Varaďa: Ceny jsou krásné, ale to hlavní je v hlavách a srdcích

Hokejový trenér Václav Varaďa byl v úterý večer potřetí v kariéře vyhlášen nejlepším koučem v extralize. Cenu ČTK získal ve všech sezonách, ve kterých dovedl Oceláře k mistrovskému titulu. Dvojnásobný mistr světa přiznal, že má ze zisku ceny velkou radost, hlavní jsou pro něj ale zážitky, které má s úspěchy spojené.

»Je to fantastické, hrozně si toho vážím. Trenér potřebuje ke své práci výborný realizační tým a potřebuje tým, který věří trenérovi, že správně nastaví taktiku a vždy se bude snažit vyhrát a stát za nimi. Toho se snažím držet. Ceny jsou něco neskutečného, ale to, co zůstává v hlavách a srdcích, v kontaktech, které budeme nadále s hráči mít, toho si vážím,« řekl Varaďa.

Šestačtyřicetiletý kouč má za sebou další úspěšnou sezonu na třinecké střídačce. »Pečlivě jsme se připravovali na začátek, podařilo se nám ho zachytit a měli jsme velkou šňůru, kdy jsme nahráli body a věřili, i přes odchody po minulém play off, že bychom zase mohli sahat po úspěchu,« uvedl vsetínský rodák.

Sladké vyústění

Třinec dlouho vévodil tabulce základní části soutěže, v únoru ale řada hráčů Ocelářů zamířila na olympijské hry a Slezané klesli na druhé místo za Hradec Králové. Nakonec za Východočechy zaostali o čtyři body. »Odjezdy kluků nás trošičku poznamenaly, ale nakonec to, že nás Hradec přeskočil o čtyři body, bylo v té situaci ještě dobré. Směřovali jsme do čtyřky a chtěli mít domácí výhodu, což se nám podařilo,« řekl Varaďa.

V play off pak hráli Oceláři kompletní a skvěle. Ve čtvrtfinále vyřadili 4:0 na zápasy Vítkovice, v semifinále stejným způsobem Mladou Boleslav. Až ve finále poprvé prohráli, Spartu ale nakonec porazili 4:2 na zápasy. »Vyústění je sladké, ale pokud by nedopadl zápas číslo pět, třeba by to šlo jinou cestou. Ale vážím si toho a určitě to byla náročná sezona,« doplnil Varaďa.

Bývalý hráč Buffala a Ottawy v NHL působil v Třinci u hlavního týmu pět let. »Bylo náročné neustále hráče motivovat. Je to ale něco, co jsem si vždy přál, aby si tým šel za největšími metami. Věřím, že s trenéry jsme dokázali v hráčích vzbudit to, aby pro vítězství udělali vše. Myslím si, že to nám ve společnosti dlouhodobě schází. Jsem rád, že se mi to opět podařilo,« řekl Varaďa.

Kabina byla skvělá

Úspěšný kouč je známý tím, že po svých svěřencích vždy vyžaduje stoprocentní výkony a tvrdou práci. »Já kluky neprosím. Vyžaduji to, a když vidím, že nějaký hráč potřebuje pomoc, tak se mu snažím otevřít oči. Proč by danou věc měl dělat tak a jak by měl pracovat. Jak se stát komplexním hokejistou. Věřím, že jsme posouvali hráče dál, a vidíme každý rok, že nám nějací hráči odejdou, ale jsme schopni pracovat s těmi, co přijdou, tak, aby do týmu zapadli. A ocenění je i velké díky kabině, která byla skvělá,« uvedl.

Varaďa po sezoně v Třinci po pěti letech skončil a nyní jedná o další budoucnosti. »Teď se bude vše řešit. Nějaký kontakt s týmy ze špičkových soutěží v Evropě proběhl a já tomu teď dám čas. Po krátkém volnu stráveném s rodinou vyberu něco, co budu cítit, že je mému srdci nejbližší,« řekl Varaďa, který hned po posledním finálovém zápase prohlásil, že chce trénovat dál a žádnou velkou pauzu na odpočinek nepotřebuje.

Bývalý vynikající útočník je ale připraven i na možnost, že by se na nové smlouvě hned nedomluvil. »Pokud nabídka hned nebude, tak čas využiji na stáže, na různé inspekční cesty. Taky se potřebuji neustále zdokonalovat a na to se taky těším. Jsem v očekávání, jak se říká u žen. Já jsem taky v očekávání,« pousmál se Varaďa.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy