Třetí zlatá pro Simonovou, Davidová devátá

Francouzská biatlonistka Julia Simonová získala na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě další zlato. Potvrdila tak to, na co »zadělala« v pátečním sprintu. Mezi ní a bronzovou Justine Braisazovou-Bouchetovou se vklínila Italka Lisa Vittozziová. Markéta Davidová a Tereza Voborníková vylepšily 17. a 32. sprintérské pozice na 9. a 13. místo. Smolařky závodu mají příjmení na Ch: Francouzka Sophie Chauveauová dojela podruhé čtvrtá, Lucie Charvátová závod nedokončila.

Davidová startovala jako sedmnáctá a hned po úvodní nule se posunula na dvanáctou příčku. Tam se pohybovala, i když po dalších dvou položkách absolvovala po jednom trestném kole. Umístění v první desítce si vybojovala nulou ze závěrečné střelby. Devátá příčka je jejím nejlepším umístěním ve stíhačce na mistrovství světa.

Nejlepší střelecký výkon z českých reprezentantek předvedla třiadvacetiletá Voborníková. Netrefila jen první terč, dalších devatenáct vyčistila. Navíc solidně běžela, takže si polepšila o devatenáct příček. Tři chyby udělala Jessica Jislová, jež se zlepšila o šest míst na 42. příčku.

Lucie Charvátová závod nedokončila. Už vleže udělala po dvou chybách, a když na třetí položce netrefila ani jednou, nestihla pět trestných kol obkroužit dříve, než vedoucí Simonová odjela ze čtvrté střelby. Kvůli dojetí o kolo byla stažena ze závodu.

Simonová potvrdila, že je zatím královnou tohoto šampionátu. Do stíhačky startovala po té, co pomohla Francii ke zlatu ve smíšené štafetě a vyhrála sprint. Tentokrát sice poprvé na Vysočině minula, ale když úvodní stojku zvládla za necelých osmnáct sekund, bylo rozhodnuto.

Její největší konkurentka Braisazová-Bouchetová na této střelbě minula dvakrát a propadla se na třetí pozici za do té doby bezchybnou Vittozziovou. Italská biatlonistka stříbrnou pozici uhájila, i když musela po závěrečné položce na trestné kolo. Na suverénní Simonovou, která si v závěru mohla dovolit oslavovat, ztratila 46,3 sekundy. Braisazová-Bouchetová byla pomalejší o další tři. Čtvrtá příčka stejně jako ve sprintu zbyla na další Francouzku Sophie Chauveauovou.

V 17.05 odstartuje stíhací závod mužů.

Řekli po závodě:

Markéta Davidová: »Byl to zase těžký závod, mám toho opět plné kecky. Hodně to bolí. Lidi mě neskutečně hnali, byl to masakr. Všechna kola jsem měla s kým jet, to mi pomohlo. Snažila jsem se soustředit na střelbu a nevnímat, že jsou okolo mě lidi.«

Tereza Voborníková: »Když jsem netrefila první ránu, tak jsem jen vydechla – ou jé. Pak už to ale všechno padalo. Dnes jsem navíc měla skvělé lyže, takže to na trati šlo samo.«

Ondřej Rybář: »Markétě ty jedničky na střelnici rádi odpustíme. Na lyžích jela výborně. Dostat se do desítky bylo dnešním cílem.«

Ženy stíhací závod (10 km):

1. Julia Simonová (Francie) 29:54,8 (1 trestné kolo)

2. Lisa Vittozziová (Itálie) +46,3 (1)

3. Justine Braisazová-Bouchetová (Francie) +49,3 (4)

4. Sophie Chauveauová (Francie) +57,6 (3)

5. Hanna Öbergová (Švédsko) +1:16,6 (2)

6. Franziska Preussová (Německo) +1:24,7 (1)

7. Lou Jeanmonnotová (Francie) +1:43,0 (2)

8. Elvira Öbergová (Švédsko) +2:05,3 (2)

9. Markéta Davidová (ČR) +2:21,0 (2)

10. Tuuli Tomingasová (Estonsko) +2:30,3 (2)

11. Baiba Bendiková (Lotyšsko) +2:38,8 (6)

12. Anna Gandlerová (Rakousko) +2:42,8 (2)

13. Tereza Voborníková (ČR) +2:47,2 (1)

42. Jessica Jislová (ČR) +5:25,2 (3)

58. Lucie Charvátová (ČR) stažena

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy