Krásná vítězná trefa Baráka! A úspěšná premiéra kouče Haška

AKTUALIZOVÁNO

Obnovená premiéra trenéra Ivana Haška na lavičce národního týmu skončila nesmírně cenným vítězstvím! Na půdě Norska, které disponuje řadou hvězd z anglické Premier League i dalších prestižních soutěží, česká reprezentace v přátelském duelu zvítězila 2:1. Seveřané byli v Oslu po většinu zápasu jasně lepším týmem, ale hosty podržel brankář Jindřich Staněk a v 85. minutě za stavu 1:1 udeřili po dokonalém přímém kopu Antonína Baráka!

A propos – Barák. Jeden z nejlépe hodnocených českých fotbalistů v zahraničí poslední půlrok pod koučem Jaroslavem Šilhavým nenastupoval. Údajně porušil interní týmová pravidla. Takže vznikla paradoxní situace, kdy v italské Fiorentině Barák září, do reprezentace se nepodíval a nebyl u klíčových podzimních momentů, v nichž si po strastech a útrapách národní mužstvo zajistilo postup na Euro 2024.

Dlužno dodat, že to byl »povinný« postup z docela lehké skupiny. Tlak na kouče Šilhavého byl tak velký, že i po stvrzení účasti na vrcholném turnaji starého kontinentu odstoupil. Jeho nástupce Hašek sice nenominoval tři hříšníky, kteří před klíčovým duelem proti Moldavsku »pařili« v olomouckém klubu Belmondo, zato pro Baráka místo našel. I když – nikoli v základní sestavě. Nakonec se vyplatil jako žolík.

Před čtyřčlennou obranou, v níž překvapivě nastoupil na levém okraji Jaroslav Zelený, který pravidelně nenastupuje ani ve Spartě, hráli dva defenzivní záložníci. Vedle kapitána Součka se postavil kapitán Letenských Krejčí, jenž však v klubu naopak nastupuje v obraně.

Právě Zelený nestíhal šikovného křídelníka Manchesteru City Oscara Bobba. Na jeho trefu z 20. minuty, kdy si pohrál nejen se Zeleným, ale i celou obranou, odpověděl ve 37. minutě hlavou David Zima. Půl gólu na trefě slávistického stopera má však kapitán Souček, který si poradil s těžkým odraženým míčem a pak poslal do vápna přesný centr s gólovými parametry!

»Šel jsem tam tak trochu na blind, ale věděli jsme, že špatně zavírají zadní tyč. Když jsem pak viděl trajektorii toho centru, tak jsem si byl jistý, že to tam dám. A jsem rád, že to fakt vyšlo,« řekl ke své premiérové trefě Zima, který byl vyhlášen Hyundai hráčem utkání.

Jestliže v první půli byli domácí mírně aktivnější, po změně stran byli aktivnější výrazně. Jenže slávistický čaroděj Staněk nejprve vychytal tváří v tvář Thorstvedta a pak si zákrokem večera poradil na brankové čáře i s hlavičkou hvězdného Haalanda, když už se stadion Ullevaal radoval z vedoucí branky.

Ta naopak přišla na druhé straně. V momentě, kdy oba týmy prostřídaly – a především místo Krejčího přišel na plac Barák – norský tlak otupěl, a tak mohl český žolík udeřit. Trefa do šibenice by mohla s přehledem kandidovat na gól měsíce!

»Vždy je lepší vyhrát než prohrát. Jsem rád, že se nám to podařilo. Především jsem také rád, že je na klucích vidět, že nic nevypustí a makají. Je dobré vědět, že se na ně mohu spolehnout, že budou makat až do konce,« uvedl na svazovém webu kouč Hašek. »Výsledek je samozřejmě velmi dobrý, ale všichni jsme viděli, že co se týče hry, tak máme stále na čem pracovat. Uděláme si rozbor a vše si k tomu řekneme. Největší plus pro mě bylo to, jak všichni pracovali včetně hráčů, kteří přišli na hřiště v průběhu zápasu a pomohli nám fyzicky i psychicky,« dodal český lodivod.

V druhém březnovém utkání vyzvou Češi na pražské Letné v úterý 26. března Arménii. A pak už se půjde na hektický závěr domácí ligy, kde se rvou o titul Sparta se Slavií, a po něm se fanoušci dočkají kýženého Eura…

* * *

Norsko – Česko 1:2 (1:1)

Branky: 20. Bobb – 37. Zima, 85. Barák. Rozhodčí: Delajod – Finjean, Drouet – Gaillouste (video, všichni Fr.). ŽK: Sörloth, Hanche-Olsen (oba Norsko). Diváci: 11 891.

Norsko: Nyland – Ajer, Hanche-Olsen, Östigaard, Björkan – Ödegaard (86. Vetlesen), Berg (46. Thorstvedt), Berge – Bobb (75. Donnum), Haaland (75. Larsen), Sörloth. Trenér: S. Solbakken.

Česko: Staněk – Douděra, Holeš, Zima, Zelený (61. D. Jurásek) – Souček, Ladislav Krejčí II (61. Barák) – Chytil (72. Lingr), Provod (73. M. Sadílek), Šulc (61. Hložek) – Schick (87. Chorý). Trenér: Hašek.

(koz)

FOTO – X a fotbal.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy