Nosková mezi čtyřkou nebude. Do semifinále naopak prošla Siniaková v deblu

AKTUALIZOVÁNO

Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková na Australian Open do premiérového semifinále grandslamu nepostoupila. Ukrajince Dajaně Jastremské podlehla na betonu v Melbourne za hodinu a 20 minut 3:6, 4:6. Rodačka z Oděsy, která prošla do hlavní soutěže z kvalifikace, se utká o postup do finále s turnajovou dvanáctkou Číňankou Čeng Čchin-wenchin-wen Čeng, která otočila čtvrtfinále s Ruskou Annou Kalinskou z Ruska a zvítězila 6:7, 6:3 a 6:1. 

Do semifinále čtyřhry prošla Kateřina Siniaková. S Australankou Storm Hunterovou otočily sledovaný duel proti bývalé parťačce Barboře Krejčíkové a Němce Lauře Siegemundové. Turnajové trojky zvítězily po více než dvou a půl hodinách 4:6, 7:5, 6:4.

Padesátá hráčka světa Nosková, která mimo jiné porazila ve 3. kole světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, nevyužila možnost si opět vylepšit grandslamové maximum. Dosud byla nejdále vloni ve druhém kole Roland Garros a US Open. V dnešním čtvrtfinále přišla třikrát o servis, soupeřku »brejkla« jen jednou. Jastremská také ovládla statistiku vítězných míčů poměrem 19:6. Turnaj pokračuje ve dvouhře bez českých zástupců.

»V porovnání s předchozími dny bylo velké horko. Míče létaly velmi rychle a ona také hrála dost rychle. Já jsem naopak měla pocit, že nejsem stoprocentně na kurtu. Možná to bylo i tím, že jsem minulý zápas moc nehrála,« řekla na tiskové konferenci Nosková s připomínkou osmifinále s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, v němž odehrála jen tři gamy, než soupeřka kvůli zranění zad zápas skrečovala.

»Měla jsem tak dva volné dny. Od začátku jsem se nezvládla dostat mentálně do zápasu. Ona naopak brzy vedla a zápas kontrolovala,« doplnila Nosková.

Třiadvacetiletá Jastremská, která vyřadila v prvním kole wimbledonskou vítězku Markétu Vondroušovou, prožívá dál nejlepší grandslamové vystoupení v kariéře. Dosud byla nejdále v osmifinále Wimbledonu v roce 2019. Je rovněž první tenistkou od roku 1978, která se z kvalifikace dostala až mezi čtyři nejlepší hráčky Australian Open.

»Je skvělé zapsat se do historie. Tou dobou jsem se ještě ani nenarodila. Jsem šťastná a unavená,« uvedla v rozhovoru na kurtu Jastremská. »Ani nijak necítím, že hraju tak dobře. Snažím se jen hrát, jak to jde, protože jsem velmi unavená. Snažím se ze sebe vydat maximum, co to jde, a zbytek už je jen boj,« doplnila.

Nosková vstoupila do prvního grandslamového čtvrtfinále v kariéře nadějně a už ve třetí hře prolomila soupeřčin servis. Výhodu brejku ale vzápětí nepotvrdila a 93. hráčka světa Jastremská srovnala. Rozhodl nakonec osmý game, v němž Ukrajinka sebrala Noskové podání ještě jednou. Za stavu 5:3 odvrátila brejkbol a ujala se po 37 minutách hry vedení.

Také ve druhém setu se obě hráčky spoléhaly na servis. Nosková jej držela až do sedmé hry. Ještě smazala ztrátu 15:40, Jastremská si ale vypracovala další brejkbol, a ten už využila. Sama pak zůstala při svém podání stoprocentní a zakončila utkání prvním využitým mečbolem.

»Teď ve mně převažují negativní pocity. Jsem smutná. Pravděpodobně si celé tohle působení uvědomím až po pár dnech. Jinak to byl ale skvělý turnaj a pokusím se jít dál,« dodala Nosková.

Krejčíková a Siniaková se proti sobě utkaly poprvé od chvíle, co na konci minulé sezony přerušily na popud Siniakové úspěšnou spolupráci. Na Australian Open mohly obhajovat společný titul.

Čtvrtfinále se lépe vyvíjelo pro Krejčíkovou a se Siegemundovou získaly první set. Ve druhé sadě vedl česko-německý pár 5:4, Siniaková s Hunterovou ale zvládly závěr lépe a díky brejku v jedenácté hře vývoj zápasu srovnaly.

V rozhodujícím setu vedly nasazené pětky Krejčíková a Siegemundová už 4:1. Ztratily ale následujících pět her a Siniaková s Hunterovou zakončily duel druhým využitým mečbolem. V boji o finále narazí na Belgičanku Elise Mertensovou a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, které tvoří druhý nasazený pár.

V mužské dvouhře je v semifinále třetí hráč světa Daniil Medveděv, který porazil po lítém boji 7:6, 2:6, 6:3, 5:7 a 6:4 Huberta Hurkacze z Polska. Soupeřem ruského tenisty bude Němec Alexander Zverev, jenž dnes zdolal světovou dvojku Španěla Carlose Alcaraze po setech 6:1, 6:3, 6:7 a 6:4.

(koz, čtk)

FOTO – ausopen.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy