V nominaci hokejistů je pět bronzových medailistů z loňského MS a dva nováčci

Pět bronzových medailistů z loňského mistrovství světa a dva nováčky zařadil trenér českých hokejistů Kari Jalonen do nominace na úvod přípravy na květnový šampionát v Rize a Tampere a první zápasy Euro Hockey Challenge v Německu. V sedmadvacetičlenném výběru jsou obránce Michal Jordán z Rapperswilu a útočníci Jiří Černoch z Karlových Varů, Jakub Flek z Komety Brno, Jiří Smejkal z Oskarshamnu a Michael Špaček z Ambri-Piotty. Hokejový svaz to oznámil v tiskové zprávě.

Až v dalších týdnech se do přípravy zařadí další pětice hráčů, kteří se loni podíleli na zisku první medaile po deseti letech: kapitán Roman Červenka z Rapperswillu, další útočník Hynek Zohorna z Oskarshamnu a obránci Tomáš Kundrátek s Janem Ščotkou z Komety Brno a Michal Kempný ze Sparty.

»Na základě individuálních rozhovorů s nimi jsme se rozhodli, že by se do reprezentační přípravy měli zapojit až v jejím průběhu,« uvedl Jalonen.

Debutanti Pavlát a Malík?

Debutovat mohou v národním týmu brankáři Dominik Pavlát z Plzně a Nick Malík z finského klubu KooKoo Kouvola. Třiadvacetiletý Pavlát byl v přípravě na MS už loni, ale do žádného zápasu nezasáhl. Dvacetiletý Malík, syn bývalého reprezentačního obránce Marka Malíka, byl jako trojka v přípravě na Švédské hry v roce 2021. Také on na první reprezentační utkání čeká.

Vedle nich se poprvé v sezoně zapojí do národního týmu také brankář Štěpán Lukeš z Karlových Varů, obránce Michal Moravčík s útočníkem Romanem Horákem ze Sparty a útočníci Jakub Pour z Plzně se Šimonem Stránským z Litvínova.

Pod Jalonenem, který převzal tým loni v březnu po Filipu Pešánovi, dosud nehráli jen Horák, Pour a Stránský. Horák se vrací poprvé od února 2020 od Švédských her, Pour a Stránský byli předloni ve finální přípravě na MS v Rize.

»V průběhu sezony jsem navštívil přes 40 extraligových zápasů, sledoval jsem také finskou, švédskou a švýcarskou nejvyšší soutěž. Během letošního ročníku jsme měli s mými asistenty možnost vidět, jak se srovná s hokejem na mezinárodní úrovni až 60 českých hráčů. A právě na základě toho jsme tvořili nominaci pro první kemp před mistrovstvím světa,« uvedl Jalonen.

Situace v zámoří je sledována

S generálními manažery Martinem Havlátem a Markem Židlickým sleduje i situaci v zámoří. »Jsme v pravidelném kontaktu a v první řadě řešíme, kteří čeští hráči se budou moct k národnímu týmu připojit ještě v průběhu přípravného kempu. Musíme ale počkat, až skončí základní část NHL. Do té doby nelze nic s jistotou říci,« dodal Jalonen. Dlouhodobá část NHL skončí 14. dubna.

Národní tým se sejde v sobotu v Plzni, kde bude trénovat tři dny. Pak se přesune do Německa, kde příští týden začne zápasovou přípravu dvěma duely EHCh proti Německu. Ve čtvrtek v 19.30 se představí v Kasselu a o dva dny později v 17.00 ve Frankfurtu nad Mohanem.

Další zápasy jsou na programu ve čtvrtek 20. dubna a o den později v Ostravě na stadionu Poruby proti Slovensku. Ve čtvrtek 27. dubna se Jalonenův výběr vydá do Vídně a o dva dny později přivítá Rakousko v Brně. Tam se od 4. do 7. května odehraje i generálka na šampionát v podobě Českých her za účasti domácího týmu, Finska, Švédska a Švýcarska.

Brankáři:
Nick Malík (KooKoo, Finsko), Dominik Pavlát (Plzeň), Štěpán Lukeš (Karlovy Vary).

Obránci:
Libor Zábranský (Jukurit, Finsko), Petr Zámorský (Plzeň), Pavel Pýcha (Mladá Boleslav), Michal Jordán (Rapperswil, Švýcarsko), Vojtěch Mozík (Rögle, Švédsko), Radek Kučeřík (Kometa Brno), Martin Jandus, David Němeček, Michal Moravčík (všichni Sparta Praha).

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Kryštof Hrabík, Jakub Pour (oba Plzeň), Filip Chlapík, Michael Špaček (oba Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Flek, Luboš Horký (oba Kometa Brno), Roman Horák, David Tomášek (oba Sparta Praha), Michal Kovařčík (Jukurit, Finsko), Radan Lenc (HV71, Švédsko), Jiří Smejkal (Oskarshamn, Švédsko), Šimon Stránský (Litvínov), Adam Najman (Liberec).

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy