Eliška Junková v Síni slávy in memoriam

Bývalá automobilová závodnice Eliška Junková byla in memoriam uvedena do Síně slávy Mezinárodní federace historických vozidel FIVA. Informoval o tom Autoklub České republiky, jehož první viceprezident Stanislav Minářík inicioval nominaci někdejší nejrychlejší ženy světa na toto ocenění. O přijetí Junkové do síně slávy rozhodla mezinárodní porota.

»Porotci přihlédli nejenom k ojedinělé závodní kariéře Elišky Junkové, ale také k jejím dalším aktivitám na poli péče o mobilní kulturní dědictví lidstva,« uvedl Minářík v tiskové zprávě. Podle něj je Junková stále známá třeba v Indii a velké popularitě se těší v USA a Velké Británii, kde má čestné členství v řadě veteránských klubů.

S Junkovou vstoupili do Síně slávy FIVA in memoriam také Sóičiró Honda, zakladatel stejnojmenné japonské značky motocyklů a automobilů, či legendární italský karosář Battista Pininfarina.

Junková zemřela v roce 1994 v 93 letech. Ve své době se jako jediná žena dokázala vyrovnat nejlepším jezdcům. Velké úspěchy sklízela v letech 1924 až 1928 ve vozech Bugatti. Před třemi roky ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy I. stupně.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy