Trenérem Paris St. Germain se nestane Zidane, ale Galtier

Fotbalisty Paris St. Germain opravdu nepřevezme Zinedine Zidane (na snímku), jak se ještě nedávno spekulovalo, ale pětapadesátileý Christophe Galtier. Toho na lavičce pátého celku uplynulého ročníku Ligue 1 Nice nahradil Lucien Favre. Podle agentury AFP podepsal Galtier dvouletou smlouvu, ve funkci nahradí Mauricia Pochettina. Oficiálně bude představen na dnešní tiskové konferenci.

Pochettino sice získal s PSG ligový titul, v Lize mistrů ale bohatý klub opět neuspěl a vypadl už v osmifinále. O premiérový triumf v milionářské soutěži se tak s PSG příští sezonu pokusí Galtier, jehož dnes novináři opět viděli v sídle pařížského velkoklubu a podle nich je jeho příchod hotovou věcí.

Pro Galtiera půjde teprve o čtvrté angažmá v roli hlavního trenéra. V minulosti vedl osm let Saint-Étienne a čtyři roky Lille, se kterým v ročníku 2020/21 získal překvapivě francouzský titul. V uplynulé sezoně dovedl k pátému místu a do finále poháru Nice, které už jmenovalo nového kouče Luciena Favreho. Ten se k týmu vrátil po necelých čtyřech letech.

Favre poprvé vedl Nice v letech 2016 až 2018. Poté čtyřiašedesátiletý Švýcar odešel do Dortmundu, kde dostal výpověď v prosinci 2020 po sérii špatných výsledků. Od té doby byl Favre bez trenérského angažmá.

Jednali se Zidanem?

Média přitom po odvolání Argentince Pochettina favorizovala Zidana, někdejšího mistra světa i Evropy. Prezident mistrovského klubu Ligue 1 Násir Chelajfí však listu Le Parisien koncem června řekl, že se Zidanem nikdy nejednal. »Zvolili jsme trenéra, který pro naše cíle bude tím nejlepším. Doufám, že jednání dovedeme brzy ke shodě. Respektuji přitom Nice i jeho prezidenta Rivéra, každý hájí své zájmy,« dodal katarský majitel PSG.

Bývalý vynikající středopolař, který nedávno dovršil 50 let, naposledy trénoval Real Madrid. O dohodě úřadujícího šampiona Ligue 1 se Zidanem jako první v červnu informovala rozhlasová stanice Europe 1. Devětačtyřicetiletý kouč už podle ní odletěl do Kataru, kde by měl s majitelem klubu podepsat smlouvu.

To však odmítl Zidaneův poradce Alain Migliaccio. »Tyto spekulace o dohodě s PSG se nezakládají na pravdě. Zinédine ani já jsme nebyli přímo kontaktováni majitelem PSG. Do dnešního dne jsem jediný, kdo může za Zidanea mluvit a reprezentovat ho,« řekl tehdy Migliaccio pro francouzský list L’Équipe.

Kruh se uzavírá v Marseille

Zidane dosud v trenérské kariéře vedl jen Real Madrid, kde působil i jako hráč. V letech 2016 až 2018 a 2019 až 2020 s ním získal dva španělské tituly a třikrát ovládl Ligu mistrů. Ve Francii působil jako hráč v Cannes a Bordeaux, pak svou kariéru spojil s Juventusem Turín a nejslavnější období svého fotbalového života prožil v Realu Madrid. Známá je jeho náklonnost k Marseille, kde žije část jeho rodiny a jíž je fanouškem.

Právě přípravu fotbalistů Marseille na novou sezonu francouzské ligy zkomplikoval nečekaný odchod trenéra Jorgeho Sampaoliho. Dvaašedesátiletý Argentinec se rozhodl po 16 měsících ve funkci odejít po vzájemné dohodě. Podle listu L’Equipe nebyl spokojen s tím, jak vedení Olympique přistoupilo k letnímu posilování mužstva.

Sampaoli se hráčů Marseille ujal v únoru 2021 a v uplynulé sezoně klub dovedl ke druhému místu v lize za PSG. Před novým ročníkem požadoval posílení kádru, zatím ale vítěz Ligy mistrů z roku 1993 na přestupním trhu žádnou velkou posilu nezískal.

Novým trenérem Marseille se stal Igor Tudor. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý chorvatský reprezentant podepsal smlouvu na dva roky. »V Igoru Tudorovi jsme získali přesně kouče, kterého jsme hledali. Je to obrovský bojovník, což ukázal během kariéry na hřišti i v roli trenéra,« uvedl pro klubový web majitel Frank McCourt.

Tudor naposledy trénoval v italské lize Veronu, kde mezi jeho svěřence patřil i český reprezentant Antonín Barák. Na konci sezony se ale s Hellasem dohodl na ukončení smlouvy. Bývalý dlouholetý hráč Juventusu trénoval v minulosti i Udine, Galatasaray nebo PAOK Soluň.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy