Vadlejch je ve finále a pochvaluje si, jak pošetřil síly. Další české »brambory« má Jíchová

AKTUALIZOVÁNO

Že by už konečně zacinkalo? Čekání na evropské medaile by mohl zítra v Římě přerušit nejžhavější kandidát, oštěpař Jakub Vadlejch. Ten dnes zdárně vykročil za obhajobou stříbra, když naprosto s přehledem zvládl kvalifikaci. Ostatním českým oštěpařům se bohužel nedařilo.

Vadlejchovi stačil jediný pokus, kterým poslal své náčiní do vzdálenosti 83,36, čímž pohodlně přehodil kvalifikační limit a pošetřil tak síly do boje o medaile. »Jasně, že jsem to takto chtěl. Navíc ten první hod nebyl úplně povedený technicky, takže mám na víc,« vyprávěl spokojený Vadlejch.

Naopak jeho kolegové Martin Konečný ani Jaroslav Jílek nezaznamenali byť jen jediný měřený pokus a skončili hluboko v poli poražených.

Ani ve štafetách se dnes dopoledne českým atletům nedařílo. Na čtvrtce mužů se ujal v improvizované sestavě úvodního úseku Michal Desenský a Patrikovi Šormovi předával na sedmé pozici. Ten se dotáhl na štafety před sebou, ale Adam Smolka se musel těsně po předávce vyhnout popadaným soupeřům, čímž se propadl na poslední osmé místo s nepříjemnou ztrátou. S tou už pak nic nedokázal udělat ani finišman Philip Krenek a česká štafeta tak v celkovém pořadí obsadila dvanácté místo v čase 3:06,70.

Štafeta čtvrtkařek se musela obejít z různých důvodů bez Lady Vondrové, Lurdes Glorie Manuel i Nikolety Jíchové, navíc Barboře Veselé při předávce vypadl kolík a následně byla navíc naše čtveřice diskvalifikována.

Lépe se nevedlo ani sprinterům, kteří v sestavě Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Ondřej Macík obsadili v rozběhu časem 39,22 páté místo a celkově jedenácté. Finále jim těsně uniklo, když k němu bylo potřeba dosáhnout času 39,10.

Ve večerním programu předvedla skvělý výkon čtvrtkařka Nikoleta Jíchová, která se prala v cílové rovině o medaili, ale nakonec je pro ni i čtvrté místo skvělým výsledkem. Zlato bere největší favoritka Femke Bolová z Nizozemska. Fenoménka této trati zvítězila v novém rekordu šampionátu 52,49, pro stříbro si v osobním rekordu doběhla Francouzka Louise Maravalová (54,23), druhou medaili pro Nizozemsko zařídila bronzová Catheljin Peetersová za 54,37.   

A aby těch umístění těsně pod stupni vítězů nebylo na letošní ME málo, vybojoval ve večerním bloku páté místo výškař Jan Štefela výkonem 226 centimetrů, přitom na 229 cm měl dva velmi nadějné pokusy, kdy atakoval medaili. Zlato si pověsí na krk Ital Gianmarco Tamberi za 237 cm, což je nejlepší letošní evropský výkon i rekord šampionátu starého kontinentu.

Pátá skončila i oštěpařka Nikola Ogrodníková výkonem 61,78 metru. Další české umístění v desítce pak bere v osobním rekordu 8088 bodů desetibojař Vilém Stráský. Jako by zkrátka ty stupně výsledků byly zakleté, navíc těsně zakleté. Snad se to zítra změní…

(koz)

FOTO – ČAS/atletika.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy