Lídra čeká těžký duel na Slovácku, druhá Slavia hostí Pardubice

Fotbalisté pražské Sparty po postupu přes Galatasaray Istanbul v Evropské lize budou v nedělním šlágru 22. kola na hřišti Slovácka hájit čtyřbodový náskok v čele tabulky. Druhá Slavia ve stejný den přivítá Pardubice. V sobotu se třetí Plzeň doma utká se Zlínem a na programu je rovněž podještědské derby mezi Libercem a Jabloncem.

Sparta v odvetě úvodního vyřazovacího kola Evropské ligy na Letné porazila Galatasaray 4:1, dotáhla ztrátu 2:3 z Istanbulu a postoupila do osmifinále, kde se střetne se slavným Liverpoolem. »Jsem na kluky opravdu hrdý, zaslouží si to. Rosteme po mentální i fyzické stránce. Teď už ale musíme přepnout na Slovácko,« řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Pražané v lize drží osmizápasovou vítěznou sérii, ale na půdě Slovácka v nejvyšší soutěži třikrát po sobě nevyhráli. Tým z Uherského Hradiště prohrál oba jarní duely 1:2, přesto dál drží čtvrtou příčku. Slovácku proti Spartě budou chybět disciplinárně potrestaní obránci Vlastimil Daníček a Petr Reinberk a pravděpodobně i zraněný stoper Michal Kadlec.

Téměř stoprocentní bilance

Slavia má v samostatné lize s Pardubicemi téměř stoprocentní bilanci. Po úvodní remíze 1:1 totiž vyhrála šest vzájemných zápasů po sobě bez inkasované branky. V posledním utkání v Edenu předloni deklasovala soupeře 7:0. Východočeši však zažívají povedený vstup do jara, ve třech duelech získali sedm bodů a poskočili na 12. místo.

»Hlavně nesmíme Pardubice podcenit. Je to mladý tým plný šikovných hráčů. Mají velice dobré individuality, vyhráli na Slovácku a v Karviné a doma remizovali s Teplicemi. Předvádějí velice dobré výkony, hrají komplexní moderní fotbal. Na výkony z podzimu navázali na jaře i výsledkově,« ocenil soupeře slávistický kouč Jindřich Trpišovský, jehož tým ve středu čeká derby se Spartou ve čtvrtfinále poháru a v březnovém osmifinále Evropské ligy narazí na AC Milán.

Odstup je vysoký

Plzeň vyhrála pět z posledních šesti ligových utkání a vytvořila si sedmibodový náskok na čtvrté Slovácko. Na vedoucí Spartu ale ztrácí 14 a na Slavii 10 bodů. »Odstup je vysoký, buďme realisti. Zbývá nám 14 zápasů, uvidíme, co se stane. Ale museli bychom řetězově vyhrávat a oni ztrácet. Víme, že ztrácejí minimálně,« uvedl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Viktoria v nejvyšší soutěži zvítězila nad Zlínem šestkrát po sobě a na podzim ho venku deklasovala 7:1. »Ševci« ale v posledních dvou zápasech nečekaně získali čtyři body v duelech s favority Slavií (1:1) a Slováckem (2:1) a posunuli se na 14. příčku.

Pod Ještědem jde o prestiž

Liberec v posledních pěti ligových soubojích s Jabloncem neprohrál, z toho třikrát podještědské derby skončilo výsledkem 1:1. Slovan je v tabulce osmý, jeho rival jedenáctý. »Na Spartě jsme nebodovali, o to větší motivaci musíme mít do sobotního zápasu. Když hrajeme doma, chceme vždy vyhrát. Víme, že jsme tady silní, mužstvo si toho je vědomé,« prohlásil liberecký kouč Luboš Kozel, který Jablonec krátce vedl na začátku kariéry.

»Každý z nás nějaká derby odehrál, víme, že v nich jde o prestiž. Myslím, že jsme poslední dva zápasy neodehráli zle a chtěli bychom na naše výkony navázat. Do poslední minuty se budeme rvát o body. Uvidíme, jaký bude stav hrací plochy, to taky může hrát roli,« přidal jablonecký trenér Radoslav Látal.

Pátá Ostrava se pokusí výhru 3:1 z Mladé Boleslavi potvrdit v sobotu doma proti Bohemians 1905. Desátí »Klokani« čekají na vítězství šest kol a Baník v lize neporazili dvanáctkrát po sobě od října 2017.

Předposlední Karviná se po třech jarních porážkách 0:3 představí v Teplicích. Severočeši ve středeční dohrávce zdolali Olomouc 2:0 a drží devátou pozici. V dalším sobotním duelu třináctý Hradec Králové na svém stadionu vyzve sedmou Mladou Boleslav. Východočeši vyhráli pouze dva z posledních 13 vzájemných ligových zápasů.

V neděli poslední České Budějovice, které ztrácejí na patnáctou Karvinou pouze bod, doma nastoupí proti šesté Olomouci. Trápící se Hanáci na jaře ještě neskórovali a ze tří utkání získali jediný bod.

* * *

Program 22. kola FORTUNA:LIGY

Sobota:

15.00 Hradec Králové – Mladá Boleslav, Ostrava – Bohemians 1905, Teplice – Karviná, Liberec – Jablonec

18.00 Plzeň – Zlín

Neděle:

15.00 České Budějovice – Olomouc, Slavia – Pardubice

18.00 Slovácko – Sparta

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy