Těžká váha pro Spartu! V play off Evropské ligy čeká Galatasaray

AKTUALIZOVÁNO

Los úvodního kola play off Evropské ligy neukázal fotbalové Spartě zrovna přívětivou tvář. Dal jí do cesty možná nejtěžšího soupeře z osmi, které mohla coby nasazený tým dostat. Je jím Galatasaray Istanbul, který se – stejně jako zbylá nenasazená sedmička – do EL dostal ze třetího místa ve skupinové fázi Ligy mistrů. První utkání mezi úřadujícími mistry svých zemí je na programu 15. února v Turecku, domácí odveta v Praze pak o týden později.

Letenští v této pohárové sezoně vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň. Poté zvládli závěrečné předkolo EL s Dinamem Záhřeb a postoupili do skupinové fáze, kde v konkurenci Glasgow Rangers, Betisu Sevilla a Arisu Limassol obsadili druhé místo. Galatasaray zase v Lize mistrů narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United. Postup v Champions League oslavily první dva jmenované celky, pro anglický velkoklub evropská sezona skončila překvapivě brzy.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby, soupeře dnes ale poznala jen Sparta. Slavia v Evropské lize a Plzeň v Evropské konferenční lize totiž vyhrály své skupiny a prošly rovnou do osmifinále. Los jim určí soupeře až 23. února z vítězů úvodního kola vyřazovací části.

»Dostali jsme atraktivního soupeře. Galatasaray několikanásobným tureckým mistrem, takže nás čeká zajímavý a náročný zápas. Víme, jakou atmosféru dokážou turečtí fanoušci vytvořit, ale my známe svoje kvality. Doma jsme silní, což může být v odvetě naší výhodou. Chceme ten dvojzápas zvládnout a postoupit do osmifinále,« řekl záložník Lukáš Haraslín.

»Už před losem jsme věděli, že náš čeká těžký soupeř a že, nehledě na to koho nám vylosují, poměříme síly s top mužstvem, které na podzim hrálo skupinu Ligy mistrů. Galatasaray rozhodně je týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás zároveň bude čekat fantastická kulisa, na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv. Na obě únorová utkání se tedy moc těšíme,« okomentoval los hlavní trenér Brian Priske.

Sparta má za sebou kalendářní rok snů. Kromě toho, že přezimuje v evropské ruletě oslavila domácí titul po devítileté pauze. Přitom do jara šla se semibodovou ztrátou na do té doby první Viktorii Plzeň a pětibodovou na druhou Slavii. Před svým pražským rivalem nakonec nejvyšší soutěž vyhrála a i nyní je po 19 kolech nové sezony v čele. Červenobílí na ni ztrácejí pět bodů, ovšm mají zápas k dobru.

Los nicméně pro jarní část Spartu již podruhé nepotěšil. V Evropské lize dostala těžkou váhu a nejtěžšího soupeře jí vytáhl Jan Koller i při losování MOL Cupu, kde bude ve čtvrtfinále hrát na Slavii. Jaro tedy bude mít pořádně hektické…

Los Evropské ligy:

Galatasaray Istanbul – Sparta Praha, AC Milán – Rennes, Lens – Freiburg, Young Boys Bern – Sporting Lisabon, Braga – Karabach, Šachtar Doněck – Marseille, Feyenoord Rotterdam – AS Řím. 

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy