Krejčíková a Macháč jsou ve třetím kole, vypadla Brenda Fruhvirtová

AKTUALIZOVÁNO

Česká tenistka Barbora Krejčíková porazila na grandslamovém Australian Open Tamaru Korpatschovou z Německa dvakrát 6:2 a postoupila do 3. kola. Turnajová devítka zvítězila na tvrdých kurtech v Melbourne za hodinu a 23 minut. V příštím kole narazí na domácí Australanku Storm Hunterovou, která je současnou deblovou spoluhráčkou Kateřiny Siniakové. Dál jde i Tomáš Macháč, který nečekaně snadno porazil světovou sedmnáctku Američana Francese Tiafoeho 6:4, 6:4, 7:6. Naopak končí Brenda Fruhvirtová, jež nestačila ve druhém kole na úřadující šampionku a druhou hráčku světa Arynu Sabalenkovou z Běloruska po setech 3:6, 2:6.

Pětasedmdesátý hráč světa Macháč vyřadil předloňského semifinalistu US Open Tiafoea po více než dvou a půl hodinách. Vedle 56 vítězných míčů zaznamenal také deset es. Do 3. kola grandslamu se dostal poprvé, dosud byl nejdál ve 2. kole na Australian Open v letech 2021 a 2022. V boji o osmifinále vyzve turnajovou patnáctku Rusa Karena Chačanova.

»Co k tomu říct? Poprvé je vždy poprvé,« řekl v rozhovoru na kurtu Macháč. »Prostě jsem věřil sám sobě, že hraju nejlepší tenis svého života. Říkal jsme si, že tohle je má chvíle,« doplnil.

Hráče z první světové dvacítky porazil poprvé. »Dodalo mi to sebedůvěru. Byl bych blázen, kdybych řekl, že ne. Věděl jsem ale, že umím hrát dobrý tenis. Mám za sebou řadu zápasů s dobrými soupeři, kdy přišly i těžké porážky. Jsem rád, že jsem se dostal do 3. kola. Další zápas si užiju a udělám vše, abych vyhrál,« uvedl český tenista.

Macháč s Tiafoem začali vzájemný duel ztracenými servisy, pak už si je drželi. Závěr setu vyšel českému tenistovi, který v deváté hře získal ještě jeden brejk a potvrdil ho. Ve druhé sadě utekl berounský rodák do vedení 3:1. Tiafoe sice v osmém gamu srovnal, hned nato ale znovu přišel o servis a Macháč se přiblížil postupu.

Ve třetím setu byl Tiafoe blízko, aby zápas zdramatizoval. Po brejku na 5:3 podával a vedl 30:0. Macháč mu ale nedovolil setbol, vyrovnal a vynutil si zkrácenou hru. V ní získal čtyři míčky při soupeřově podání a poté, co proměnil druhý mečbol, spadl radostí na zem.

Program čtvrtého hracího dne zkomplikoval v Melbourne déšť. Duel Krejčíkové s Korpatschovou začal s více než tříhodinovým zpožděním. Osmadvacetiletá Krejčíková utkání proti 80. hráčce světa kontrolovala, v počtu vítězných míčů předčila soupeřku 30:8, zaznamenala také osm es. Tenistka z Ivančic postoupila do 3. kola Australian Open potřetí za sebou, jejím maximem je zde čtvrtfinále z roku 2022.

»S dnešním výkonem jsem moc spokojená, dařilo se mi od začátku do konce. Cítila jsem se lépe než v prvním kole. Dobře jsem podávala, dobře jsem ji tlačila. Jsem ráda, že jsem zahrála kvalitní zápas,« řekla Krejčíková webu Tenisovýsvět.cz.

Krejčíková neztratila v zápase ani jednou servis, v každém setu naopak soupeřce dvakrát podání sebrala. V první sadě získala brzy vedení 5:1 a následně využila druhý setbol. Druhou sadu zahájila prolomeným podáním soupeřky, ve čtvrté hře odvrátila jediné dva brejkboly a v závěru využila první mečbol.

V boji o zopakování loňského osmifinále vyzve Krejčíková domácí Hunterovou. Devětadvacetiletá Australanka je od nové sezony deblovou kolegyní Siniakové, která na konci minulé sezony přerušila vzájemnou úspěšnou spolupráci ve čtyřhře právě s Krejčíkovou.

Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová byla nejmladší hráčkou od Nicole Vaidišové v roce 2005, která čelila na Australian Open buď světové jedničce, nebo dvojce. Při debutu na hlavním kurtu Roda Lavera držela v úvodu se Sabalenkovou krok. Přestože prohrála podání jako první, brzy srovnala na 2:2. Favoritka rozhodla o zisku úvodního setu až v osmé hře, kdy získala klíčový brejk a sadu po devětatřiceti minutách dopodávala.

Ve druhém setu už Sabalenková drama nedovolila. Po dvou brejcích se ujala vedení 4:0 a po 67 minutách zakončila duel čistou hrou. V poměru vítězných míčů dominovala 30:7. Do 3. kola grandslamu se dostala podvanácté za sebou.

»Je to neuvěřitelné cítit hru takovéto top hráčky. Když na to koukáte takhle v televizi, tak vůbec nevíte, jak doopravdy hrajou na kurtu. Přestože výsledek byl takový, jaký byl, mohla jsem s ní hrát normálně výměny a první set jsem se docela držela,« řekla Fruhvirtová pro Radiožurnál Sport.

»Na to, že jí je teprve šestnáct let, odvádí neuvěřitelnou práci. Přála bych si, abych byla v jejím věku také na takovéto úrovni. Je to neuvěřitelná hráčka, a pokud bude na sobě dál pracovat, určitě bude brzy na špici,« dodala Sabalenková o Fruhvirtové.

Překvapením dne je, že Tunisanka Uns Džábirová se s turnajem loučí již ve 2. kole. Světová šestka a loňská wimbledonská vítězka dnes nečekaně prohrála s šestnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou 0:6, 2:6. Naproti tomu postupuje vítězka US Open Cori Gauffová, jež zdolala krajanku Caroline Dolehideovou 7:6, 6:2, srbský favorit Novak Djokovič, jenž porazil až po boji domácího Alexeie Popyrina 6:3, 4:6, 7:6, 6:3.

(koz, čtk)

FOTO – ausopen.org

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy