Sníh zasypal fotbalová hřiště. Pět zápasů z osmi je odloženo!

AKTUALIZOVÁNO

To z čeho mají radost vlekaři a provozovatelé lyžařských areálů, je naopak špatnou zprávou pro fotbalisty a fanoušky ve FORTUNA:LIZE. Z dnešních pěti plánovaných duelů 17. kola se hned čtyři odkládají kvůli sněhové kalamitě! A již dopředu bylo oznámeno, že se neuskuteční ani zítřejší měření sil mezi ostravským Baníkem a Plzní.

Při pozvánce na víkendový program naší nejvyšší soutěže jsme použili titulek: Pražská »S« v rolích favoritů, ale co s programem udělá sníh? A odpověď na sebe nedala dlouho čekat a je rezolutní. Sníh stadiony doslova zasypal, a tak se dnes nebudou hrát zápasy Jablonce s Teplicemi, Mladé Boleslavi s Karvinou ani Bohemians 1905 s Libercem. Již v pátek bylo dopředu oznámeno, že se neuskuteční duel Českách Budějovic s Hradcem Králové. Jediné utkání, které z dnešního jízdního řádu zůstalo, je duel Olomouce se Slováckem na Andrově stadionu s výkopem v 15 hodin.

V neděli tedy diváci nepůjdou na fotbal do Ostravy, ve stejný den se mají hrát ještě duely Pardubic se Spartou (od 15.00) a Zlína se Slavií (od 18.00). V Pardubicích se do odklízení sněhu zapojilo dokonce nejužší vedení klubu. Náhradní termíny odložených střetnutí určí Ligová fotbalová asociace (LFA), která profesionální soutěže u nás řídí, v nejbližších dnech, Bohemians už na svém webu oznámili, že Liberec přivítají ve středu 13. prosince.

»Na všech stadionech byly dle regulí již několik dní spuštěny systémy vytápění a zaměstnanci domácích celků se pro realizaci zápasů snažili udělat vše, co bylo v jejich silách. Extrémní podmínky posledních dní ale neumožní utkání odehrát a po kontrole delegovaných osob bylo nutné střetnutí odložit. Na hracích plochách se drží i nadále sněhová pokrývka, která stále přibývá, a zároveň jsou trávníky silné podmáčené,« napsala LFA na svých webových stránkách.

Ve vršovickém Ďolíčku pracovali na odklízení sněhu od brzkých ranních hodin, jenže stále přibýval nový a nový. »I přes úklid sněhu je stav hrací plochy nezpůsobilý,« konstatoval klub na svých internetových stránkách a zveřejnil aktuální fotografii.

Jablonecký klub na svém webu uvedl, že systém vyhřívání hrací plochy je v nepřetržitém provozu od středy 22. listopadu. »Vyhřívání hřiště je v provozu delší dobu, již před utkáním s Pardubicemi, ale největší komplikací před zápasem s Teplicemi je pokračující sněžení. Sníh tedy pomalu odtává, ale připadá další a další. Najet na hřiště s technikou nelze, protože horní vrstva je podmáčená,« vysvětlil důvody odložení utkání mluvčí klubu Martin Bergman.

Ani v Mladé Boleslavi se dnes fotbal hrát nebude. »V noci z pátku na sobotu spadlo hodně sněhu a protože sněžení má pokračovat i celou sobotu, tak odklízecí technika nemůže vjet na hrací plochu, aniž by ji poškodila. O náhradním termínu střetnutí Boleslavi s Karvinou se rozhodne nejdříve v pondělí,« řekl tiskový mluvčí klubu z města automobilů Jiří Koros na webových stránkách, kde rovněž nechybí fotografie z »místa činu«.

Mladou Boleslav navíc čeká středeční dohrávka šestého kola proti Plzni, kterou si Západočeši v srpnu odložili kvůli kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu. Otázkou je, zda ji počasí dovolí odehrát. Viktoria přišla už i o zítřejší duel v Ostravě, kam tým rovnou v pátek z Tirany, kde sehrál úspěšný duel EKL. V dějišti nedělního zápasu absolvovali Plzeňští trénink, nicméně dnes po obědě bylo rozhodnuto o odložení utkání kvůli přívalům sněhu. »Naše výprava se tedy ihned vydává domů do Plzně a začínáme se chystat na středeční ligovou dohrávku v Mladé Boleslavi,« uvedl na webovém serveru Viktorie její mluvčí Václav Hanzlík.

Jednotlivé kluby ujišťují fanoušky, že zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti pro náhradní termín, případně dojde k vrácení peněz, pokud by tento termín nevyhovoval.

Odložení značné části programu ligového kola kvůli nepřízni počasí zažili fanoušci naposledy v éře před nástupem vyhřívaných trávníků. V březnu 2005 bylo odloženo hned šest z osmi zápasů 18. dějství a fotbal se hrál pouze na stadionech, jež měly vyhřívané terény. Sparta tenkrát hostila Blšany a Jablonec přivítal Slovácko.

(koz)

FOTO – lfafotbal.cz, bohemians.cz, fkjablonec.cz, fkmb.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy