Francouzská dominance! Zlato, stříbro, bronz i »brambory«

Devět let čekaly Francouzky na titul ve sprintu na mistrovství světa v biatlonu. Dočkaly se dnes v Novém městě na Moravě. Hotové francouzské mezinárodní mistrovství. Titul mistryně světa patří Julii Simonové, druhá Justine Braisazová-Bouchetová skončila s jednou chybou o čtyři vteřiny za ní. Třetí byla Lou Jeanmonnotová a čtvrtá Sophie Chauveauová. Nejhorši z Francouzek dojela »až« patnáctá Jeanne Richardová. Nejlepší z Češek byla sedmnáctá Markéta Davidová.

Simonová odstartovala sice se startovním číslem 2 jako druhá, ale v cíli byla první. Ani jednou nechybovala a časem 20:07,5 hned zaútočila na jednu z medailí!

Braisazová-Bouchetová na ležce jednou chybovala a to byla komplikace. Na stojce dokázala sestřelit všech pět terčů a na Simonovou ztrácela 13 sekund. Dělala, co jen mohla, ale Simonovou neporazila! Stahovala mohutně svou ztrátu, přesto je druhá o pět sekund za svou krajankou.

Jeanmonnotová, která je jednou ze tří biatlonistek, jimž se v této sezoně povedlo vyhrát sprint v rámci Světového poháru, také odstřílela ležku čistě. Naopak na stojce musela na trestný okruh. Jeanmonnotová doběhla do cíle se ztrátou 41 sekund na Simonovou.

Do boje o medaili se tlačila také Chauveauová, která měla mezičasy na úrovni Jeanmonnotové. Chauveauová to nakonec nestihla, v cíli byla čtvrtá o necelé čtyři sekundy za Jeanmonnotovou.

Aby Francouzek na čele nebylo málo, tak solidně rozjela závod také Jeanne Richardová, která na ležce zapsala nulu. Na druhé položce minula dva terčíky, přesto se jí povedlo prokousat na 15. místo. Velmi dobrá výchozí pozice pro nedělní stíhací závod. Zároveň tím odsunula Davidovou na konečné 17. místo.

Rozbít francouzský čtyřblok se trochu nečekaně snažila Lotyška Baiba Bendiková, které se to ale těsně nepovedlo. S jednou chybou na střelnici se zařadila na páté místo se ztrátou 46,5 sekundy na Simonovou a jen šest sekund od medaile.

O zlato chtěla bojovat Ingrid Tandrevoldová z Norska. Té se povedlo ležku odstřílet čistě bez chybičky. Dostala se dokonce do vedení po první položce. Na druhé položce minula tři terče, což je obrovské zklamání pro norskou favoritku. Nejlepší sprinterka sezony a vedoucí žena Světového poháru kvůli třem chybám na stojce dorazila do cíle až na čtrnáctém místě a ještě se propadala.

Jako první z českého kvarteta vyrazila na trať s číslem 24 Markéta Davidová, číslo 55 měla Tereza Voborníková, 66 Jessica Jislová a 87 Lucie Charvátová.

První střeleckou položku absolvovala Davidová s nulou a zařadila se po odjezdu ze střelnice na průběžnou osmou příčku se ztrátou necelých 14 sekund na čelo. Na druhé položce se ale nevyhnula se chybám. Minula dva terčíky a doběhla do cílového prostoru na průběžném desátém místě, těsně před Němkou Voigtovou.

Voborníková musela po první položce na dva trestné okruhy. Druhou položku zvládla bez chyby, na mezičase byla nicméně až na 28. místě. Nakonec to bylo 32. místo.

Jislová na první položce vleže uspěla a odpálila všech pět terčíků! Po výjezdu ze střelnice se dostala na průběžné 26. místo se ztrátou 29 sekund na čelo. Na druhé položce se jí nepovedlo trefit první a pak čtvrtý terčík. Dva trestné okruhy a naděje na Top 10 je minulostí. Do cíle dorazila až čtyřicátá, nakonec klesla na 48. pozici.

Běžecký výkon Lucie Charvátové je vynikající, bohužel, na první položce přišla jedna chyba, kvůli které byla na mezičase až na 31. místě se ztrátou přes půl minuty. Na stojce zapsala dvě chybičky. Její ztráta na čelo byla 2:26,8. Také už jí v závěru na těžkém mokrém sněhu došly síly. Obsadila 40. místo.

Řekli po závodě

Markéta Davidová: »Mrzí mě stojka s dvěma chybami, to je jasný, na druhou stranu nula vleže mě potěšila. Na trati to byl masakr, neslyšela jsem ani vlastní dech, diváci vás ženou a musíte jet na doraz, je to super. V sobotu si odpočnu a pak chci pokračovat ve věcech, co jsme dělali dosud.«

Tereza Voborníková: »Před ležkou jsem se snažila vydýchat, bojovala jsem s nástřelem, cvakala jsme moc, takže ani nevím, kde chyby byly, viděla jsme to dost špatně. Prostě zpackaná ležka. Na trati byli vynikající diváci, kteří mě hnali. Aspoň, že jsem se dostala do stíhačky.«

Lucie Charvátová: »Trať byla měkká všude, nebylo to dobré jet s tak vysokým číslem, hekala jsem, co to šlo, dala jsem do toho maximum. Při stojce jsem měla tep 175 a byla vyčerpaná, neměla jsem síly to ustát.«

Julia Simonová: »Byl to perfektní závod, udělala jsem vše, jak měla a jak jsem si předsevzala. Skvěle mi vyšla střelba, skvěle mi vyšel běh. Stojka byla rychlá, stojí za tím kopa práce, vypadá to sice jednoduše, ale je to o dovednostech. Prostě se mi daří. Na trati jsem byla rychlejší a rychlejší, hnali mě diváci, byli úžasní.«

Ondřej Rybář: »Všichni jsme doufali, že to dnes prolomíme, Markéta začala dobře na ležce, celkově není její umístění špatné. Běžecky to bylo dobré, ale letos nás prostě brzdí střelba. Tam ztrácíme cenné vteřinky, které pak pracně doháníme v běhu. Snad to ve stíhačce naše holky vylepší.«

Ženy – sprint (7,5 km):

1. Julia Simonová (Francie) 20:07,5 (0 trestných okruhů)

2. Justine Braisazová-Bouchetová (Francie) +4,9 (1)

3. Lou Jeanmonnotová (Francie) +40,8 (1)

4. Sophie Chauveauová (Francie) +44,2 (1)

5. Baiba Bendiková (Lotyšsko) +46,5 (1)

6. Franziska Preussová (Německo) +1:05,3 (1)

7. Lisa Vittozziová (Itálie) +1:06,3 (0)

8. Hanna Öbergová (Švédsko) +1:06,8 (1)

9. Elvira Öbergová (Švédsko) +1:09,2 (1)

10. Dorothea Wiererová (Itálie) +1:18,9 (0)

11. Anna Gandlerová (Rakousko) +1:19,3 (1)

12. Chrystyna Dmytrenková (Ukrajina) +1:26,2 (0)

13. Tamara Steinerová (Rakousko) +1:36,0 (0)

14. Juni Arnekleivová (Norsko) +1:36,1 (1)

15. Jeanne Richardová (Francie) +1:37,0 (2)

16. Natalia Sidorowiczová (Polsko) +1:39,8 (0)

17. Markéta Davidová (ČR) +1:41,5 (2)

32. Tereza Voborníková (ČR) +2:09,9 (2)

40. Lucie Charvátová (ČR) +2:26,8 (3)

48. Jessica Jislová (ČR) +2:38,2 (2)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy