Rozloučí se Felixová na desátém MS devatenáctým cenným kovem?

Historicky nejúspěšnější atletka Allyson Felixová dostane příležitost rozšířit rekordní sbírku 13 zlatých, tří stříbrných a dvou bronzových medailí. Americký svaz šestatřicetiletou hvězdu nominoval do smíšené čtvrtkařské štafety na domácí mistrovství světa v Eugene. Šampionát se uskuteční od 15. do 25. července.

Do individuálního závodu se šestatřicetiletá Felixová nekvalifikovala. Na červnovém domácím šampionátu v Eugene doběhla šestá a podle přísných nominačních kritérií v atletické velmoci mají právo startu na vrcholné akci pouze medailisté.

Felixová oznámila úmysl ukončit kariéru před začátkem sezony. Je také nejúspěšnější atletkou v olympijské historii se sedmi zlaty, třemi stříbry a jedním bronzem. Zářila na tratích 200 a 400 metrů a se štafetami, ještě na loňských olympijských hrách v Tokiu skončila třetí na čtvrtce a slavila triumf se štafetou na 4×400 metrů.

Na MS v Eugene bude barvy domácího týmu reprezentovat 151 atletů. Je mezi nimi devět úřadujících mistrů světa – Christian Coleman (100 m), Noah Lyles (200 m), Donavan Brazier (800 m), Grant Holloway (110 m př.), Nia Aliová (100 m př.), Dalilah Muhammadová (400 m př.), Christian Taylor (trojskok), Joe Kovacs (koule) a DeAnna Priceová (kladivo) – a celkem 29 medailistů z OH v Tokiu.

Rojasová jen tojskok…

Světová rekordmanka v trojskoku Yulimar Rojasová nebude moci na mistrovství světa v Eugene absolvovat zamýšlený dvojboj, Světová atletika totiž neuznala její kvalifikační výkon v dálce. Olympijská vítězka a dvojnásobná světová šampionka z Venezuely v červnu v Guadalajaře skočila 693 cm, jenže závodila tehdy v neregulérních tretrách.

Rojasová v Mexiku použila trojskokanskou obuv, jež má oproti dálkařské větší tloušťku podrážky. Pro dálku je limitována 20 milimetry, trojskokanské boty mají hraniční hodnotu 25 mm. Další případný start v dálkařské soutěži už v odpovídajících tretrách Rojasové podle Světové atletiky znemožnilo zranění.

»Je jasné, že to je pro ni a zástupy jejích fanoušků zklamání, ale těšíme se na její výkony v trojskoku v Eugene, a že se kvalifikuje v obou disciplínách v příštím roce pro mistrovství světa v Budapešti,« citovala agentura Reuters prohlášení světové asociace.

…Farah nic

Čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah se po více než třech letech chystá závodit v maratonu. Britský vytrvalec bude v říjnu na startu v Londýně. V rámci přípravy absolvuje v září v Londýně půlmaraton »The Big Half«, který v letech 2018 a 2019 vyhrál. V květnu skončil druhý na silniční desítce v Londýně, poté co jej porazil amatérský běžec, a vyloučil účast na mistrovství světa v Eugene.

Naposledy se představil na nejdelší běžecké trati v roce 2019, poté kariéru maratonce přerušil a ze silničních běhů se přeorientoval na dráhu s cílem uspět na olympijských hrách v Tokiu. Ze zamýšleného útoku na třetí zlato v běhu na 10 000 metrů za sebou sešlo, protože Farah nesplnil limit.

Nyní pořadatelé Londýnského maratonu oznámili, že bude na startu jejich závodu, který je na programu 2. října. Devětatřicetiletý Farah se na návrat těší. »Připadá mi to už dávno, co jsem naposledy v roce 2019 absolvoval celý závod, a nemůžu se dočkat, až se k tomu zase vrátím,« vzkázal Farah.

Farah vybojoval na OH v Londýně i Riu de Janeiro zlatý vytrvalecký double na desítce a pětce, totéž dokázal dvakrát na mistrovství světa, z kterého má šest zlatých medailí, i Evropy. V roce 2018 vyhrál maraton v Chicagu, v Londýně byl ve stejném roce třetí a o rok později při dosud posledním startu na nejdelší distanci pátý.

Bez Vettera i Kendrickse

Oštěpařský mistr světa z roku 2017 Johannes Vetter přijde kvůli zranění ramena o světový šampionát v Eugene. S rukou laboruje od květnového mítinku v Desavě a zrušil proto i start na ostravské Zlaté tretře. Dnes německý atletický svaz oznámil, že Vetter do Eugene nepoletí, soupeř tak ubyl i českým olympijským medailistům Jakubu Vadlejchovi a Vítězslavu Veselému.

Devětadvacetiletý Vetter získal světové zlato před pěti lety v Londýně, o dva roky později v Dauhá bral bronz. Osobní rekord má 97,76 metru. Letos zatím hodil nejdál Anderson Peters z Grenady 93,07, Vadlejch je s výkonem 90,88 v tabulkách druhý.

V Oregonu bude chybět i Sam Kendricks, jenž měl útočit na třetí titul za sebou. Americký tyčkař se podrobil začátkem května operaci kolena a léčba trvá déle, než si myslel. »Ačkoli jsme doufali, že bude stoprocentně připravený na mistrovství světa, hojí se to pomaleji, než jsme čekali. Sam cítí, že bude lepší pokračovat v rehabilitaci, aby byl fit na další mítinky,« řekl jeho agent Paul Doyle agentuře Reuters.

Kendricks tak přijde o další vrchol, neboť na loňské olympiádě v Tokiu měl pozitivní test na covid a musel oželet souboj se světovým rekordmanem Armandem Duplantisem.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy