Cedule necedule, beztak skončíme v díře

Vláda kopíruje silničáře. Ti také na místo toho, aby díru zalili asfaltem, dají před ni ceduli »pozor, výmol«. To už být radši namol, než výmol s cedulí. Vláda se chová přesně takto. Experti na místo toho, aby ceny energií stropovali, či jakkoli jinak řešili v prvé řadě ve prospěch spotřebitelů, dávají občanům návody, jak ušetřit. Čili ta díra zůstává, my o ní jen víme a budeme se jí vyhýbat. Když do díry zahučíme, nikdo nás nevytáhneme – deklaruje vláda otevřeně. 

»Mírnými ústupky z komfortu a postupnými energetickými úsporami lze ovlivnit nejenom objem vypotřebovaného plynu, ale i cenu, časové rozložení spotřeby, a tím i dosah opatření. Přispět může každý – a ještě u toho ušetřit peníze,« instruuje na idnes.cz české obyvatelstvo Jiří Beranovský, fyzik a ředitel společnosti EkoWATT.

Takových »odborných« rad najdete dneska na internetu desítky. Počínaje instrukcemi, jak výhodné je mýt si hlavu studenou vodou – v létě to ochlazuje mozek, v zimě přizpůsobuje okolní teplotě (to není metafora, fakt jsem to četl), a konče třeba doporučeními, až do jaké velikosti písma není při nočním čtení ještě nutno zažínat světlo (to už metafora je, ale nemyslím, že býti metaforou dlouho nevydrží).

Jako kdybyste píchli, defekt neodstranili a učili se jezdit s vyfouklou pneumatikou s radami typu: výrazně snižte rychlost, volant otáčejte na jednu i druhou stranu maximálně dva centimetry, nejezděte z kopce ani do kopce, vynechejte prudší zatáčky a v žádném případě nebrzděte – auto nechávejte dojet setrvačností. 

Ono je vždycky jednodušší, vyhnout se faktickému řešení vznosnými radami, jak danou situaci akceptovat. Což o to, jedné, dvěma dírám se člověk bez kdo ví jakého brblání vyhne, ale když jich je naseto jako máku a vy kličkujete o sto šest, vyhýbaje se děrám na každém kroku, nějakou z nich dříve či později určitě přehlédnete. Cedule necedule…

Jan Čech

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy