Krátké rukávy k titulu nevedou. Simonová bez medaile

Předposlední závod biatlonového mistrovství světa v Novém Městě na Moravě byl ten s hromadným startem žen na 12,5 km. Suverénně vyhrála Francouzka, ale ne Julia Simonová v krátkých rukávech. Dnes to byl den pro Justine Braisazovou-Bouchetovou. Další medaili, tentokrát stříbrnou, získala Italka Lisa Vittozziová. Bronz pro další krátké rukávy z Francie – Lou Jeanmonotovou. Rozhodlo se tak o tom, že Francii už Norsko nepředstihne nejen v počtu zlatých (zatím 6:3), ale ani v celkovém počtu cenných kovů, kde se jí může jen vyrovnat – stav je zatím 13:10. Markéta Davidová dojela patnáctá.

Tzv.  masák je závod pro 30 nejlepších, z toho polovinu tvoří závodnice podle pořadí ve Světovém poháru a druhou polovinu ženy s nejlepšími výsledky na předcházejících závodech MS mimo elitní patnáctku. Z Češek se kvalifikovala přímo pouze Davidová s číslem 20. Tereza Voborníková byla druhou náhradnicí.

Na první ležku přijela první Simonová, pět z pěti. Davidová musela na trestné kolo. Braisazová-Bouchetová svou reprezentační konkurentku hned po pár stovkách metrů dojela.

Druhá ležka vedoucí francouzské dvojici změnila pořadí. Jedna chyba Simonovou poslala na trestné kolo, stejně jako Davidovou. Do čela šla Braisazová-Bouchetová před Vittozziovou a norským tandemem Arnekleivová – Tandrevoldová.

Francouzka na trio pronásledovatelek zřetelně navyšovala náskok, první stojku dala bez chyby a jela navyšovat dál. Naděje opět pohřbila trojkou Tandrevoldová. Italka bez chyby druhá, Davidová tradiční jedna chyba. Na třetí místo se vyhoupla Francouzka Jeanmonotová.

Poslední střelba nedělala problém Braisazové-Bouchetové, ani Vittizziové, ani Jeanmonotová. Simonová jedna chyba, ale Davidová šťastný konec – konečně nula a posun na 15. místo.

»Na střelnici to bylo mrzuté. U stojky mě mrzí poslední rána a jsem ráda, že jsem to zakončila nulou. O víkendu je tady kulisa neskutečná a moc děkujeme fanouškům, že nás tady skoro dva týdny podporovaly,« řekla Markéta Davidová.

Muži mají v 16.30 na programu 15 km a v seznamu třiceti účastníků jsou Michal Krčmář a Tomáš Mikyska. Johannes Thingnes Bø bude mít poslední možnost získat 20. zlatou medaili z MS v kariéře a vyrovnat rekord krajana Oleho Einara Bjørndalena.

Ženy závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Justine Braisazová-Bouchetová (Francie) 34:37,2 (0 trestných okruhů)

2. Lisa Vittozziová (Itálie) +31,2 (0)

3. Lou Jeanmonnotová (Francie) +56,7 (1)

4. Julia Simonová (Francie) +1:24,9 (3)

5. Vanessa Voigtová (Německo) +1:29,7 (0)

6. Lisa Theresa Hauserová (Rakousko) +1:36,9 (1)

7. Anna Gandlerová (Rakousko) +1:44,8 (2)

8. Tuuli Tomingasová (Estonsko) +1:46,9 (1)

9. Hanna Öbergová (Švédsko) +1:48,4 (3)

10. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Norsko) +1:48,8 (3)

11. Franziska Preussová (Německo) +1:51,9 (1)

12. Regina Ermitsová (Estonsko) +1:56,7 (1)

13. Juni Arnekleivová (Norsko) +2:11,1 (2)

14. Lotte Lieová (Belgie) +2:18,8 (1)

15. Markéta Davidová (ČR) +2:28,8 (3)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy