Vondroušová překvapivě narazila již v 1. kole, další tři Češi postupují

AKTUALIZOVÁNO

Tenistka Markéta Vondroušová dohrála na grandslamovém Australian Open už v 1. kole. Wimbledonská šampionka a turnajová sedmička nestačila na tvrdých kurtech v Melbourne na ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou, které podlehla 1:6 a 2:6. Postoupily Linda Nosková, která porazila v českém souboji nasazenou jednatřicítku Marii Bouzkovou 6:1, 7:5, a Kateřina Siniaková. Ta zdolala Rumunku Jaqueline Cristianovou 6:2, 7:5. Loňská osmifinalistka Linda Fruhvirtová naopak nestačila na brazilskou desítku Beatriz Haddadovou Maiaovou (2:6, 6:3, 2:6).

Mezi muži pokračuje osmnáctiletý Jakub Menšík, poté co vyřadil bývalou světovou desítku Kanaďana Denise Shapovalova po setech 6:3, 7:5, 7:5. Další český kvalifikant Vít Kopřiva trápil přes tři hodiny Američana Sebastiana Kordu, ale s 29. hráčem světa nakonec prohrál 1:6, 4:6, 6:2, 6:4 a 2:6.

Nejhorší výsledek za čtyři roky

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová zaznamenala v Melbourne nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. V minulé sezoně se v Austrálii probojovala do třetího kola, jejím maximem zde bylo osmifinále z roku 2021. Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha ztratila pětkrát servis a zahrála jen pět vítězných míčů. Jastremská jich měla 26. Vondroušová naposledy neprošla přes úvodní kolo grandslamu v roce 2020, kdy skončila v 1. kole Roland Garros.

»Moc jsem toho neodtrénovala, protože jsem byla zraněná. Myslím, že to bylo důležité,« citovala Vondroušovou agentura AP. »Bolely mě záda dole, a pak se to nějak dostalo do kyčle. Měla jsem to seklé a nemohla jsem skoro jít. Dnes jsem to ale necítila. Akorát těch tréninků tady bylo prostě málo. Příprava byla blbá, takže se to dalo asi očekávat,« doplnila pro Radiožurnál Sport.

Sokolovská rodačka Vondroušová, která se po United Cupu smíšených týmů odhlásila z turnaje v Adelaide kvůli zranění kyčle, zahájila duel proti 96. hráčce světa Jastremské dvěma ztracenými servisy. Manko 0:5 už v prvním setu nedohnala.

Ani ve druhé sadě se česká tenistka nemohla opřít o podání. Jastremská po dalších třech brejcích získala vedení 5:1. Vondroušová sice v závěru odvrátila dva mečboly, třetí už ale Ukrajinka po hodině a 17 minutách hry využila.

Nosková a její »pomsta«

Devatenáctiletá Nosková oplatila Bouzkové předchozí dvě porážky a uspěla při debutu v hlavní soutěži Australian Open. V poměru vítězných míčů přehrála o šest let starší soupeřku 35:16. O vylepšení grandslamového maxima se utká s Američankou McCartney Kesslerovou.

Nosková získala první set díky sedmi odvráceným brejkbolům, sama využila dva ze tří. Ve druhém setu sice Bouzková otočila vývoj ze stavu 2:4 na 5:4, poslední tři hry už ale získala Nosková. Proměnila první mečbol.

»Dneska jsem byla agresivnější, nedělala jsem tentokrát příliš mnoho chyb. Samozřejmě, v druhém setu jich pár bylo a je škoda, že jsem si nedokázala udržet výhodu brejku. Důležité ovšem bylo, že jsem si tempo hry udržela celý zápas a nakonec jsem ho dotáhla do vítězného konce,« uvedla Nosková pro web Tenisovýsvět.cz.

Povedená premiéra

Předloňský finalista juniorského Australian Open Menšík zažil povedenou premiéru v hlavní soutěži i mezi dospělými. O šest let staršímu Shapovalovovi odvrátil všech osm brejkbolů a sám tři z deseti proměnil. Zaznamenal také 12 es a 31 vítězných míčů. Kanaďan doplatil na 50 nevynucených chyb. Menšík narazí na turnajovou devítku Poláka Huberta Hurkacze.

»Shapovalov je bývalým členem elitní desítky. Byl jsem dobře rozehraný, měl jsem dva dny na odpočinek, ve kterých jsem dokázal kvalitně zregenerovat. Jsem rád, že se mi to dnes podařilo prodat,« líčil Menšík.

Sedmadvacetiletá Siniaková postoupila do 2. kola Australian Open po šesti letech. Cristianovou, 83. hráčku světa, porazila na vítězné míče 23:7. Soupeřce vzala šestkrát podání, sama o něj přišla třikrát. Utká se se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou.

Osmnáctiletá Linda Fruhvirtová loňské osmifinálové tažení v Melbourne nezopakovala. Proti favorizované Haddadové Maiaové sice srovnala nepříznivý vývoj, v rozhodujícím setu ale od stavu 2:2 už nezískala ani game. Doplatila na 38 nevynucených chyb.

Kopřiva sahal při debutu v hlavní soutěži grandslamu po nečekaném obratu. S favorizovaným Kordou sice prohrál první dva sety, dokázal ale srovnat a v rozhodující páté sadě vedl 2:0. Loňský čtvrtfinalista Korda ale od té chvíle dovolil Kopřivovi jen pět fiftýnů.

»Možná to byla daň z nezkušenosti, hrál jsem první zápas v hlavní soutěži grandslamu. Musím si tím prostě projít. Dokázal jsem se z toho dostat, ale pak jsem ho svou nezkušeností vrátil v pátém setu do hry a on už byl lepší. Určitě si nejvíc vyčítám ten game za stavu 2:0 v pátém setu. Tam jsem měl zahrát daleko lépe a porvat se o to daleko víc. Soupeře rebrejk hodně nakopl,« dodal Kopřiva.

Do druhého kola postoupil i další favorit – třetí hráč světa Daniil Medveděv. Ruský tenista těžil z toho, že jeho soupeř Francouz Terence Atmane duel za stavu 5:7, 6:2, 6:4, 1:0 ve prospěch Medveděva vzdal. Dál jde v Melbourne rovněž vítězka US Open Američanka Cori Gauffová, která porazila Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou jednoznačně 6:3, 6:0. Naopak návrat po mateřské pauze nevyšel šampionce z let 2019 a 2021 Japonce Naomi Ósakaové, která podlehla Francouzce Caroline Garciaové 4:6, 6:7. 

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy