Kopecký a Skřivanová favority halového mistrovství republiky

Od pátku do neděle se v Hale Otakara Jandery v pražské Stromovce uskuteční halové mistrovství České republiky ve vícebojích všech kategorií. V těch hlavních jsou nejžhavějšími kandidáty na titul Ondřej Kopecký a Dorota Skřivanová.

V mužském sedmiboji favorizují papírové předpoklady Ondřeje Kopeckého. Ten už doma jeden halový mistrovský titul má, a to z roku 2020, kdy zvítězil v dosud platném osobním rekordu 5889 bodů. O rok později přidal stříbro. Od minulého roku se připravuje pod vedením Romana Šebrleho a v průběhu letní sezóny dosáhl obrovského výkonnostního růstu, když se v desetiboji dokázal zlepšit až na 8310 bodů. O starty na mistrovství světa i Evropy ho ovšem připravilo svalové zranění. Ondřej si otestoval svou formu v sobotu na mítinku v Tallinnu, kde absolvoval kompletní první závodní den, ale do druhého už nenastoupil. »Přípravu na halovou sezónu jsme pro letošní rok trochu protáhli, takže minulý týden v Tallinnu jsem ještě závodil z plného tréninku. Na mistrovství republiky bych si rád vylepšil osobní rekord a výkonem potvrdil svou pozici v rankingu směrem k halovému mistrovství Evropy,« sdělil své ambice.

Zajímavé bude sledovat sedmibojařský návrat Jana Doležala. Ten v roce 2018 opanoval mistrovský závod v kvalitním osobním rekordu 6021 bodů a v téže sezóně skončil osmý na mistrovství Evropy v Berlíně. V posledních sezónách ho ovšem trápily zdravotní komplikace, a tak nad jeho vícebojařskou formou visí otazník. Nicméně se s ním musí počítat v boji o medaile. Nejvyšší cíle však bude mít i juniorský mistr světa z roku 2021 František Doubek, jenž obhajuje stříbro. Rok předtím bral bronz, a tak bude usilovat o třetí umístění na stupních vítězů v řadě.

Naopak svou premiérovou medaili na halovém vícebojařském MČR by rád získal Vilém Stráský. Další ze svěřenců Romana Šebrleho si letos už dvakrát posunul hodnotu svého sedmibojařského osobáku. Nejprve v Ostravě poskládal 5625 bodů a o víkendu v Tallinnu se zlepšil na 5694 bodů. V rámci mistrovského závodu byl zatím nejlépe čtvrtý v roce 2021. Do sestavy favoritů pak musíme počítat i vícebojařského matadora Marka Lukáše, jenž už má doma sedm medailí z halových vícebojařských šampionátů a v tomto ohledu je po Adamovi Sebastianu Helceletovi druhým nejúspěšnějším závodníkem tohoto mistrovství.

V pětiboji žen se pokusí zaútočit na zlatý mistrovský hattrick Dorota Skřivanová. Zatímco v sezóně 2021 byl její mistrovský triumf tak trošku překvapením, loni závodu jasně dominovala v obrovském osobním rekordu 4560 bodů, který ji posunul až na druhé místo historických národních tabulek. Tento výkon pak ještě posunula na halovém světovém šampionátu v Bělehradě, kde skončila pátá za 4566 bodů. I letos je jasnou favoritkou na zlato. Svěřenkyně Martiny Blažkové již jeden pětiboj v této sezóně absolvovala, když o uplynulém víkendu obsadila na mítinku v Tallinnu páté místo za 4192 bodů a ve Stromovce by jistě ráda tento výkon výrazně vylepšila. »Na mistrovský závod se moc těším. Jdu do něj hlavně s tím, že si spravím chuť z nepříliš povedeného vystoupení v Tallinnu. Ve Stromovce se mi závodí dobře, takže jsem zvědavá, jaké výkony předvedu,« uvedla naše ženská vícebojařská jednička.

Bronz z minulého roku obhajuje Barbora Zatloukalová, která si při loňských mistrácích vytvořila nový osobní rekord 4154 bodů a v těsném souboji porazila plzeňskou Denisu Majerovou. Ta si v témže závodě také poskládala kariérní maximum 4130 bodů. Nyní si můžou obě děvčata duel zopakovat. Poprvé se mezi dospělými představí loňská juniorská mistryně a účastnice MSJ v Cali Natálie Olivová.

(pk)

FOTO – ČAS

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy