V rušném výstavním sále v Chengdu, v jihozápadní čínské provincii Sichuan, si Gregory Cattin, francouzský veterán nápojového průmyslu, vychutnával šálek oolongu s vůní osmantu, jeho výraz se měnil od zvědavosti k nadšení.
»Tohle není jen čaj; to je evoluce,« řekl. Po více než třiceti letech cestování po světových trzích se Cattin nyní řadí mezi množství mezinárodních kupců, které okouzlila nová vlna čínské čajové kultury.
Z Hongkongu se vydal do Chengdu, aby se zúčastnil 112. ročníku China Food and Drinks Fair, konaného koncem března. »Přijel jsem konkrétně hledat kvalitní značky a produkty s cílem navázat partnerství a přivést některé vysoce kvalitní produkty do zahraničí,« řekl.
Od krémového black sugar bubble tea přizpůsobeného pro jihovýchodní Asii po ovocné nálevy bez cukru určené pro evropské chutě – čínské značky čajových nápojů přetvářejí globální trendy v oblasti nápojů. Čínský čaj, dříve omezený na tradiční obřady, se nyní stává plátnem pro inovace, které spojují tisícileté dědictví s kosmopolitním vkusem.
Cattinova cesta odráží širší posun. Jak se čínské řetězce rozšiřují po světě – například ChaPanda v Melbourne, Kuala Lumpuru a Barceloně, či HEYTEA v Londýně, Melbourne a New Yorku – nejde jen o prodej nápojů. Formují kulturní dialog prostřednictvím moderního čajového zážitku.
ChaPanda prodala v zahraničí více než 140 000 šálků svého vyhledávaného nápoje »Yangzhiganlu« (mango pomelo sago), zatímco prodejny Grass Jelly & Tea v Severní Americe dosahují denních tržeb přesahujících 50 000 jüanů (přibližně 7 000 amerických dolarů).
Klíčem je přesně cílenáinovace. V Barceloně se okamžitým hitem stal matcha brown sugar pearl milk tea, zatímco v Kuala Lumpuru místní chuťové preference oslovují bohaté mléčné varianty.
»Jde o to ctít regionální chutě a zároveň si uchovat čínskou duši,« řekl Wang Huan, vedoucí globálního provozu společnosti ChaPanda.
Za oponou této expanze stojí robustní logistické sítě. Značky jako Grass Jelly & Tea si vybudovaly zámořská centra ve Vietnamu a Indonésii, přičemž kombinují získávání místních surovin s přeshraničním dovozem klíčových ingrediencí – hybridní model zajišťující čerstvost i autentičnost.
Revoluce se však neodehrává jen na chuťových pohárcích. Prodejna HEYTEA v New Yorku, tzv. New York Lab, spojuje stěny z bambusového výpletu s meditačními prostory a mění obchody v kulturní pop-upy. Limitované edice nápojů zabalené v motivech pekingské opery či inspirované starověkými čínskými legendami proměňují každou objednávku ve vyprávění příběhu.
Dokonce i formáty obchodů se přizpůsobují filozofii: prostorná pobočka ChaPanda v Soulu, odrážející korejskou kulturu »třetího prostoru«, zve zákazníky k delšímu pobytu – záměrně na rozdíl od běžného stylu »vezmi a jdi«.
Když Cattin vyjednával partnerství za účelem přivést tyto směsi do Evropy, poznamenal: »Čína čaj nejen vynalezla – ona ho znovuobjevila pro celý svět.«
S tím, jak trh s new-style tea překročil celosvětově hranici 350 miliard jüanů, což představuje meziroční růst o 6,4 procenta, a jak se značky nadále rozšiřují do zahraničí, čajová revoluce se šíří po celém světě. Od pařížských cukráren po bangkokské pouliční trhy čínské čajové umění nikdy nechutnalo lépe.
(Xinhua)