář Jindřich Staněk. Vítěz bude vyhlášen v pondělí. O složení nejlepší pětice informoval v tiskové zprávě pořadatel ankety Fotbalová asociace ČR (FAČR).

O pořadí rozhodovali členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 31 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a FAČR.

Nejblíže k finálové pětce měl obránce Vladimír Coufal, který obsadil šesté místo. Jeho klubový spoluhráč z West Hamu a reprezentační kapitán Souček se může nejlepším českým hráčem roku už potřetí. Anketu ovládl v letech 2019 a 2020.

Tentokrát ale nepatří k největším favoritům stejně jako obhájce Schick, který se sice stal vloni na jaře druhým nejlepším střelcem německé ligy, ale na podzim se mu gólově tolik nedařilo. V závěru roku ho navíc přibrzdilo zranění.

V nejlepší pětce figuruje také Schickův klubový spoluhráč z Leverkusenu Hložek, jenž v německém klubu nabral výraznější formu až na začátku letošního roku. Čtvrté místo v anketě z roku 2017 může vylepšit záložník Fiorentiny Barák.

Největším favoritem je ale plzeňský gólman Jindřich Staněk, který vloni na jaře pomohl svými výkony Viktorii k nečekanému ligovému titulu a na podzim pak k postupu z kvalifikace do skupiny Ligy mistrů. Z brankářů naposledy triumfoval za rok 2018 Tomáš Vaclík.

Ve finálové trojici mezi trenéry nechybí Michal Bílek, jenž vloni dovedl Plzeň k titulu a do skupiny Ligy mistrů. Doplňují jej Jindřich Trpišovský z pražské Slavie a Martin Svědík, který se Slováckem dosáhl na triumf v domácím poháru a historický postup do skupiny Evropské konferenční ligy.

Do finálové trojky mezi ženami se dostaly dvě bývalé vítězky ankety obhájkyně Andrea Stašková a Kateřina Svitková a s nimi brankářka Olivie Lukášová. V tříčlenné nominaci na talent roku jsou sparťané Kryštof Daněk s Martinem Vitíkem a brněnský Michal Ševčík.

Nového člena nebo členy také získá Síň slávy. Vítězové anket budou slavnostně vyhlášen v pondělí večer v pražském hotelu Hilton.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy