Lídr FORTUNA:LIGY hostí Liberec, druhá Slavia míří do Karviné

První fotbalová liga o víkendu pokračuje osmi zápasy 21. kola, které načne závěrečnou třetinu základní části. Obhájce titulu Sparta přivítá Liberec a bude hájit čtyřbodový náskok v čele tabulky před Slavií. Letenští si budou chtít spravit náladu po čtvrteční porážce 2:3 od Galatasaraye Istanbul v úvodním duelu vyřazovací fáze Evropské ligy. Slavia se na stadionu nováčka soutěže Karviné pokusí částečně odčinit remízu 1:1 ze středeční dohrávky ve Zlíně. Třetí celek tabulky Plzeň se představí na hřišti Bohemians 1905. Zlín čeká regionální derby se Slováckem, tápající Ostrava nastoupí v Mladé Boleslavi.

Sparta na úvod jara zvítězila v Karviné 3:0 a podevatenácté z dosavadních 20 kol bodovala. Pražané jsou velkým favoritem i proti Liberci, s nímž prohráli jediný z posledních osmi zápasů nejvyšší soutěže. Předloni v létě Slovanu při premiéře dánského trenéra Briana Priskeho v české lize podlehli Severočechům doma 1:2. V této sezoně jsou Letenští na vlastním stadionu nejlepší v soutěži, jako jediní tam ještě neztratili ani bod.

Do zápasu půjdou tři dny po smolné porážce v Istanbulu, kde inkasovali rozhodující gól až v nastavení. »Takové zápasy jako na Galatasarayi dodávají hráčům extra motivaci, jsou plné emocí. Za týden nás čeká odveta, ale teď se musíme rychle zotavit a nasměrovat pozornost k důležitému zápasu s Libercem,« podotkl Priske. Liberec na úvod jara porazil Olomouc 2:0.

Další klopýtnutí si nelze dovolit

Slavia po zimní přestávce v neděli udolala Jablonec gólem v nastavení 4:3, ve středeční dohrávce ve Zlíně už ale po dalším nepřesvědčivém výkonu nečekaně ztratila body. Červenobílí před nedělním zápasem v Karviné vědí, že další klopýtnutí si v boji o titul nemohou dovolit.

Se slezským nováčkem nejvyšší soutěže sice prohráli jediný z dosavadních 13 ligových zápasů, zároveň ale zvítězili v jediném z posledních čtyř vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Karvinští nevstoupili do jara dobře, utrpěli doma porážky 0:3 se Spartou a s Pardubicemi a na 14. místě tabulky mají už jen jednobodový náskok na poslední České Budějovice.

»S remízou ve Zlíně samozřejmě nejsme spokojeni. Každá ztráta je nepříjemná, to víme z loňska i předchozích sezon. V české lize není žádný zápas venku jednoduchý. To ukázal i zápas ve Zlíně a podobné utkání nás čeká také v Karviné. Musíme se s tím vyrovnat a nedostávat zbytečné góly,« řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci jsou navzdory ztrátě ve Zlíně nejlepším venkovním mužstvem soutěže.

Plzeň na úvod jara jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v úterní dohrávce ale brankou v nastavení zvítězila v Ostravě 1:0 a na třetím místě tabulky se vzdálila čtvrtému Slovácku na čtyři body. Západočeši se představí na stadionu devátých Bohemians 1905, které porazili v jediném z posledních čtyř vzájemných ligových duelů. V Ďolíčku ale pětkrát po sobě bodovali.

Velký zápas pro celý region

Čtvrté Slovácko se ve Zlíně pokusí odčinit překvapivou domácí porážku 1:2 s Pardubicemi. »Ševci« naopak budou chtít navázat na senzační bod se Slavií a pomoci si na opačném konci tabulky, kde mají jen o bod více než České Budějovice. Slovácko vyhrálo šest z posledních sedmi regionálních derby se Zlínem.

»Je to derby a tím pádem velký zápas pro celý region, navíc okořeněný důležitostí pro oba celky. Myslím, že to nebude žádná přestřelka, může rozhodnout jeden gól,« přemítal zlínský trenér Bronislav Červenka, jenž v úvodu kariéry hrával v Uherském Hradišti.

Za Slováckem už je v tabulce poměrně velká mezera. Pátá Olomouc ztrácí sedm bodů, i když má k dobru jedno odložené utkání. Hanáci v sobotu přivítají dvanáctý Hradec Králové, který porazili v jediném z posledních pěti vzájemných ligových zápasů. Stejně bodů jako Olomoučtí mají i šestá Mladá Boleslav a sedmý Liberec.

O pouhý bod zpět je pak osmá Ostrava. Baník prohrál pět z posledních šesti ligových zápasů a v Mladé Boleslavi může hrát i o svého trenéra Pavla Hapala, jenž v minulosti vedl soupeřův tým. Ostravští vyhráli šest z posledních sedmi vzájemných ligových duelů.

Souboj sousedů

V souboji sousedů v tabulce přivítají jedenácté Pardubice desáté Teplice a budou chtít navázat na úvodní dvě jarní vítězství na Slovácku a v Karviné. Východočeši ovládli sedm z devíti vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži. Doma jsou ale Pardubičtí s devíti body nejhorším týmem sezony.

Třináctý Jablonec bude hostit poslední České Budějovice, které po zimní pauze vstoupily do ligy nečekaným vítězstvím 3:0 nad Ostravou a vyhrály po osmi kolech. Venku je Dynamo s pouhými dvěma body nejhorší v soutěži. »Vítězství nad Baníkem je malý krůček, ale pro nás je to obrovská vzpruha. Myslím, že ani v Jablonci rozhodně nejsme bez šance,« řekl trenér Jihočechů Jiří Lerch.

* * *

Program 21. kola FORTUNA:LIGY

Sobota:

15.00 Olomouc – Hradec Králové, Mladá Boleslav – Ostrava, Jablonec – České Budějovice, Pardubice – Teplice, Pardubice – Teplice

18.00 Bohemians 1905 – Plzeň

Neděle:

15.00 Zlín – Slovácko, Karviná – Slavia

18.00 Sparta – Liberec

(koz, čtk)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy