První prohra pod Rulíkem, Češi druzí

AKTUALIZOVÁNO

V přímém souboji českých hokejistů se Švédy v Curychu o prvenství na Švýcarských hrách přišla první porážka pod vedením kouče Radima Rulíka. Češi tak v turnaji bez ohledu na poslední zápas, v němž Finsko porazilo Švýcarsko, obsadili druhé místo. Zápas odchytal Dominik Pavlát.

Po sérii pěti vítězství dnes podlehli 3:5 a právě Švédové, v jejichž dresu se dvakrát prosadil útočník Pontus Andreasson, se před ně dostali na první místo i v celkové klasifikaci Euro Hockey Tour. »Není úplně jednoduché hrát jeden den od šesti a pak druhý od jedné. Ti kluci toho moc nenaspí, neusnou hned, ráno se musí zmobilizovat do zápasu. Není to běžný rytmus… Ještě kdybychom třeba hráli od dvou to první utkání, bylo by to lepší, ale takhle to opravdu není jednoduché. Chvíli to trvá, než se do toho hráči dostanou. A byl to ten hlavní aspekt tohoto zápasu. Nechci se na to vymlouvat, ale určitě to hraje roli v tom, s kolika silami jdou hráči do toho zápasu. Švédové přijeli ve výborné sestavě s výbornými bruslaři na tohle velké hřiště, poradili si s každým a vyhráli všechny tři zápasy, takže ta kvalita tam rozhodně byla. Nám těch pár hodin odpočinku chybělo. Ale i tak jsme nedali kůži úplně lacino, zdramatizovali jsme závěr a myslím, že hráči tam nechali všechny síly, které v nich ještě zůstaly,« řekl trenér Rulík.

Třetí zápas, třetí kapitán

Zdravotní problémy vyřadily ze hry obránce Ronalda Knota a útočníka Michala Řepíka. Vedle nich zůstali dnes mimo sestavu také bek Martin Jandus a další zkušení forvardi Michael Špaček s Romanem Červenkou, kteří vedli v předchozích vystoupeních národní mužstvo do boje s kapitánským »céčkem« na hrudi. Ve třetím zápase na turnaji se tak třetím kapitánem stal další útočník Tomáš Filippi.

První třetina plynula velmi rychle bez mnoha přerušení, na obou týmech se nejspíš podepsala únava ze včerejších náročných zápasů. Prosadili se pouze Švédové, když svým nečekaným řešením situace skóroval Sebastian Hartmann. Ten v 15. minutě překvapil všechny včetně brankáře Pavláta, když se během střídání vlastního týmu odhodlal ke střele z prostoru levého kruhu a trefil přesně mezi lapačku a levý beton českého brankáře.

Ze začátku druhé třetiny byla hra pomalejší, žádný z týmů se nedostával do žádné velké akce. ČR se i přes to podařilo vyrovnat. Ve 33. využil David Tomášek chyby Švédska a ve středním pásmu se dostal tým tak do brejku dva na jednoho. S Tomáškovou střelou neměl Daniel Marmenlind problém, ale na dorážku Pavla Kousala byl už krátký. Vyrovnané skóre nevydrželo moc dlouho. Po dvou minutách neskutečnou kombinační hru převedla trojice hráčů Lucas Elvenes, Lawrence Pilut a skórující Pontus Andreasson, který dorážel do prázdné branky a vrátil Švédsku vedení. »Vyrovnávací gól určitě pomohl v tom, že jsme si dokázali, že umíme dát gól. Trošku nás to nakoplo. Bohužel jsme hnedka dostali, ale nedělali jsme si z toho žádnou hlavu a snažili jsme se dál hrát a zkusit dát další góly. Bohužel jsme ho dali až moc pozdě. Myslím si, že to vypadalo na začátku, že Švédové měli sil trošku víc, ale potom ve druhé a třetí třetině jsme už někde v sobě ty síly našli. Nebylo na co se šetřit. Škoda, že v závěru jsme dostali čtvrtý gól, protože jsme to ještě dokázali zdramatizovat. Je škoda, že jsme to utkání aspoň nezremizovali a nešli jsme do prodloužení,« řekl Kousal i k dění v poslední třetině.

V 50. minutě se totiž Pontus Andreasson po chybě české obrany dočkal i druhého gólu v tomto utkání. V 53. přišla další neskutečná kombinace Švédska. Na konci stál Lucas Elvenes, který po asistenci – koho jiného? – Pontuse Andreassona trefil přesně šibenici branky Dominika Pavláta. V následující minutě Češi snížili na rozdíl dvou branek. Petr Kodýtek se dokázal nejlépe vypořádat s chaosem, který vznikl před švédskou brankou. Necelou minutu před koncem snížil po chaosu před brankou Švédska Daniel Voženílek, ale Marcus Sörensen nakonec rozpustil sny českého týmu o výhře na turnaji, když zavedl puk do prázdné branky.

»Vždycky jsme dotahovali ztrátu a soupeř si konec pohlídal. Ale musím pochválit mužstvo, jak jsme se vždycky dokázali vrátit do zápasu. I na konci je potrápit. Bohužel to nestačilo. Samozřejmě je každá hodina znát, když se hrají tyhle dva zápasy ve dvou dnech, ale určitě se na to nikdo nevymlouvá. Určitě jsme sílu měli, v hlavách jsme si to tak snažili nastavit. První třetina byla si taková ospalejší. Myslím si, že druhou třetinu jsme do toho zase dobře vstoupili, měli jsme dobrý pohyb a samozřejmě síly docházely, ale s tím se musí každý z nás vyrovnat. Byla to škoda, že jsme v krátké době srovnali na 1:1 a asi během dvou střídání jsme inkasovali. Jsem ale rád, že i na konci jsme ukázali charakter a ještě jsme soupeře potrápili. Škoda toho posledního střídání, tam jsme to asi měli zkusit hodit na bránu a zkusit to tam domlátit,« uzavřel útočník Jakub Flek.

ČR – Švédsko 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 33. P. Kousal (Tomášek), 54. Kodýtek (Rychlovský), 60. D. Voženílek – 15. Hartmann (Sellgren), 35. Andreasson (Elvenes, Pilut), 50. Andreasson, 53. Elvenes (Pilut, Andreasson), 60. Sörensen. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Hebeisen – Stalder, Schlegel (všichni Švýc.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 2636.

ČR: Pavlát – Ticháček, Kempný, Kundrátek, F. Král, Zábranský, Mašín, Hovorka, Pyrochta – M. Stránský, Filippi, D. Voženílek – P. Kousal, Tomášek, Lenc – Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – O. Beránek, Kodýtek, Rychlovský. Trenér: Rulík.

Švédsko: Marmenlind – Pilut, Lindholm, Folin, Borgman, Berglund, Tömmernes, Sellgren – Strömwall, de La Rose, Wingerli – J. Olofsson, Wallmark, Sörensen – Elvenes, Oscarson, Andreasson – Hartmann, Ehn, O. Lang – Bristedt. Trenér: Hallam.

Švýcarsko – Finsko 3:4 v prodl. (1:2, 1:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Ch. Bertschy (Andrighetto), 36. Thürkauf (Andrighetto, Malgin), 52. Thürkauf (Kukan, Berni) – 4. J. Mäenpää (Salomäki), 15. Hyry (J. Mäenpää), 51. Pajuniemi (Eronen, J. Mäenpää), 65. Innala (M. Lehtonen, Lammikko). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hribik – Špůr (oba ČR), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 4:4, navíc Scherwey – Rafkin oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 5856.

Švýcarsko: Van Pottelberghe – Kukan, Marti, Loeffel, Berni, Heldner, Frick, Aebischer, Glauser – Moy, Malgin, Thürkauf – Ch. Bertschy, Haas, Andrighetto – Künzle, Jäger, Biasca – Herzog, Richard, Scherwey – Riat. Trenér: Fischer.

Finsko: Säteri – Latvala, M. Lehtonen, Eronen, Ohtamaa, Pokka, Rissanen, Rafkin, Winberg, Leppänen – Saarela, Lammikko, Suomi – Pajuniemi, Liedes, Mäenalanen – Pakarinen, Tyrväinen, Innala – J. Mäenpää, Hyry, Salomäki. Trenér: J. Jalonen.

Konečná tabulka Švýcarských her:

1.Švédsko3300012:79
2.Česko311018:85
3.Finsko301027:82
4.Švýcarsko300217:112

Tabulka EHT:

1.Švédsko6500122:1715
2.Česko6410121:1314
3.Finsko6110416:195
4.Švýcarsko6002410:202

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy