10 % světové populace je zodpovědných za polovinu globálních emisí skleníkových plynů

Za více než polovinu ročních globálních emisí skleníkových plynů je zodpovědných 10 % nejbohatších lidí na světě. Informoval o tom deník Financial Times s odvoláním na výzkum, který provedla Světová laboratoř nerovnosti (World Inequality Lab) s podporou Rozvojového programu OSN.

Podle těchto údajů se jedno procento největších světových producentů emisí skleníkových plynů podílelo v letech 1990-2019 na celosvětovém znečištění jednou čtvrtinou. Rostoucí nerovnost v důsledku rostoucí inflace a krize životních nákladů přispívá k »uhlíkové nerovnosti« a je dalším podnětem pro úzce zaměřené politiky vůči nejbohatším lidem na světě, tvrdí odborníci. »Všichni lidé přispívají k emisím, ale ne stejnou měrou. Kromě zřejmého problému spravedlnosti je v sázce i účinnost boje proti změně klimatu,« uvádí se ve zprávě.

Výzkumníci uvádějí, že koncentrace většiny emisí u malé části světové populace ukazuje, že boj proti chudobě a nerovnostem v rámci jednotlivých zemí i v celosvětovém měřítku lze spojit s opatřeními na ochranu životního prostředí. Zpráva navrhuje zavést 1,5% daň z majetku pro nejbohatší lidi v USA a Evropě. To by podle nich přineslo miliardy dolarů na pomoc nejchudším vrstvám obyvatelstva, včetně přechodu na ekologicky šetrné zdroje energie.

Mezinárodní charitativní a humanitární organizace Oxfam již dříve vyzvala k systematickému zvyšování zdanění superbohatých v zájmu boje proti globální nerovnosti. Odborníci navrhli, že zavedení alespoň pětiprocentní dodatečné daně z majetku miliardářů a multimilionářů by vyvedlo z chudoby dvě miliardy lidí.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Nej znečištění je díky tržně spotřebnímu systém-hlavně za „oušn“ a na západ od „prazdroje“…..

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy