Teplice šokovaly Plzeň, nováček z Karviné rozstřílel Vrbův Zlín. Slavia úvod zvládla

AKTUALIZOVÁNO

Na úvod fotbalové ligy aktéři jasně demonstrovali, že o nečekané výsledky nebude nouze. V prvním kole odstartoval raketově nováček z Karviné. Tým, který mnozí odsuzují k opětovnému pádu do druhé nejvyšší soutěže, dnes v prvním kole rozstřílel Zlín 4:1 a zarmoutil tak kouče Pavla Vrbu na lavičce »Ševců«. Nečekala se ani porážka favorizované Plzně v Teplicích. Na lavičce Západočechů tak nezačal svou misi zrovna ideálně staronový trenér Miroslav Koubek.

V plzeňském dresu se na Stínadlech poprvé představil liberijský stoper Sampson Dweh, který přišel z Vyškova na roční hostování s opcí. »Je to pro mě splněný sen. Fotbal jsem vždy hrál pro to, abych se mohl dostat do opravdu velkého týmu, a to se mi teď ve Viktorce plní,« uvedl na webu Západočechů Dweh. Dnes se dostal na trávník ve 36. minutě poté, co se zranil kapitán Plzně Lukáš Hejda. Ten celkově zažil smolné utkání, když těsně před vystřídáním zavinil penaltu. Tu proměnil pro změnu domácí kapitán Daniel Trubač a znecuhtil tím premiéru nejen Dwehovi, ale i trenéru Koubkovi.

Favorit měl pod Komáří vížkou velkou převahu, jen například na rohové kopy vyhrál 14:2, ale velké šance si nebyl schopen vytvořit. Tepličtí tak na rozdíl od zahajovacího duelu minulého ročníku, kdy remizovali s Plzní 2:2, dokázali tři body uhájit. »Rohů byla spousta, ale naložili jsme s nimi prachbídně. Teplice se hodně zlepšily a vyhrály zaslouženě,« hodnotil kouč Koubek. To teplický lodivod Zdenko Frťala pochopitelně zářil. »Tým jako Plzeň se neporáží každý den, jsem moc spokojený. Nechtěl jsem takového soupeře na úvod, ale nakonec to tak je možná i lepší,« prohlásil slovenský kouč.

Největší adept na titul, pražská Slavia, v dnešním podvečerním duelu porazil Hradec Králové 2:0. Proti týmu, s nímž třikrát v řadě ztratila a který ji na jaře dost pravděpodobně klíčovou remízou 1:1 v Edenu připravil o titul, si tentokrát nekomplikovala situaci a již ve čtvrté minutě se trefil po geniálním průnikovém pasu Vlčka a následné asistenci Schranze zakončující Mick van Buren. Pojistku připojil ve druhé půli střídající Mojmír Chytil, letní posila červenobílých.

»Dobrý vstup do sezony je vždy důležitý. I pro nové hráče. Byli jsme aktivní a chyběl jen druhý gól. A pak jsme přežili velkou šanci soupeře,« uznal Jindřich Trpišovský, kouč červenobílých. Na mysli měl šanci z 59. minuty, kdy exsparťan Krejčí starší zblízka v tisíciprocentní šanci nepřekonal gólmana Koláře a následně dorážející Gabriel trefil jen boční síť prázdné branky. »Tam jsme měli dát gól, ale jinak Slavia vyhrála zaslouženě,« uznal Jozef Weber, trenér Východočechů, kvality Slavie. To mistrovská Sparta zahájí svoji letošní pouť za obhajobou titulu zítra v podvečer proti Olomouci.

Třetí ligový tým z hlavního města začal naopak venku, ale nadmíru úspěšně. Bohemka si zachovala formu z minulého ročníku, kdy skončila na historickém čtvrtém místě, a vyhrála 1:0 v Pardubicích.

Výhru »Klokanů« zařídil již v páté minutě po Hybšově centru z rohového kopu hlavičkující stoper Lukáš Hůlka, jenž tak vsítil první gól nové sezony. Domácí navíc od 68. minuty dohrávali bez střídajícího záložníka Jakuba Matouška, který viděl červenou kartu za faul na jmenovce Jana Matouška, jemuž překazil vyloženou šanci. Pažané se tak ideálně naladili na čtvrteční úvodní utkání druhého předkola Evropské konferenční ligy na půdě lídra norské ligy Bodö/Glimt. »Celý čtvrteční trénink jsme se zaměřili na nácvik standardních situací a vyplatilo se to,« radoval se trenér Bohemky Jaroslav Veselý.

Naopak kouč Vrba byl po duelu v Karviné velmi zklamaný. Prakticky po půlhodině bylo rozhodnuto, navíc domácí nastřelili i břevno. »První poločas byl z naší strany opravdu špatný, nic jsme nestíhali. Pak jsme se zlepšili, ale nestačilo to,« řekl bývalý kouč Plzně, Sparty či Baníku Ostrava. Jeho protějšek, asistent trenéra Karviné Tomáš Hejdušek byl pochopitelně o parník spokojenější: »Hráče nabádáme k pracovitosti a dnes se nám to vyplatilo až tak, jak jsme to ani nečekali. Byl to skvělý výkon i výsledek a doufám, že ho jsme schopni zopakovat.« 

* * *

MFK Karviná – FC Zlín 4:1 (3:0)

Branky: 6. Mikuš, 27. Budínský, 34. Svozil, 53. Bartl – 48. Tkáč. Rozhodčí: Vokoun – Kubr, Mokrusch – Klíma (video). ŽK: Simerský, Slončík, Vukadinovič (všichni Zlín). Diváci: 2967.

Karviná: Lapeš – Čurma, Svozil, Krčík, Mikuš – Boháč (72. D. Žák), Budínský – Memič (63. Moses), Bartl (72. Málek), Papalelé (84. Akinyemi) – Ezeh (63. Doležal). Trenér: Luhový.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba (46. Vukadinovič), Čelůstka – Kolář – Reiter (46. Slončík), Janetzký, Dramé (46. Tkáč) – Fantiš, F. Žák (72. Kovinič). Trenér: Vrba.

FK Pardubice – Bohemians Praha 1905 0:1 (0:1)

Branka: 5. Hůlka. Rozhodčí: Batík – Paták, Pospíšil – Hocek (video). ŽK: Krobot, Kováč (trenér) – Jan Matoušek, Köstl. ČK: 68. Jakub Matoušek (Pardubice). Diváci: 3817.

Pardubice: Kinský – Surzyn, Halinský, Donát, Helešic (78. Zlatohlávek) – Icha – Patrák (61. Jakub Matoušek), Hlavatý, Tischler (61. Darmovzal), Pikul (79. Černý) – Krobot (79. Sychra). Trenér: Kováč.

Bohemians: Reichl – Hůlka, Křapka, Hybš – Köstl (87. Kovařík), Jindřišek, Jánoš, Dostál – Jan Matoušek (78. Mužík), Kozák (46. Hrubý) – Prekop (63. Puškáč). Trenér: Veselý.

FK Teplice – Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)

Branka: 28. Trubač z pen. Rozhodčí: Černý – Hájek, Antoníček – Petřík (video). ŽK: Jukl, Urbanec – Durosinmi, Květ, Staněk, Kalvach. Diváci: 8141.

Teplice: Grigar – Knapík, Chaloupek, Mičevič – Radosta, Jukl, Mareček, Urbanec – Trubač (81. Havelka) – Gning (90. Vachoušek), Fila (71. Jásir). Trenér: Frťala.

Plzeň: Staněk – Řezník, Hejda (36. Dweh), Jemelka, Sýkora (74. Mosquera) – Květ (57. Traoré), Kalvach – Jirka, Vlkanova (57. Bucha), Kopic (57. Chorý) – Durosinmi. Trenér: Koubek.

Slavia Praha – FC Hradec Králové 2:0 (1:0)

Branky: 4. Van Buren, 70. Chytil. Rozhodčí: Všetečka – Nádvorník, Váňa – Machálek (video). ŽK: Pilař, Krejčí, Kučera (všichni Hradec). Diváci: 17 311.

Slavia: Kolář – Vlček, Ogbu, Holeš – Douděra (87. Masopust), Zafeiris (80. Ševčík), Oscar, Jurásek (61. Lingr) – Van Buren, Schranz (61. Provod) – Jurečka (61. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Hradec: Bajza – Klíma, Heidenreich, Čech – Gabriel, Kodeš, Kučera (86. Rada), Horák (72. Koubek) – Pilař (46. Juliš), Krejčí (80. Leibl) – Vašulín (87. Pudhorocký). Trenér: Weber.

(koz)

FOTO – fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy