Norští bratři pustili na stupně vítězů Němce Dolla, Mikyska poprvé v desítce

AKTUALIZOVÁNO

Včerejší vytrvalostní závod žen byl prvním, který na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě nevyhrála Francouzka Julia Simonová. V dnešním závodě Noři, přesněji tedy bratři Johannes Thingnes a Tarjei Bøovi, tradici norských úspěchů dodrželi. Bronz získal Benedikt Doll. Tomáš Mikyska skončil desátý.

Je to nejlepší umístění českých mužů na tomto šampionátu na Vysočině. Čtyřiadvacetiletý Mikyska, jenž se po letním vážném zranění kolena vrátil do Světového poháru až v lednu, sahal po ještě lepším výsledku. Minul až poslední z 20 ran. I desátá příčka je jeho životním úspěchem, loni byl v této disciplíně na MS čtrnáctý.

Celý závod odstartoval francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet, který jako první dorazil i do cíle, ale vydržel tam jen chvíli – posunul ho Lotyš Andrejs Rastorgujevs a vzápětí oba J. T. Bø. Ten obhájil světový titul v této disciplíně o 58,9 sekundy před svým bratrem Tarjeiem. Doll na vítěze ztratil 1:53,3 minuty. Nikdo z předních závodníků ze Světového poháru nestřílel čistě. I s jednou trestnou minutou suverénně vyhrál nejrychlejší běžec dne, který navázal triumf ze stíhacího závodu a získal ve Vysočina Aréně druhé zlato. Pro Dolla je to první medaile z MS po titulu ze sprintu z Hochfilzenu 2017. Před čtvrtým Andrejsem Rastorgujevsem z Lotyšska měl téměř minutový náskok.

Čtyřiadvacetiletý Mikyska, jenž se po letním vážném zranění kolena vrátil do Světového poháru až v lednu, sahal po ještě lepším výsledku. Minul až poslední z 20 ran, když zariskoval a rychle pálil na závěrečné položce. I desátá příčka je jeho životním úspěchem, loni byl v této disciplíně na MS čtrnáctý. Stejnou pozici před rokem na šampionátu v Oberhofu obsadil i v závodu s hromadným startem, kam by se měl kvalifikovat i tentokrát.

Aktuální lídr mužské části českého týmu Michal Krčmář zapsal tři trestné minuty a obsadil 26. příčku. Na obou položkách vleže netrefil první ránu. Na závěrečné stojce, kde rovněž jednou chyboval, měl navíc problém při manipulaci se zbraní, takže na podložce strávil 50 sekund. Na vítěze nakonec ztratil více než pět a tři čtvrtě minuty.

Místo Jonáše Marečka, který kvůli nemoci nenastoupil do stíhacího závodu, se na trati poprvé objevil Vítězslav Hornig. Ten při premiéře na tomto světovém šampionátu potvrdil pověst výborného střelce. Udělal jen jednu chybu, ale i kvůli bolesti zad pomalu běžel, takže se zařadil na 46. příčku. Jakub Štvrtecký měl v polovině závodu na kontě dvě nuly, ale pak jednou chyboval vleže a třikrát vestoje a obsadil 63. pozici.

Biatlonové mistrovství světa bude v Novém Městě na Moravě pokračovat ve čtvrtek od 18.00 smíšenou štafetou dvojic ( Markéta Davidová a Jonáš Mareček).

Řekli po závodě:

Tomáš Mikyska: »Když jsem přijel na poslední položku, tak jsem se v duchu bál, že se mi začnou klepat nohy. Ale naštěstí jsem to ustál. Akorát mě mrzí ta poslední rána. Jelo se mi dobře, měli jsme dobré lyže.«

Michal Krčmář: »Snažím se dělat pořád tu stejnou práci, ale už je to asi u mě trochu brouk v hlavě, že mě ty první rány v ležce trápí. A na závěr to byla kostrbatá položka, ale v mém případě už to nehrálo roli.«

Ondřej Rybář: »Tomáš si zaslouží velkou pochvalu, navíc pojede nedělní hromadný závod, takže jsme všichni šťastní. Jen škoda, že se nepovedlo před těmi skvělými fanoušky rozšířené pódium do šestého místa.«

Individuální závod muži (20 km):

1. Johannes Thingnes Bø (Norsko) 45:49,0 (1 trestná minuta)

2. Tarjei Bø (Norsko) +58,9 (1)

3. Benedikt Doll (Německo) +1:53,3 (1)

4. Andrejs Rastorgujevs (Lotyšsko) +2:50,2 (2)

5. Emilien Jacquelin (Francie) +3:03,2 (1)

6. Quentin Fillon Maillet (Francie) +3:16,2 (3)

7. Sebastian Samuelsson (Švédsko) +3:28,7 (3)

8. Eric Perrot (Francie) +3:32,1 (3)

9. Jakov Fak (Slovinsko) +3:35,6 (1)

10. Tomáš Mikyska (ČR) +4:14,9 (1)

11. Niklas Hartweg (Švýcarsko) +4:33,3 (1)

12. Simon Eder (Rakousko) +4:46,4 (2)

13. Roman Rees (Německo) +4:51,3 (2)

14. Kristo Siimer (Estonsko) +4:51,7 (1)

15. Vytautas Strolia (Litva) +4:54,3 (1)

26. Michal Krčmář (ČR) +5:47,6 (3)

46. Vítězslav Hornig (ČR) +7:17,5 (1)

63. Jakub Štvrtecký (ČR) +8:27,3 (4)

66. Tomáš Sklenárik (Slovensko) +9:07,8 (4)

87. Matej Badan (Slovensko) +12:07,7 (3)

88. Damián Cesnek (Slovensko) +12:34,8 (5)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy