Slavia: den plný posil! V Edenu podepsal reprezentační gólman Staněk

Tak to je slávistický fotbalový den jako víno! Jeden přestup střídal druhý a na závěr dne potěšila fanoušky červenobílých barev zpráva, že klub získal z konkurenční Plzně reprezentačního brankáře Jindřicha Staňka. Opačným směrem naopak zamířili záložníci Lukáš Červ a Matěj Valenta. Oba kluby o tom informovaly na svých internetových stránkách.

Sedmadvacetiletý Staněk opouští Viktorii po čtyřech letech, přičemž v Praze podepsal smlouvu do konce června 2027. Dvaadvacetiletý Červ a o rok starší Valenta, kteří naposledy působili v Liberci, respektive na Slovácku, se dohodli v Plzni rovněž na kontraktech do roku s pořadovým číslem 2027.

»Jindra patří dlouhodobě mezi nejlepší české gólmany, což potvrzuje i v národním týmu. Chceme být připraveni na boj o titul a nic nepodcenit. Proto posilujeme i brankářský post. Přejeme Jindrovi hodně štěstí,« řekl na klubovém webu sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek. Staněk, který byl na konci kvalifikace reprezentační jedničkou, by měl být gólmanem číslo 1 i ve Slavii, kde vytvoří mimořádně silný tandem se svým kolegou z národního týmu Alešem Mandousem. Na odchodu je naopak bývalá opora mezi tyčemi a v titulových sezonách nezastupitelná jednička Ondřej Kolář.

»První dojmy jsou jen pozitivní. Moc se těším na tuhle výzvu. Konkurence je vždycky dobrá věc, zdravá věc. Jsem na ni připravený. Chci pomoci Slavii k mistrovskému titulu. Proto jsem tady,« těší se na slávistickou výzvu Staněk. Ten přišel do Plzně v lednu 2020 z Českých Budějovic, původně na hostování a později přestoupil. Postupně se vypracoval v jasnou jedničku Západočechů, předloni pomohl Viktorii k titulu a postupu do skupiny Ligy mistrů.

Rodák ze Strakonic prošel i mládežnickou akademií Sparty. V sedmnácti letech si Staňka vyhlédl anglický Everton, v tradičním klubu Premier League chytal za juniorku, v únoru 2016 nakoukl i na lavičku A-týmu. Měsíc strávil na hostování v Hyde United a v září 2016 se vrátil do tehdy druholigových Českých Budějovic, kde s fotbalem začínal.

Slavia dnes podepsala i další dva nové hráče – krajního obránce Ondřeje Zmrzlého z Olomouce a stopera Štěpána Chaloupka, který však podepsal kontrakt až od léta a zbytek sezony dohraje v Teplicích (informovali jsme více zde). Plzeň zase získala francouzského záložníka Cheicka Souarého z druholigového Vyškova na půlroční hostování s opcí.

Pochvaluje si především dvě tváře ze Slavie. »Oba hráči již prokázali své nesporné kvality, mají za sebou desítky ligových startů a hráli i v mládežnických reprezentacích, absolvovali mistrovství Evropy do 21 let. Přesně tedy zapadají do naší koncepce. Přejeme si, aby se u nás i nadále rozvíjeli a byli společně s týmem úspěšní,« okomentoval příchod posil Daniel Kolář, sportovní ředitel Viktorie, na klubových stránkách.

»Je to pro mě obrovská výzva. Viktorka je na jaře v pohárech, jak v evropském, tak i domácím. Já jsem si Evropu ještě nezahrál, takže se strašně těším a přeji si, aby se nám dařilo,« řekl po podpisu smlouvy Valenta. »Za posledních deset let, co sleduju pozorně ligu, tak je Viktorka jeden z největších klubů u nás. A hned jak jsem vstoupil na stadion, tak to tady na mě dýchlo, stadion je krásný! Moc se těším až budu moci vběhnout na hřiště,« dodal Červ.

(koz)

FOTO – slavia.cz a fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy