Praha bude žít nejen hokejem. Obě »S« čeká klíčové derby o titul

Druhé kolo nadstavbové skupiny o titul nabídne možná rozhodující zápas v boji o první místo ve fotbalové lize. Lídr tabulky a obhájce trofeje Sparta přivítá v pražském derby druhou Slavii, na kterou má čtyři utkání před koncem soutěže čtyřbodový náskok. Duel na vyprodané Letné začne v sobotu v 17.30 a jako hlavní rozhodčí ho odřídí Dalibor Černý. Praha tedy bude žít nejen hokejovým šampionátem.

Vedle derby pražských »S« půjde ve víkendovém programu o hodně i v dalších zápasech. Čtvrtá Ostrava bude hostit v přímém souboji o pohárovou Evropu pátou Mladou Boleslav. Ve skupině o záchranu nastoupí Karviná v utkání dvou posledních týmů proti Zlínu. Bohemians 1905 budou hrát doma s Jabloncem a jeden z nich může mít po duelu definitivní jistotu udržení.

Sparta se Slavií se utkají už počtvrté v sezoně, všechny předchozí zápasy v ročníku skončily po 90 minutách remízou. Ve čtvrtfinále domácího poháru zvítězili úřadující ligoví šampioni v Edenu 3:2 po prodloužení. Poslední derby v nejvyšší soutěži na začátku března na Letné skončilo bez gólů.

»Jsem velmi spokojen s tím, jaký výkon jsme předvedli většinu zápasu (minule při výhře) proti Slovácku. Teď je na nás, abychom tuhle úroveň udrželi. Titul je pro nás stále velice daleko, ještě nás čekají čtyři utkání. Není pochyb o tom, že v sobotu půjdeme za vítězstvím,« řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Nejlepší útok vs. nejpevnější obrana

Slavia potřebuje zvítězit, aby se přiblížila na rozdíl jediného bodu a stále měla reálnou šanci na první titul po třech letech. Spartu ale v lize čtyřikrát po sobě neporazila a v podobné situaci v nadstavbě před rokem prohrála 2:3 po penaltě kapitána Ladislava Krejčího v nastavení.

»Víme, co je to za zápas, budeme maximálně nachystaní. Rozhodnou detaily, třeba podařený vstup do utkání nebo nějaký klíčový moment. Musíme se ponaučit nejen z letošních zápasů, ale i z těch z minulé sezony, kdy jsme inkasovali zbytečné branky po chybách,« uvedl kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který v začátcích kariéry vedl mládež ve Spartě.

Sparťané získali z posledních sedmi kol 19 bodů, minulá čtyři vyhráli. V domácím prostředí jsou jako jediný tým v soutěži neporažení, bodovali tam ve všech 15 zápasech sezony. Slušnou formu ale mají i Vršovičtí, kteří se před týdnem naladili domácím triumfem 5:0 nad Ostravou. Venku prohráli jediný z posledních 16 duelů v nejvyšší soutěži.

Na Letné půjde i o souboj nejlepšího útoku s nejpevnější defenzivou. Sparta dala 74 gólů, Slavia inkasovala jen 23 branek. Do šlágru jara může po vypršení čtyřzápasového trestu za červenou kartu v utkání s Mladou Boleslaví zasáhnout sparťanský pravý bek Ángelo Preciado, jenž byl vyloučen i v posledním derby.

Kdo skončí čtvrtý?

Ostrava je v tabulce o bod před Mladou Boleslaví, v lize ale čtyřikrát po sobě nezvítězila a v sobotu se bude muset vzepřít nepříznivé domácí bilanci. Baník na svém stadionu od října naplno bodoval v jediném z 10 utkání nejvyšší soutěže. Středočechy na druhou stranu porazil v obou vzájemných soubojích v sezoně.

»I když v posledních letech se nám proti Boleslavi daří, moc vycházet se z toho nedá, protože oni mají půl roku nového trenéra a hodně věcí se změnilo. Očekávám spíše taktické, možná i trochu nervózní utkání a boj,« mínil ostravský trenér Pavel Hapal, jenž v minulosti vedl Boleslav.

Na čtvrté místo stále může pomýšlet i šestý celek tabulky Slovácko, které se představí na stadionu třetí Plzně. Celek z Uherského Hradiště ztrácí na Ostravu čtyři body. Na západě Čech se pokusí navázat na listopadový triumf 4:1.

Psychická náročnost záchranářské bitvy

Karviná v minulém kole ztratila utkání v Jablonci (2:3) po dvou inkasovaných gólech v závěru. Do záchranářského duelu dvou bodově vyrovnaných týmů se Zlínem přesto půjde slezský nováček soutěže jako mírný favorit. »Ševci« prohráli oba vzájemné souboje v ligové sezoně a na vítězství čekají už čtyři kola.

»Předchozí utkání nebudou hrát roli. Všechno se maže a bude to o bojovnosti, trpělivosti a hlavě. Kdo udělá méně chyb, bude úspěšnější,« řekl karvinský asistent trenéra Marek Bielan. »Zejména z psychického hlediska nás čeká velmi náročný zápas. Jde o to, aby nás to nesvazovalo, ale spíš motivovalo. Musíme bodovat,« podotkl asistent trenéra Zlína Lukáš Motal.

Jedenáctí Bohemians i dvanáctý Jablonec jsou velmi blízko udržení v soutěži, oběma stačí k úplné jistotě vyhrát. Třetí nedělní zápas skupiny o záchranu obstarají Pardubice s Českými Budějovicemi.

V neděli jsou na programu i odvety semifinále skupiny o Evropu. Dvougólový náskok budou po domácích výhrách hájit Hradec Králové v Olomouci i Teplice v Liberci.

* * *

Skupina o titul

Sobota 11. května: 15.00 Ostrava – Mladá Boleslav, Plzeň – Slovácko, 17.30 Sparta Praha – Slavia Praha.

Skupina o Evropu – odvety

Neděle 12. května: 15.00 Liberec – Teplice, Olomouc – Hradec Králové.

Skupina o záchranu

Neděle 12. května: 15.00 Bohemians Praha 1905 – Jablonec, Pardubice – České Budějovice, 18.00 Karviná – Zlín.

(koz, čtk)

FOTO – slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy