Ve stíhačce prvních pět míst pro Nory, mistrem »zbytku světa« Samuelsson

Norsko si opět podmanilo mužský závod na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Titul získal Johannes Thingnes Bø. Stříbro bere Sturla Holm Lægreid a bronz Vetle Sjastad Christiansen. Stejná jména na stupních vítězů byla i ve sprintu, stejnou pozici ale udržel jen majitel bronzů. Úspěch Norů podpořili čtvrtým místem Johannes Dale-Skjevdal a pátým místem Tarjei Bø. Až šesté místo patří nenorskému biatlonistovi, je jím Švéd Sebastian Samuelsson. Michal Krčmář obsadil 18. místo. Závod se jel opět ve vynikající a bouřlivé kulise, celkem dvěma nedělním stíhačkách přihlíželo 27 225 diváků.

Na trať vyrazil jako první Nor Sturla Holm Lægreid a hned za ním Johannes Thingnes Bø, největší favorit tohoto závodu, ale už po několika metrech si pořadí prohodili. Na střelnici přijel první J. T. Bø, ale musel na trestné kolo. Dvakrát chyboval Lægreid. Naopak bez chyby odstřílel Vetle Sjastad Christiansen. Michal Krčmář zvládl první střeleckou položku bez zaváhání a zařadil se na průběžné 21. místo. Tomáš Mikyska jednou chyboval a musel na trestný okruh. Jakub Štvrtecký první ležku pokazil. Minul hned tři terčíky.

Druhá ležka vrátila na první místo Christiansena, J. T. Bø udělal dvě chyby. Tarjei Bø dokázal odstřílet s nulou, stejně jako Švéd Sebastian Samuelsson a další Nor Johannes Dale-Skjevdal. Všichni tři se dostali před J. T. Bøa, jenž se vrátil na trať na pátém místě. Krčmář musel absolvovat jeden trestný okruh a na trať se vrátil na průběžném 23. místě. Mikyska opět jednou chyboval, Štvrtecký dvakrát.

Na první stojce Christiansen jednou chyboval a dal konkurentům šanci. Dale-Skjevdal a Samuelsson si ublížili – Nor chyboval třikrát, Švéd dvakrát. Bratři Bøovi naopak odstříleli první stojku čistě a stáhli ztrátu na svého krajana na 17 sekund! Krčmář tentokrát zvládl položku bez chybičky. Český biatlonista se díky tomu posunul pořadím na průběžné 16. místo. Mikyska také odstřílel s nulou a posunul se na 27. místo.

Na poslední střelbě Christiansen selhal! Dvě chyby! Ale nebylo to nic proti tomu, co předvedl Tarjei Bø, který minul čtyřikrát! J. T. Bø odstřílel rychle a čistě, díky čemuž se stal mistrem světa. Lægreid se posunul po čisté položce na třetí příčku. Krčmář na poslední položce bohužel dvakrát minul terč a tři chyby celkem znamenají 18. místo. Mikyska rovněž na střelnici chyboval třikrát. V cíli mu náleží 27. místo, Štvrtecký chyboval celkem osmkrát a v cíli je na konečném 47. místě. Jonáš Mareček vynechal závod kvůli zánětu dutin.

Řekli po závodě

Michal Krčmář: »Mohlo to být dnes veselejší. Na střelnici to bylo náročné, vítr chvíli vanul tak, pak přestal, zase foukal, cvakal jsem pořád, až jsem z toho byl na první položce roztěkaný. Mohl jsem to zvládnout celkově líp. Tak to prostě je. Věděli jsme od rána, že bude jiná trať a že se pojede na jiném kopci s jinou zatáčkou, dnes to bylo na ní rychlejší závodění.«

Stíhačka mužů (12,5 km):

1. Johannes Thingnes Bø (Norsko) 32:36,9 (3 trestná kola)

2. Sturla Holm Lægreid (Norsko) +28,7 (2)

3. Vetle Sjastad Christiansen (Norsko) +38,5 (3)

4. Johannes Dale-Skjevdal (Norsko) +54,0 (3)

5. Tarjei Bø (Norsko) +1:20,9 (4)

6. Sebastian Samuelsson (Švédsko) +1:28,3 (3)

7. Martin Ponsiluoma (Švédsko) +1:36,8 (4)

8. Endre Strømsheim (Norsko) +1:42,4 (1)

9. Lukas Hofer (Itálie) +1:47,9 (0)

10. Fabien Claude (Francie) +1:55,0 (0)

11. Quentin Fillon Maillet (Francie) +2:11,4 (6)

12. Campbell Wright (USA) +2:21,5 (2)

13. Emilien Jacquelin (Francie) +2:33,9 (6)

14. Eric Perrot (Francie) +3:02,5 (6)

15. Johannes Kühn (Německo) +3:08,6 (4)

16. Benedikt Doll (Německo) +3:15,8 (4)

17. Philipp Horn (Německo) +3:19,4 (3)

18. Michal Krčmář (ČR) +3:20,9 (3)

27. Tomáš Mikyska (ČR) +4:26,6 (3)

47. Jakub Štvrtecký (ČR) +6:42,1 (8)

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy