Plíšková je ve čtvrtfinále. Mění to náhled na sezonu, konstatovala

AKTUALIZOVÁNO

Tenistka Karolína Plíšková porazila na grandslamovém US Open Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:5, 6:7, 6:2 a jako jediná z českých účastnic postoupila do čtvrtfinále dvouhry. Turnajová dvaadvacítka zde narazí na další Bělorusku Arynu Sabalenkovou, která vyřadila Američanku Danielle Collinsovou 3:6, 6:3, 6:2.

Třicetiletá Plíšková si v duelu bývalých světových jedniček připsala proti Azarenkové páté vítězství z devíti zápasů. Rodačka z Loun prožívá nejlepší grandslam v sezoně. Kvůli zlomenému zápěstí vynechala Australian Open, na Roland Garros a ve Wimbledonu dohrála ve 2. kole. Pod novým trenérem Leošem Friedlem vyhrála desáté ze 13 zápasů. Dál živí naději na první titul z turnajů »velké čtyřky«.

»Za postup jsem ráda. Myslím, že to byl z mé strany jeden z nejlepších zápasů v sezoně. Ona hrála také výborně. Úroveň zápasu byla vysoká,« řekla Plíšková na tiskové konferenci. »Vystoupení na US Open samozřejmě trochu změní pohled na sezonu. Tenhle ročník byl pro mě dlouho katastrofální. Teď už to bude menší katastrofa, ať se přihodí cokoliv,« řekla s úsměvem Plíšková. »V létě jsem odehrála pár zápasů, které mi dodaly sebedůvěru. A ta rozhoduje o všem. Profesionálky nezapomenou hrát tenis, jen se potřebujete uklidnit, což se snáze podaří po několika vítězstvích a úspěšných tříseťácích,« doplnila finalistka US Open z roku 2016.

Světová dvaadvacítka Plíšková ustála na konci prvního setu nepříjemné chvíle, kdy za stavu 4:4 ztratila servis. Dvojnásobná grandslamová vítězka Azarenková ale nevyužila při podání dva setboly a Češka se díky třem vyhraným gamům po sobě ujala vedení.

Třiatřicetiletá Běloruska se rychle vrátila do hry. V tie-breaku druhé sady proměnila čtvrtý setbol a utkání vyrovnala.

Rozhodl třetí set, v němž byla Plíšková při servisu bezchybná a dvakrát prolomila soupeřčin servis. Po třech hodinách a třech minutách hry proměnila čtvrtý mečbol a zajistila si postup do desátého grandslamového čtvrtfinále. Celkem zaznamenala osm es a 53 vítězných míčů.

»Hraju dobře, možná lépe než na loňském ročníku. Jsem zpět ve čtvrtfinále a Sabalenkovou jsem v posledních dvou zápasech porazila. I když to bylo vždy těžké, mám šanci,« uvedla Plíšková.

Nadal skončil a rekordní sbírku nerozšíří

Rafael Nadal prohrál v osmifinále s domácím Američanem Francesem Tiafoem 4:6, 6:4, 4:6, 3:6 a sbírku rekordních 22 grandslamových titulů nerozšíří. Šestatřicetiletý Španěl, který byl po vypadnutí světové jedničky Rusa Daniila Medveděva nejvýše postaveným hráčem na turnaji, zaznamenal nejhorší výsledek na turnajích »velké čtyřky« v sezoně.

Šestadvacátý hráč světa Tiafoe vyzve ve čtvrtfinále Rusa Andreje Rubljova. Čtyřiadvacetiletý rodák z Moskvy vyřadil sedmého nasazeného Brita Camerona Norrieho třikrát 6:4.

Mezi ženami pokračuje světová jednička Polka Iga Šwiateková. Dvojnásobná vítězka Roland Garros otočila duel s Němkou Jule Niemeierovou a po výhře 2:6, 6:4, 6:0 je poprvé na betonových dvorcích ve Flushing Meadows mezi nejlepší osmičkou. Příště vyzve přemožitelku Petry Kvitové, domácí tenistku Jessicu Pegulovou.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy