Štybar je na 99 procent rozhodnutý ukončit kariéru na MS cyklokrosařů v Táboře

AKTUALIZOVÁNO

Cyklista Zdeněk Štybar na dnešní tiskové konferenci v Praze uvedl, že start na únorovém mistrovství světa cyklokrosařů v Táboře bude na 99 procent posledním závodem jeho profesionální kariéry. Stále však zvažuje i jiné možnosti. V případě, že opravdu skončí, plánuje startovat v jiných cyklistických disciplínách. Ve hře je účast v populárním závodě horských kol Cape Epic v JAR.

Brzy osmatřicetiletý Štybar, jenž získal v letech 2010, 2011 a 2014 titul mistra světa v cyklokrosu v elitní kategorii a pak se naplno věnoval silničním závodům, chtěl mít o budoucnosti jasno do konce listopadu. Definitivní rozhodnutí ale ještě posunul.

»Chci to nechat otevřené, protože tam ještě jedna dvě možnosti jsou, které stále řeším. Proto si tam nechávám to jedno procento k dobru, přestože jsem doufal, že tady budu moct dnes říct úplně definitivní rozhodnutí.Na 99 procent to však v Táboře bude můj poslední závod kariéry. Jsem už na to takhle vnitřně připravený, že Tábor bude mým posledním závodem kariéry,« řekl Štybar.

Možné další varianty rozebírat nechtěl. »Už se o tom hodně mluvilo, stále jednáme. A ještě mám jednu úplně minimální šanci na řekněme jiný projekt. Proto to nechávám malinko otevřené. Uvidíme, jakým směrem to nakonec dopadne,« konstatoval Štybar.

Již před dvěma týdny uvedl, že ve hře je prodloužení aktivní kariéry v dresu domácí kontinentální stáje ATT Investments, ale také role sportovního ředitele jednoho z týmů World Tour. »To stále platí, takové nabídky mám dvě. Neřeknu, o jaké jde týmy, ale nebude to v Jayco AlUla,« řekl Štybar, jenž právě v australské stáji strávil tento rok.

Cíle se špatně odhadují

Nyní se naplno připravuje na MS v Táboře. »Příprava je v plném proudu. A i kdyby ještě to jedno procento nakonec nastalo, budu rozhodně plně schopný dál fungovat v jakémkoliv pelotonu, ať už worldtourovém nebo kontinentálním,« prohlásil Štybar.

A cíl pro Tábor? »V tuto chvíli se špatně odhaduje, ale když si jako základ vezmu výsledky z minulého roku, tak to bylo někde kolem patnáctého místa bez specifické přípravy. Ta úroveň je rok od roku lepší a lepší, nicméně věřím, že s tím specifickým tréninkem bych na tom mohl být lépe i já. Bylo by super zakončit to všechno v první desítce, ale je třeba být také realistou: týden dva před Táborem to bude asi hodně hektické, tím spíš, jestli tam vážně ukončím kariéru. V hlavě a v přípravě ale dělám vše tak, jak kdybych chtěl vyhrát. A žene mě to dál i v tréninku,« uvedl Štybar.

Závodit chtěl původně začít v polovině prosince. »Ale je to ještě s otazníkem. I kvůli tréninkovému manku start odsunu asi až po Vánocích. Dá mi to zhruba čtrnáct dnů k dobru na přípravu a dobrý trénink. Příští týden letím zpátky na Mallorku, kde jsem byl do včera. Vše musí být dobře naplánované, abych neztratil ani jediný den tréninku.«

Tradiční vánoční turné

Závodit bude v Belgii, kde žije. »Jde o to tradiční vánoční turné a nebudu se bát jet všechno, protože ty závody budu potřebovat, abych se dostal jak do techniky, tak i do závodního rytmu. Pak bych chtěl jet mistrovství republiky. Pravděpodobně bych vynechal Benidorm, to mi přijde jako zbytečná cesta navíc a ztráta tréninku. Potom bych jel poslední ‚svěťák‘ v Hoogerheide, a pak už přijde na řadu domácí šampionát,« nastínil Štybar.

Po něm už by se chtěl cyklistikou bavit, ať už půjde o jakékoliv její odvětví. »Nějaké gravelové závody, bikové, maratony a podobně. Ale spíš už jen pro zábavu, protože nevidím smysl v tom se na to připravovat tak, abych trénoval každý den, to bych pak mohl jít ještě do jiného týmu na silnici,« podotkl Štybar.

Lákal by ho Cape Epic, maratonský etapový závod dvojic na horských kolech. »Řešíme to a dá se říct, že nabídku už mám. Je to zhruba měsíc po závodech v Táboře, ale myslím, že rozhodnutí padne asi na poslední chvíli. Řekněme, že do poloviny prosince bych měl mít jasno, jakou budu mít práci a jaký budu mít přesně závodní program. Od toho se pak odpíchnu,« dodal Štybar.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy