Stupně vítězů tentokrát pro norské biatlonisty

Do včerejška to vypadalo, že NMNM, tedy Nové Město na Moravě, by se při mistrovství světa v biatlonu mělo změnit na FMNM, tedy Francouzské Město na Moravě. Dnes se opět lze vrátit k NMNM – ovšem jako k Norskému Městu na Moravě. Závod ve sprintu vyhrál Sturla Holm Lægreid. Na rozdíl od stříbrného krajana Johannese Thingnese Bø ani jednou nechyboval a slaví tak třetí světové zlato v kariéře. Také bronz putuje na sever – získal ho Vetle Sjastad Christiansen. Nejlepším českým závodníkem byl na 19. místě po jednom netrefeném terči Michal Krčmář.

Jako první ze stočlenné startovní listiny vyrazil na trať Ukrajinec Dmytro Pidručnyj. Ale po ležce musel na jedno trestné kolo, stejně jako Ital Tommaso Giacomel se startovním číslem 2. Ten ho nakonec v cíli nechal za sebou.

Francouz Quentin Fillon Maillet (s číslem 9) zvládl první střelbu na jedničku a vedl s náskokem 11,7 sekundy před Švédem Jesperen Nelinem. Na druhé střelbě jednou chybou dal šanci svým konkurentům. Po druhé položce sice zatím vedl, jelikož i Nor Johannes Dale-Skjevdal chyboval a s jednou vedle na ležce zapsal dvě chyby. Do cíle dojel na prvním místě a vyčkával, co na to jeho soupeři. Ale na prvním místě vydržel sotva minutu, jelikož do vedení šel i s dvěma trestnými koly Dale-Skjevdal.

Tarjei Bø (14), který je nejlepším mužem světového poháru ve sprintu, měl při první střelbě smůlu, čtvrtá rána totiž těsně nespadla, černý terčík se nepřeklopil dolů a musel tak na jedno trestné kolo. K jedné chybě na ležce zapsal i jednu ránu vedle na stojce a byl o 9,3 sekundy za Fillon Mailletem. finišoval na prvním místě a porazil o 0,7 sekundy Daleho-Skjevdala. A rázem byl Fillon Maillet na třetím místě s minimální ztrátou 3,2 sekundy.

J. T. Bø (26) netrefil v ležce třetí terč a šel na průběžné druhé místo se ztrátou 6,6 sekundy na Fillon Mailleta. stojku vyčistil a šel na první místo o 13,6 sekundy před Švéda ebastiana Samuelssona. Ten sice nechyboval, ale jeho běh byl pomalejší. J. T. Bø stojku zvládl skvěle a v kontextu s parádní během – nejrychlejší běžecký čas zatím ze všech biatlonistů – šel na první místo s náskokem 34 sekund na svého bratra Tarjeie. A třetí místo držel také Nor: Dale-Skjevdal. Bylo jasné, že Fillon Maillet bude dnes bez medaile.

Sturla Holm Lægreid (50) mířil na zlato od začátku! Nechyboval ani na druhé střelbě a ze střelnice odjížděl s náskokem 7,9 sekundy na J. T. Bø. 900 metrů před cílem již na svého zkušenějšího a úspěšnějšího krajana ztrácel 0,2 sekundy. Jenže finiš zvládl fantasticky, brilantně a grandiózně. Našel v sobě zbytky sil, nasál neopakovatelnou atmosféru Vysočina arény a na 900 metrech mu naložil 3,7 sekundy.

Francouz Emilien Jacquelin (21) na ležce jednou chyboval, ale na stojce dal pět z pěti a útočil na medaili, vedl o 7,5 sekundy před Fillon Mailletem. Nakonec skončil devátý.

Po své první střelbě šel do vedení další Francouz Eric Perrot (42). Pět z pěti, rychlá střelba, dobrý běh a první místo s náskokem 8,3 sekundy na Fillon Mailleta. Po stojce musel absolvovat jedno trestné kolo. Ačkoliv byl běžecky velmi dobrý, právě tato jedna chybka ho stál hodně. Aktuálně byl po druhé střelbě druhý se ztrátou 11,2 sekundy. V cíli pak čtvrtý.

Michal Krčmář sice vystřelil první ránu téměř až na dvacáté vteřině, ale následně trefil všechny rány a jde po první střelbě na průběžné 12. místo se ztrátou 18,8 sekundy na Fillon Mailleta. Na stojce jednou minul a patřilo mu průběžné 17. místo se ztrátou 1:18,4 – závěrečné 3,3 kilometry zvládl skvěle. Dal do toho všechno, fanoušci jej vyburcovali a patřilo mu průběžné 14. místo. A »Bimbo« ukázal i dobrý běžecký čas. Ze všech, kteří už byli v cíli, mu patřilo 12. běžecké místo.

Jakub Štvrtecký bohužel první dvě rány minul. Poté si upravil mířidla a další tři rány trefil, ovšem špatný začátek ho připravil o nějaké lepší umístění. Na druhé střelbě jednou minul a průběžně byl na konci páté desítky. V celkovém pořadí to bylo 41. místo.

Jonáš Mareček bohužel na ležce také dvakrát chyboval a šel na 60. místo. Pak ukázal rychlou položku ve stoje a je jen škoda, že čtvrtou ránu těsně minul. Proto šel na průběžné 50. místo, jinak by to byla pozice v první čtyřicítce. Konečné 58. místo.

Na startu poslední český zástupce Tomáš Mikyska dal v dobrém tempu všech pět ran a po první střelbě se řadil na výtečné 17. místo. A běžecky to také nebylo vůbec špatné – na úrovni Štvrteckého. Kvůli první ráně ve stoje musel na trestné kolo. Kalibr na šesté hodině, terč nespadl a po druhé položce mu patřilo 28. místo. V případě pěti z pěti se mohl dostat do dvacítky, ale byla z toho konečná 33. pozice.

Dnešnímu sprintu mužů přihlíželo ve Vysočina Areně skvělých 26 863 diváků. Zítra jsou v na programu stíhací závody. Ve 14.30 odstartují ženy, v 17.05 muži.

Řekli po závodě:

Sturla Holm Lægreid: »Dosud to pro mě byla náročná sezóna. Neustále nahoru a dolů, zdraví i výsledky. Musel jsem zůstat silný mentálně. Když jsem na posledním mezičase dostal informaci, že s Johannesem jedeme na stejno, věděl jsem, že mám stále šanci a šel jsem po ní s maximálním úsilím. Zlato je velkou odměnou. Konečně jsem také měl možnost závodit v Novém Městě před fanoušky. Evidentně mi to svědčilo a moc se mi to líbilo.«

Michal Krčmář: »Závod ukázal, že Francouzi a Norové jsou někde úplně jinde. To není stěžování, ale holý fakt. Musíme pracovat, abychom se jim dorovnali. Bylo to náročné psychicky, ale jsem rád, že jsem to zvládnul. Není to špatná pozice do stíhačky, i když jsou tam velké rozdíly.«

Jakub Štvrtecký: »Pro mě to byl nejtěžší závod v životě. Už po prvním kole jsem toho měl na náročné trati dost.«

Tomáš Mikyska: »První dvě kola jsem si říkal, že se mi jede v pohodě, ale při třetím jsem absolutně neměl z čeho brát, byla to dřina. Pořadatelé odvedli skvělou práci, vzhledem k tomu, jaká byla teplota a celkové podmínky.«

Sprint muži (10 km):

1. Sturla Holm Lægreid (Norsko) 25:23,9 (0trestných okruhů)

2. Johannes Thingnes Bø (Norsko) +3,5 (1)

3. Vetle Sjastad Christiansen (Norsko) +18,6 (1)

4. Eric Perrot (Francie) +28,9 (1)

5. Sebastian Samuelsson (Švédsko) +36,6 (0)

6. Tarjei Bø (Norsko) +37,5 (2)

7. Johannes Dale-Skjevdal (Norsko) +38,2 (2)

8. Quentin Fillon Maillet (Francie) +40,7 (1)

9. Emilien Jacquelin (Francie) +55,4 (1)

10. Martin Ponsiluoma (Švédsko) +1:03,3 (2)

11. Campbell Wright (USA) +1:07,9 (0)

12. Andrejs Rastorgujevs (Lotyšsko) +1:16,9 (0)

13. Benedikt Doll (Německo) +1:41,2 (2)

14. Johannes Kühn (Německo) +1:41,9 (1)

15. Tommaso Giacomel (Itálie) +1:43,4 (1)

19. Michal Krčmář (ČR) +1:52,6 (1)

33. Tomáš Mikyska (ČR) +2:31,5 (1)

41. Jakub Štvrtecký (ČR) +3:04,1 (3)

58. Jonáš Mareček (ČR) +3:35,2 (3)

72. Tomáš Sklenárik (Slovensko) +4:23,3 (3)

87. Damián Cesnek (Slovensko) +5:48,3 (3)

92. Matej Badan (Slovensko) +6:06,2 (4)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy