Komise: Rozhodčí na Spartě nechybovali, v Mladé Boleslavi ano

Penalta, kterou chtěli fotbalisté Sparty po půlhodině nedělního závěrečného duelu 25. kola FORTUNA:LIGY proti Hradci Králové, nebyla sudím Berkou nařízena v souladu s pravidly, a tudíž šlo o správné rozhodnutí. Uvedla to ve svém komuniké Komise rozhodčích FAČR.

Ve 30. minutě nastřelil domácí křídelník Lukáš Haraslín ruku hradeckého Filipa Čiháka. Za stavu 1:0 však domácí příležitost ke zvýšení skóre nedostali. »Rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hru rukou. Hráč hostujícího družstva č. 5 měl ruku v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla a snažil se kontaktu ruky s míčem vyhnout. O přestupek se nejednalo,« uvedla komise. Sparta nakonec duel vyhrála 2:1 a vrátila se do čela prvoligové tabulky.

Soudcovská generalita ovšem měla výhrady k divokému utkání v Mladé Boleslavi, kde domácí v přímém souboji o elitní šestku porazili olomouckou Sigmu 2:1. Ve městě automobilů byly k vidění dvě penalty a dvě červené karty. A pokutový kop hostů neměl sudí Stanislav Volek za pád Ebrimy Singhateha poté, co ho lehce zasáhl rukou Benson Sakala, nařídit.

»Rozhodčí chybně nařídil pokutový kop pro hostující družstvo. Hráč domácího družstva č. 5 (Sakala) zasáhl soupeře rukou do oblasti hrudníku. Hráč hostujícího družstva č. 27 (Singhateh) následky zákroku výrazně zveličil. VAR správně neintervenoval, nejednalo se o zjevnou chybu rozhodčího,« napsala komise.

Dalším sporným momentem 25. kola byla hra rukou Florenta Poulola v Karviné. Vypadalo to, že českobudějovický stoper učinil pohyb končetiny směrem k míči v momentu Fleišmanovy střely. »Ve 22. minutě utkání rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hru rukou. Hráč hostujícího družstva č. 26 (Puololo) měl ruku v okamžiku kontaktu s míčem u svého těla. O přestupek se nejednalo,« zhodnotila komise rozhodčích.

Naopak v nastaveném čase se domácí penalty dočkali, i když ruka Alliho vypadala rovněž diskutabilně. »V 90. minutě utkání rozhodčí správně nařídil pokutový kop pro domácí družstvo za hru rukou. Hráč hostujícího družstva č. 19 (Alli) měl ruku v okamžiku kontaktu s míčem v nepřirozené poloze vzhledem k pohybu těla,« popsala komise rozhodující moment záchranářského souboje, díky němuž Karviná zvítězila 2:1 a opustila poslední příčku tabulky.

Kromě výše zmíněných situací Komise rozhodčích FAČR vyhodnocovala všechny okamžiky z 25. ligového kola, ale podle manuálu schváleného před sezonou se veřejně vyjadřuje jen ke čtyřem momentům vybraným médii.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy