Biatlonové MS oslovilo 40 procent Čechů, ženy jsou na tom stejně jako muži

Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě oslovilo podle průzkumu agentury STEM/MARK 40 procent Čechů. Zájem byl hlavně o závěrečné závody s hromadným startem, nejméně populární byla disciplína smíšených dvojic. Z českých reprezentantů měli největší podporu Michal Krčmář a Markéta Davidová, ze zahraničních byli nejpopulárnější Nor Johannes Thingnes Bö a Italka Dorothea Wiererová. Agentura o tom informovala v tiskové zprávě.

Světový šampionát se vrátil do novoměstské Vysočina Areny po jedenácti letech a vzbudil velký zájem. Průzkum také ukázal, že na rozdíl od jiných sportů oslovuje biatlon vedle mužů podobným poměrem i ženy.

»Větší zájem o biatlonové mistrovství světa evidujeme na základě provedeného průzkumu spíše u starších věkových skupin. Naopak mladí pod 30 let častěji neměli vůbec povědomí o tom, že šampionát probíhal,« řekl analytik STEM/MARK Radek Pileček.

Nejpopulárnější jsou podle respondentů závody s hromadným startem a oblibě se těší také stíhací závody. Nejméně oblíbená je smíšená štafeta dvojic.

»Vysvětlení bychom pravděpodobně hledali v dlouhodobě špatných výsledcích českých reprezentantů v této disciplíně. Proto je logické, že ji čeští fanoušci nemají až tak v oblibě,« uvedl Pileček.

Největší podporu z českých biatlonistů měl Krčmář, který obdržel 72 procent hlasů. Z žen fandili oslovení respondenti hlavně Davidové (62 procent). Druhá Tereza Voborníková měla 18 procent hlasů.

Ze zahraničních závodníků zvítězil Nor Johannes Thingnes Bö se 37 procenty, mezi ženami se těšilo popularitě italské duo Dorothea Wiererová (16) a Lisa Vittozziová (12). V tomto případě se ale řada oslovených také nevyjadřovala a uvedla, že fandí pouze Čechům.

Výzkumu agentury STEM/MARK se konal on-line na Českém národním panelu 12. až 15. února. Účastnilo se jej 509 osob nad 18 let reprezentujících českou internetovou populaci proporčně podle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, kraje a velikosti obce bydliště.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy