Barevné pečivo připravované v páře, chutné umění na dosah ruky

S blížícím se Čínským lunárním Novým rokem má 78letá Tung Čchiao-lan z okresu Wen-si v severočínské provincii Šan-si kvůli rušným přípravám na svátky více práce než kdy jindy.

V jejím rodném městě, které je proslulé rozmanitými pokrmy z pšenice, se do popředí dostala prastará tradice výroby »hua mo« (»pečivo ve tvaru květu« připravované v páře).

»Letos se dračí prvek dostal do centra pozornosti, protože vítáme rok draka,« řekla Tung, nositelka národního nehmotného kulturního dědictví »hua mo«, přičemž se zapojila do celého procesu.

»Vyrobit draka představuje výzvu, zejména při tvarování hlavy,« řekla. Během 20 minut vytvořila Tung živé a barevné umělecké dílo ve tvaru draka.

Město Wen-si, které se nachází na severním konci povodí řeky Jün-čcheng, se může pochlubit mírným podnebím a výraznými ročními obdobími, což vytváří ideální podmínky pro pěstování vysoce kvalitní pšenice, která je hlavní přísadou do pečiva připravovaného v páře.

»Obyvatelé jsou na pečivo odkázáni třikrát denně, a proto se umění výroby ‚hua mo‘ vyvinulo v osobitou místní kulturu s více než tisíciletou historií,« uvedl Č’ Ťien-kchang, bývalý kurátor okresního kulturního centra a nositel titulu dědic nehmotného kulturního dědictví na provinční úrovni.

Původ tohoto dědictví sahá až do období dynastií Suej a Tchang (581-907), a proto prosperující společenské normy a nebývalý rozvoj kulturního umění vytvořily předpoklady pro to, aby se barevné dušené pečivo ve Wen-si stalo populární, uvedl Č’.

Za dynastií Ming a Čching (1368-1911) se pečivo připravované v páře podávalo v císařských palácích při obětních obřadech a slavnostních příležitostech, dodal Č’.

Dnes se obřadní role pečiva Wen-si postupem času vytrácí a jeho umělecké, estetické a užitné vlastnosti získávají stále větší oblibu. »Generace umělců do nich vnáší hluboké kulturní konotace, takže se stávají uměním na dosah ruky a kulinářským požitkem na jazyku,« uvedl Č’.

Například při svatbách se daruje »hua mo« ve tvaru granátového jablka, které symbolizuje plodnost a prosperitu, uvedla Tung. Kromě toho na svátek Dvojího devátého neboli Den čínských seniorů dostávají starší lidé pečivo ve tvaru chryzantémy, které jim přeje štěstí a dlouhověkost.

Tung uvedla, že v současné době se zaměřuje na mentoring, aby zajistila pokračující »hua mo«. V uplynulém roce se Tung stala mentorkou více než 40 učňů, většinou studentů vysokých škol, a vedla kurzy na okolních základních školách.

Jako kulturní symbol Wen-si se »hua mo« dostalo za hranice Šan-si a oslovilo mezinárodní publikum. Koncem února se umělecká díla vytvořená ve Wen-si znovu vydají do zahraničí na mezinárodní výstavy.

»Doufám, že v novém roce se mi podaří vést více učňů, kteří umožní více lidem ocenit kouzlo ‚hua mo‘ z Wen-si a zajistit další prosperitu tohoto nehmotného dědictví,« řekla Tung.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy