Bacha na dopis pro Bacha. Lasickeneová kritizovala vyloučení Rusů

Olympijská vítězka Maria Lasickeneová vystoupila proti vyloučení ruských sportovců z většiny soutěží kvůli vpádu vojsk jejich země na Ukrajinu. V otevřeném dopise prezidentu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasi Bachovi napsala, že tímto krokem jen začal jinou válku.

Ruská výškařka kvůli tomu s největší pravděpodobností přijde o šanci obhajovat v červenci světový titul, pokud válka na Ukrajině nečekaně neskončí a Světová atletika sankce neodvolá. Mezinárodní sportovní federace zakázaly účast ruským sportovcům po doporučení MOV.

Devětadvacetiletá výškařka mohla jako neutrální atletka závodit, i když Světová atletika suspendovala Rusko kvůli systematickému dopingu. Ze sankcí kvůli válce na Ukrajině ale žádné výjimky nejsou, takže v Eugene na třetí světový titul za sebou útočit podle všeho nebude. Upozornila, že plošné vyloučení ruských sportovců nevedlo k ukončení války. »Naopak se kvůli němu zrodila nová, kolem a uvnitř sportu, kterou je nemožné zkrotit,« napsala Bachovi.

Neočekává, že by šéf MOV doporučení změnil. »Nepochybuji o tom, že nemáte odvahu a důstojnost zrušit sankce proti ruským sportovcům. Protože potom byste musel uznat, že jste celé ty měsíce porušoval olympijskou chartu a stanovy mezinárodních sportovních federací se ze zásadních dokumentů staly bezcenným cárem papíru,« uvedla nejlepší výškařka posledních let.

Mezi její hlavní soupeřky patřily Ukrajinky v čele s bronzovou olympijskou medailistkou Jaroslavou Mahučichovou. Lasickeneová s nimi soucítí. »Pořád nevím, co jim říci nebo jak se jim podívat do očí. Ony a jejich přátelé a příbuzní prožívají něco, co by žádný člověk na světě nikdy neměl cítit. Jsem si jistá, že nic z toho se nikdy nemělo stát,« uvedla. Kvůli válce na Ukrajině se debatuje také o účasti ruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Lasickeneová si myslí, že by řešením mohlo být nespojovat sportovce s jejich vlastí. »Fanoušci milují sportovce ne díky jejich národnosti nebo občanství, ale díky tomu, co ukazují na soutěžích,« dodala atletka, která léta závodila pod neutrální vlajkou.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy