Hudební ikona 60. a 70. let se vrací do Prahy!

V rámci svého světového turné THE LAST WALTZ WORLD TOUR odehraje 2. září svou show v Praze legendární Engelbert Humperdinck. 

Souputník Toma Jonse, v 60. a 70. letech minulého století nazpíval takové hity, které z rádia slýcháme i dnes. Jen znalci ale vědí, kdo je jejich autorem. Řeč je například o písničce s českým textem Gabriely Osvaldové – Trouba, v podání Lucie Bílé. Ano, právě tato písnička vznikla předěláním světového hitu který proslavil Englbert Humperdinck – Release Me! Mimochodem, tato verze od Englberta Humperdincka byla v roce 1967 populárnější než hit Strawberry FieldsForever/Penny Lane od Beatles.

Pojďme ale postupně. Hudbu miloval syn anglického koloniálního důstojníka a indické matky už od dětství. V jedenácti letech začal studovat hru na saxofon. Byl skvělým hráčem a velmi brzy začal veřejně vystupovat. Svůj první singl nazpíval a vydal v roce 1961. Jak to tak u debutů bývá, nebyl to velký úspěch. Mladý zpěvák se ale rozhodně nevzdal a svým silným hlasem si razil cestu dál. Většinou po klubech.

Jedním ze svých vystoupení upoutal pozornost manažera Toma Jonse – Gordona Millse. Ten měl jasný plán. Právě v jeho hlavě se zrodilo umělecké jméno Englbert Humperdinck, právě on produkoval skladbu Dommage, Dommage. Ta se stala průlomovým hitem! Psal rok 1966 a Englebert Humperdinck s touto písní reprezentoval Velkou Británii na soutěži v Knocku. Hit měl prakticky celoevropský dopad. Velmi výrazně bodoval nejen v Britské, ale i v Belgické hitparádě.

V tomto roce (1966) měl Englebert Hamperdinck také jedno velké štěstí. Když onemocněl zpěvák Dickie Valentine, zaskočil za něj v londýnské show Sunday Night. Svou šanci dokonale využil! V živém vysílání zazpíval song ze singlu Release Me/Ten Guitars a prakticky přes noc byl jedním z nejpopulárnějších zpěváků své doby. Engelbert do dnes drží rekord v nejdelším nepřetržitém setrvání v žebříčcích (56 týdnů).

Následovaly dvě další úspěšné balady There Goes My Everything a The Last Waltz. Mezi lety 1966 až 2018 vydal neuvěřitelných 100 alb a 43 singlů, a pokud se vydáte do Hollywoodu na chodník slávy, objevíte tam i jeho hvězdu.

Vstupenky na pražský koncert zakoupíte v síti Ticketportal.

(mac)

FOTO – Leonarda/František Jirásek

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy