2024 jako rok války. Izrael nyní kontroluje celou pozemní hranici Gazy

Izraelské obranné síly tvrdí, že mají »operativní« kontrolu nad nárazníkovou zónou na hranici s Egyptem poté, co ovládli takzvaný Filadelfský koridor, což je krok, který uprostřed ofenzívy v Rafáhu hrozí zkomplikováním vztahů s Káhirou, informoval The Guardian.

Na televizním brífinku hlavní vojenský mluvčí Daniel Hagari uvedl, že izraelské síly získaly »operační« kontrolu nad filadelfským koridorem, což je kódové označení izraelské armády pro 14 km dlouhý koridor podél jediné hranice pásma Gazy s Egyptem.

Hagari neupřesnil, čeho se »operační« kontrola týká, ale izraelský vojenský představitel dříve uvedl, že v některých částech koridoru jsou izraelské »boty na zemi«. Hranice s Egyptem podél jižního okraje byla jedinou pozemní hranicí Gazy, kterou Izrael přímo nekontroloval.

»Filadelfský koridor sloužil Hamásu jako kyslíková linka, kterou pravidelně využíval k pašování zbraní do oblasti pásma Gazy,« tvrdil Hagari a prohlásil, že vojáci v oblasti »objevili asi 20 tunelů«.

Egyptské státní zpravodajství Al-Qahera News uvedlo, že »vysoce postavený egyptský zdroj« uvedl, že Izrael využívá tvrzení o tunelech pod egyptskou hranicí s Gazou jako zástěrku pro svou ofenzívu v Rafáhu. »Na zprávách izraelských médií o existenci tunelů na egyptské hranici s Gazou není nic pravdivého,« uvedl zdroj pro Al-Qaheru, která je napojena na státní zpravodajské služby. »Izrael tato tvrzení využívá k ospravedlnění pokračování operace na palestinské město Rafáh a k prodloužení války z politických důvodů.«

Egypt již dříve uvedl, že od roku 2013 zničil stovky přeshraničních tunelů s Gazou.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že zabrání Filadelfského koridoru by bylo v souladu s »omezenou« pozemní operací, o které izraelští představitelé informovali tým prezidenta Joea Bidena pro město Rafáh.

»Když nás informovali o svých plánech pro Rafáh, zahrnovalo to přesun podél tohoto koridoru a mimo vlastní město, aby byl vyvinut tlak na Hamás ve městě,« řekl Kirby ve středu novinářům.

Filadelfský koridor je součástí větší demilitarizované zóny podél obou stran celé izraelsko-egyptské hranice. Podle mírové dohody smí obě strany v této zóně rozmístit pouze nepatrný počet vojáků nebo pohraničníků. V době uzavření dohody kontrolovaly pásmo Gazy izraelské jednotky.

Začátkem tohoto měsíce se Izrael a Egypt zapletly do diplomatického sporu poté, co Izraelské obranné síly (IDF) převzaly kontrolu nad přechodem Rafáh. Obsazení koridoru signalizuje, že Izrael prohloubil svou ofenzivu v jižní části Gazy a dále ohrožuje vztahy s Egyptem.

Na jiném místě ve středu Izrael vyslal tanky na nájezdy do Rafáhu poté, co se v úterý poprvé přesunul do centra města navzdory příkazu nejvyššího soudu OSN, aby útok na město okamžitě zastavil.

V době, kdy Izrael rozšířil svou ofenzívu v Rafáhu, jeden z nejvyšších izraelských představitelů prohlásil, že válka Izraele s Hamásem pravděpodobně potrvá až do konce roku.

Poradce pro národní bezpečnost Tzachi Hanegbi řekl veřejnoprávnímu rozhlasu Kan, že »očekává dalších sedm měsíců bojů«, které mají zničit vojenské a řídící schopnosti Hamásu a menší militantní skupiny.

»Armáda dosahuje svých cílů, ale říkala od prvních dnů, kdy vládě předkládala svůj plán, že válka bude dlouhá,« řekl. »Rok 2024 označili za rok války.«

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy