Jako fakt? Zlato Italce Vittozziové, z našich nejlepší Jislová

AKTUALIZOVÁNO

Až ve čtvrtém vystoupení na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě poznala Francouzka Julia Simonová, jaké to je nebýt zlatá – dokonce bere »až« bronz. Mezi ně se totiž dostala po bezchybné střelbě Němka Janina Hettichová-Walzová, dosavadní francouzská dominance tak je pryč. Na 12. místě porazila v »českém« souboji Jessica Jislová dvacátou Markétu Davidovou.

Ve vytrvalostním závodu na 15 km, kde netrefený terč neznamená trestné kolo, ale minutový trest, Jislová na vítězku ztratila tři minuty a jednu sekundu. Nejdříve figurovala ve výsledkové listině na třinácté pozici, ale pak si o příčku polepšila po diskvalifikaci Estonky Tuuli Tomingasové za porušení pravidel při střelbě. Dvanácté místo je pro devětadvacetiletou Jislovou nejlepším individuálním výsledkem na MS. Dosud se jí na šampionátech nedařilo, nikdy se neprosadila ani do první čtyřicítky.

Dnes byla zhruba o půl minuty lepší než mistryně světa z roku 2021 Markéta Davidová. Ta se startovním číslem 3 zahájila závod čistou položkou vleže, ale na dalších třech vždy udělala po jedné chybě. Se třemi trestnými minutami obsadila 20. místo.

Zbývajícím dvěma Češkám se vůbec nedařilo. Tereza Voborníková udělala pět chyb a skončila dvaapadesátá. Lucie Charvátová měla sedm trestných minut, což znamenalo 71. příčku.

Z prvního individuálního titulu v kariéře se radovala Vittozziová, která byla v této disciplíně vicemistryní světa v roce 2019. Tentokrát trefila všechny terče a měla třetí běžecký čas, což jí zajistilo prvenství. Po stříbru ze stíhacího závodu má na novoměstském šampionátu druhou medaili. Němku Hettichovou-Walzovou, pro niž je druhé místo životním úspěchem, nechala za sebou o 6,7 sekundy.

Bronzovou medaili získala členka vítězné smíšené štafety a šampionka ze sprintu i ze stíhačky Simonová. O zlato se připravila chybou na závěrečné položce, na vítězku ztratila téměř půl minuty.

Po ženských závodech v převážně francouzské režii se tentokrát dařilo německým biatlonistkám. Hned tři z nich byly s nulou v první pětce. Čtvrtou příčku obsadila teprve devatenáctiletá debutantka Selina Grotianová, pátá skončila Vanessa Voigtová.

Řekli po závodě:

Markéta Davidová: »Škoda poslední rány. Měla jsem ji odložit, ale neudělala jsem to, což mě štve. Jedničky jsou v tomhle závodě moc, i když jsem se na trati necítila špatně. Po prvním kole jsem myslela, že to bude bolet, ale pak jsem se rozjela.«

Jessica Jislová: »Už jsem byla z předchozích výsledků trochu zoufalá, protože jsem závodila pod svoje možnosti. Dnes jsem tady měla hodně fajn lyže, všechno si sedlo, jen škoda té rány vestoje.«

Tereza Voborníková: »Na poslední stojce jsem chtěla nulu, nevyšlo to a věděla jsem, že už to nebude dobré. Omezovala mě bolest břicha, tento závod mně letos vůbec nesedí.«

Závodu přihlíželo 19 298 vynikajících diváků. Světový šampionát bude ve středu pokračovat vytrvalostním závodem mužů, který začne v 17.20.

Ženy – vytrvalostní závod (15 km):

1. Lisa Vittozziová (Itálie) 40:02,9 (0 trestných minut)

2. Janina Hettichová-Walzová (Německo) +20,5 (0)

3. Julia Simonová (Francie) +29,6 (1)

4. Selina Grotianová (Německo) +1:01,1 (0)

5. Vanessa Voigtová (Německo) +1:06,2

6. Lou Jeanmonnotová (Francie) +1:10,6 (1)

7. Justine Braisazová-Bouchetová (Francie) +1:25,8 (3)

8. Chrystyna Dmytrenková (Ukrajina) +2:10,1 (0)

9. Mona Brorssonová (Švédsko) +2:10,7 (1)

10. Linn Perssonová (Švédsko) +2:16,7 (1)

11. Deedra Irwinová (USA) +2:54,4 (1)

12. Jessica Jislová (CZE) +3:01,0 (1)

13. Regina Ermitsová (Estonsko) +3:05,7 (2)

14. Dorothea Wiererová (Itálie) +3:08,5 (2)

20. Markéta Davidová (CZE) +3:34,2 (3)

52. Tereza Voborníková (CZE) +6:30,6 (5)

53. Julia Machyniaková (Slovensko) +6:35,4 (3)

71. Lucie Charvátová (CZE) +7:54,0 (7)

80. Zuzana Remeňová (Slovensko) +9:06,8 (5)

85. Mária Remeňová (Slovensko) +12:02,3 (9)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy