Sparťanský triumf. Hráčem sezony je Birmančevič, trenérem Priske

Nejlepším hráčem končící sezony první fotbalové ligy byl poprvé zvolen srbský křídelník Veljko Birmančevič, který pomohl Spartě k obhajobě titulu. V hlasování trenérů, kapitánů a vybraných novinářů zvítězil před plzeňským Pavlem Šulcem a Oscarem Dorleym ze Slavie. Letenští ovládli i kategorii o nejlepšího trenéra, podruhé za sebou zvítězil jejich dánský kouč Brian Priske.

Výsledky dnes zveřejnil organizátor ankety Ligová fotbalová asociace, která v tuzemsku řídí profesionální soutěže. Birmančevič ve své první sezoně v české lize kraloval i kategorii cizinec sezony. Osobností ligy se stal Marek Matějovský z Mladé Boleslavi a objevem Tom Slončík ze sestupujícího Zlína.

Birmančevič se hned ve své první sezoně ve Spartě stal nejproduktivnějším hráčem soutěže, když zaznamenal 16 branek a 11 asistencí. Zároveň si připsal nejvíce nahrávek do gólové šance. Šestadvacetiletý srbský křídelník do poslední chvíle bojoval o korunu pro krále střelců, za lídrem tabulky kanonýrů slávistou Václavem Jurečkou zaostal o tři branky. S letenským mužstvem ovládl i domácí pohár a získal s ním ceněný double.

V hlavní kategorii ankety Birmančevič s přesvědčivým náskokem 45 bodů porazil Šulce. Třiadvacetiletý ofenzivní univerzál Plzně zaznamenal v ligové sezoně 18 branek a až v posledním kole nadstavby ho mezi střelci předstihl Jurečka. Dominanci záložníků v hlavní kategorii podtrhl třetím místě Oscar, pětadvacetiletý liberijský záložník ale ztratil na Šulce propastných 91 bodů.

Hráč sezony:

1. Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha) – 153 bodů
2. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) – 108
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 17

Mezi trenéry podle očekávání znovu triumfoval Priske, který i druhou sezonu v české lize proměnil v zisk titulu. Sedmačtyřicetiletý dánský kouč dovedl Spartu k první obhajobě po 23 letech, jeho svěřenci zároveň vytvořili nový bodový rekord v samostatné historii soutěže a měli nejlepší útok.

O 28 bodů méně než Priske v anketě posbíral v 72 letech nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek, který s Plzní obsadil třetí místo a v Evropské konferenční lize ji dovedl k historické účasti ve čtvrtfinále. Jindřich Trpišovský potřetí za sebou skončil se Slavií v tabulce na druhém místě a v anketě byl znovu třetí.

Trenér sezony:

1. Brian Priske (AC Sparta Praha) – 146 bodů
2. Miroslav Koubek (FC Viktoria Plzeň) – 118
3. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) – 48

Mezi cizinci Birmančevič zvítězil před klubovým spoluhráčem Slovákem Lukášem Haraslínem a Oscarem. Stal se i záložníkem sezony, který byl stejně jako další doprovodné ankety vyhlášen už v úterý. Nejlepším útočníkem byl zvolen sparťan Jan Kuchta, obráncem Robin Hranáč z Plzně a gólmanem Jindřich Staněk ze Slavie.

»Je to úžasné, poprvé v životě jsem dostal něco takového. Ve Švédsku jsem byl vlastně nejlepším mladým hráčem, ale získat tři trofeje je opravdu skvělé. Nejspíš si je odvezu do Srbska a vystavím si je ve svém pokoji,« řekl novinářům Birmančevič.

Cizinec sezony:

1. Veljko Birmančeviš (AC Sparta Praha) – 166 bodů
2. Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha) – 55
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 48

»Jestli to byla má nejlepší sezona v kariéře? Pravděpodobně ano. Když se podíváme na statistiky a čísla, měl jsem podobnou sezonu ve Švédsku. Vyhráli jsme ligu, pohár, hráli jsme Ligu mistrů. To byla úžasná sezona. V Toulouse jsem tolik nehrál, ale vyhráli jsme pohár. Tady ve Spartě je rozhodně nejlepší parta, takový týmový duch jsem nikdy předtím v kariéře nezažil,« doplnil bývalý hráč Malmö či Toulouse.

Objev sezony:

1. Tom Slončík (FC Zlín) – 92 bodů
2. Sampson Dweh (FC Viktoria Plzeň) – 72
3. Tomáš Rigo (FC Baník Ostrava) – 51

Cenu pro osobnost ligy převzal mladoboleslavský středopolař Matějovský, ve 42 letech třetí nejstarší hráč aktuálně působící v nejvyšší soutěži. Vítězi v kategorii objev rovněž záložníkovi Slončíkovi je téměř na den přesně o 23 let méně. V hlasování fanoušků v anketách hráč utkání triumfoval Šulc.

Osobnost sezony:

1. Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav) – 75 bodů
2. Michal Kadlec (1. FC Slovácko) – 69
3. Tomáš Hübschman (FK Jablonec) – 54 

(koz, čtk)

FOTO – lfafotbal.cz/Vlastimil Vacek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy