Sparta potřetí v řadě ve finále poháru. Proti komu?

AKTUALIZOVÁNO

Dnešní sportovní semifinálový podvečer patřil zejména fanouškům Sparty. Ti hokejoví mohli fandit v duelu s Třincem, fotbaloví upřeli svou pozornost do Opavy, kde v semifinále MOL Cupu vyhrála Sparta 2:0. Na finálového soupeře si bude muset počkat, protože Plzeň teprve včera porazila Jablonec a semifinále je plánováno na 24. dubna.

V případě postupu Plzně může finále domácího poháru zažít prekérní situaci, protože Viktoria má plný kalendář zápasy mezi elitní osmičkou Evropské konferenční ligy s finalistou minulého ročníku Fiorentinou. Tyto jsou na pořadu 11. a 18. dubna, případné semifinále proti lepšímu z dvojice Bruggy/PAOK Soluň pak 2. a 9. května…

Případné odložení tak koresponduje s plánovaným zdržením výkopu, protože FAČR se stejně jako loni prostřednictvím MOL Cupu připojila ke kampani Národní den bez spěchu, což je iniciativa České asociace pojišťoven. Národní den bez spěchu navazuje na projekt 13 MINUT. Cílem je podnítit veřejnost k zamyšlení se nad nebezpečím, která přináší nepřiměřená rychlost a spěch za volantem. Jde o výzvu všem řidičům, aby zpomalili a přemýšleli o tom, zda skutečně potřebují kvůli spěchu riskovat zdraví své nebo ostatních.

Obhájci ligového titulu vyhráli i čtvrté venkovní utkání v této sezoně MOL Cupu. Nejprve si poradili s druholigovou Líšní a poté s městskými rivaly Bohemians 1905 a Slavií. Letenští budou usilovat o rekordní osmý pohárový triumf v samostatné historii, čímž by se odpoutali od Slavie. V minulých dvou sezonách nestačili na Slovácko a právě na vršovický celek. Double za výhru v lize i domácím poháru získala Sparta naposledy v roce 2014.

Favorizovaní hosté nastoupili v téměř nejsilnější možné sestavě, v brance stejně jako ve všech dosavadních zápasech domácího poháru v této sezoně dostal před jedničkou Vindahlem přednost Vorel. Celý duel strávil na lavičce kapitán Krejčí, nejlepší střelec týmu v soutěžním ročníku Haraslín zasáhl do hry od 68. minuty.

Pražané podle předpokladů měli od začátku územní i herní převahu. Poprvé se jim podařilo skórovat v 21. minutě, hlavní sudí Hocek ale Kuchtův gól po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů odvolal kvůli předchozímu Sadílkovu faulu. Párkrát zahrozila i Opava, Vorla ale přímo neohrozila.

Letenští se ujali vedení v závěru poločasu, kdy Kuchta zblízka hlavou do protipohybu gólmana Richtera zužitkoval Rynešův centr. Po změně stran se obraz hry nezměnil, v 71. minutě sparťan Tuci těsně minul branku. Krátce nato několik sekund po svém příchodu na hřiště málem srovnal střídající Yahaya po nedorozumění mezi stopery Vitíkem a Zeleným, jenže trefil tyč.

V 81. minutě přidala Sparta pojistku. Tuciho dlouhý nákop našel Olatunjiho, který překonal vyběhnutého Richtera. Nigerijský útočník se zapsal mezi střelce poprvé od konce února, kdy se dvěma góly podílel na čtvrtfinálovém obratu proti Slavii z 0:2 na 3:2 po prodloužení.

»Zaměřili jsme se na to, abychom Spartě dokázali vzdorovat. Vytvořili jsme si šance a potrápili je v předpokládaném postupu přes druholigistu. Myslím, že jsme splnili všechno, co jsme si řekli. I díky tomu jsme mohli snít o tom, že bychom to třeba mohli dotáhnout do prodloužení. Taky ale vím, že nám Sparta klidně mohla už v prvním poločase dát několik gólů a mohlo být po zápase. Přestože Sparta byla neustále nebezpečná, mohli jsme klidně vyrovnat na 1:1, kdyby Yahaya netrefil jen tyč. Je třeba hráčům poděkovat. Podali jsme jeden z nejlepších výkonů pod mým vedením. Na druholigistu jsme sehráli skvělé utkání a dokázali jsme si, že můžeme konkurovat komukoliv,« řekl trenér Opavy Miloslav Brožek.

»Bylo to další těžké pohárové utkání, jak už to v téhle soutěži bývá. Venku to nikdy nebývá lehké, přestože jsme hráli s druholigovým týmem. Opava si zaslouží velký respekt, že došla až do semifinále. Nebylo to vůbec snadné, přestože jsme měli hodně procent držení míče. Je vždy složité, když musíte překonávat soupeře v hlubokém bloku. Abychom ten jejich blok rozhýbali, museli bychom dát brzy branku, což se nám ale nepovedlo. Přesto jsme odehráli utkání, ve kterém jsme si zasloužili vyhrát. Sparta je potřetí za sebou ve finále poháru a uděláme vše pro to, abychom to tentokrát zvládli,« uvedl trenér Sparty Brian Priske.

Semifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Opava – Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 44. Kuchta, 81. Olatunji. Rozhodčí: Hocek – Váňa, Šimáček – Klíma (video). ŽK: Hýbl, Janoščín, Omale – Haraslín, Zelený. Diváci: 6583.

Opava: Richter – Helebrand, Janoščín, Srubek, Hýbl (87. Kadlec) – Omale, Rezek (82. Haitl) – Kopečný, Málek (73. Blecha), Ondráček (73. Yahaya) – Rataj (82. Přichystal). Trenér: Brožek.

Sparta: Vorel – Vitík, Panák, Zelený – Preciado (72. Wiesner), Sadílek, Solbakken (72. Kairinen), Ryneš – Tuci (82. Ševčík), Birmančevič (68. Haraslín) – Kuchta (68. Olatunji). Trenér: Priske.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy