Plzeň je jednou nohou v dalším kole. Ale ví, že ani odveta nebude jednoduchá

Fotbalisté Plzně v úterní odvetě 2. předkola Ligy mistrů přivítají HJK Helsinky, které minulou středu porazili 2:1. Pokud čeští šampioni druhý soutěžní zápas v sezoně zvládnou, tak si vedle postupu do další kvalifikační fáze zajistí i účast ve skupině Evropské konferenční ligy. Západočeši v hlavní části pohárů chyběli v posledních třech ročnících. Utkání ve vyprodané Doosan Areně začne v 19.00 pod vedením hlavního rozhodčího Aleksandara Stavreva ze Severní Makedonie.

Viktorii v Helsinkách na umělé trávě poslal do vedení Tomáš Chorý z penalty. Domácí v závěru první půle favorita zatlačili a krátce po změně stran vyrovnali. O těsné výhře Plzně rozhodl v 57. minutě Jan Kopic. Ve zbytku duelu svěřenci trenéra Michala Bílka udrželi výsledek díky urputné defenzivě. »Udělali jsme suprový krok směrem do Evropy. Doma jim nenecháme ani metr prostoru. Těším se, že přijde hodně našich fanoušků. Věřím, že jim ukážeme jak v hledišti, tak na hřišti peklo,« prohlásil útočník Chorý.

Plzeň na svém hřišti v pohárech od debaklu 0:5 s Realem Madrid ve skupině Ligy mistrů v listopadu 2018 neprohrála v posledních osmi zápasech a z toho sedmkrát zvítězila.

»Ani doma nás nebude čekat nic jednoduchého. Ale věřím tomu, že bude plný stadion, lidé nás povzbudí a že to prostě dotlačíme do výsledku, který nám zaručí postup dál,« uvedl Bílek.

Pro západočeský klub, který stále hledá nového majitele, by finanční bonus ve výši zhruba 75 milionů korun za postup do skupiny EKL, znamenal jistou úlevu a vzpruhu do další fáze kvalifikace.

Bílek naznačil, že Viktoria bude i v úterý vycházet z poctivé obrany. »Zvolíme takovou taktiku, která nám přinese úspěch. Jestli to bude bude víc vepředu, jestli to bude poctivý zodpovědný blok kolem půlky, uvidíme,« konstatoval plzeňský kouč.

Západočeši v případě postupu ve 3. předkole Ligy mistrů narazí na lepšího z dvojice NK Maribor/Šeriff Tiraspol. Pokud Viktoria s Helsinkami vypadne, paradoxně potká Maribor, nebo Tiraspol ve 3. předkole Evropské ligy. Slovinský tým v úvodním duelu s moldavským soupeřem doma remizoval bez branek.

Plzeň letos bojuje o Ligu mistrů jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 přímo coby vítěz české ligy. Posledních pět startů v kvalifikaci ale Viktorii účast v hlavní fázi nevyneslo. Pokud vyřadí tři soupeře, dostane za postup do skupiny Champions League prémii ve výši zhruba 400 milionů korun.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Staněk – Řezník, Pernica, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic, Sýkora, Mosquera – Chorý.

Helsinky: Hazard – Hoskonen, Tenho, Raitala – Browne, Hetemaj, Väänänen, Murilo – Radulovič, Abubakari, Hostikka.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy