Komise rozhodčích: sparťan Wiesner měl být vyloučen. Poškozena byla Karviná i Plzeň

Sparťanský halfbek Tomáš Wiesner měl být v nedělním utkání 16. kola FORTUNA:LIGY proti Zlínu, které domácí vyhráli bez problémů 2:0, vyloučen za úder do krku hostujícího Lukáše Bartošáka. Incident se odehrál v 58. minutě, kdy už svítil na ukazateli skóre stav, který se nakonec ukázal jako konečný. Situaci, v níž se oba hráči dostali do konfliktu, řešil dokonce videorozhodčí, ale pochybení hlavního sudího neshledal. Ne tak komise rozhodčích FAČR, jež dnes zhodnotila čtyři situace vybrané médii.

»V 58. minutě utkání měl rozhodčí vyloučit hráče domácího družstva č. 28 (Wiesner) za hrubé nesportovní chování vůči hráči hostujícího družstva č. 31 (Bartošák). Z dostupných záběrů se jednalo o prudké strčení do oblasti krku mimo souboj o míč v nepřerušené hře. Hráč hostujícího družstva č. 31, který incident vyprovokoval, měl dostat žlutou kartu za nesportovní chování. Pro VAR to byla složitá situace, protože byl dostupný záběr pouze z jedné kamery, bez možnosti detailního přiblížení situace, přesto měl intervenovat,« uvedla komise ve svém dnešním komuniké.

Vyloučen měl být také královéhradecký Petr Kodeš, jenž v 90. minutě duelu s Plzní (1:1) ostrým skluzem fauloval reprezentanta v dresu Viktorie Tomáše Chorého. Hlavní rozhodčí Ondřej Berka však udělil domácímu záložníkovi pouze žlutou kartu. »V 90. minutě utkání měl rozhodčí vyloučit hráče domácího družstva č. 22 za surovou hru. Hráče hostujícího družstva č. 15 zasáhl vysokou intenzitou zezadu do stojné nohy. VAR měl intervenovat,« rozebrala komise.

Ještě více kritiky si vysloužil sudí Petr Klíma v duelu Karviné s Olomoucí, který vyhráli hosté 2:0. Hlavní arbitr chybně odpískal faul na hostujícího brankáře Tomáše Digaňu a neuznal gól Amara Memiče. Posledně jmenovaný ve 31. minutě za stavu 0:1 dorazil míč do sítě, ale z vyrovnání se radovat nemohl, neboť Klíma chybně vyhodnotil souboj Digani s Patrikem Čavošem jako faul domácího středopolaře. »V souboji o míč došlo ke kontaktu brankáře a útočícího hráče, o přestupek se v tomto případě ale nejednalo. Pro rozhodčího to byla složitá situace,« stojí v komuniké komise rozhodčích.

Zbývá dodat, že v utkání Jablonce s Pardubicemi sudí Stanislav Volek v 50. minutě za stavu 1:1 správně neuznal gól Heidersona Hurtada. Kolumbijský obránce vystihl míč při snaze brankáře Viktora Budinského o rozehrávku a z rohu vápna rozvlnil síť. »Ve 49. minutě utkání rozhodčí správně nařídil nepřímý volný kop za přestupek domácího hráče č. 2, který aktivně překážel brankáři soupeřova družstva v rozehrání míče. Za porušení pravidla se nepovažuje, jestliže se hráč před brankáře postaví a zůstane stát bez aktivního pohybu,« dodala komise.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy