Mistrovská Plzeň ztratila v Teplicích, Vrba začal ostravskou štaci suverénní prohrou

AKTUALIZOVÁNO

Trenér Pavel Vrba začal své ostravské angažmá neslavně. V duelu rivalů ze severu Moravy v prvním kole fotbalové ligy prohrál ostravský Baník 0:3 doma se Sigmou Olomouc. Brno při návratu do nejvyšší soutěže v úvodním kole první ligy překvapivě remizovalo s favorizovaným Slováckem 2:2. Stejně překvapivá, možná ještě více, je plichta mistrovské Plzně v Teplicích. Remízou skončil i duel Zlína s Mladou Boleslaví, tentokrát bezbrankovou.

Obhájci titulu v generálce na úterní úvodní zápas 3. předkola Ligy mistrů proti Tiraspolu ještě v 57. minutě po dvou gólech domácího debutanta v nejvyšší soutěži Jakuba Urbance prohrávali 0:2, ale poté snížil Jan Kliment a v 71. minutě srovnal střídající Jhon Mosquera.

V osmé minutě nastavení mohl zkompletovat hattrick Urbanec, z penalty ho ale vychytal gólman Jindřich Staněk. Těsně předtím byl vyloučen kapitán Viktorie Lukáš Hejda. Západočeši v lize od porážky vloni v říjnu na Slavii neprohráli už 23. utkání po sobě a vytvořili nový klubový rekord. Tepličtí, kteří se v minulé sezoně zachránili mezi elitou až díky úspěšné baráži, nezvítězili nad Viktorií v osmém soutěžním duelu za sebou.

»Byli jsme blízko velkému výsledku, ale nakonec jsme byli i kousek od porážky. Zápas měl všechno, góly, šance, napětí, emoce, kombinace. Využili jsme slabšího začátku Plzně, 2:0 jsme vedli zaslouženě. Oni pak prostřídali, zjednodušili a zrychlili hru a zároveň ukázali i velkou kvalitu. Nakonec jsme měli i štěstí, že to Plzeň neotočila. Bod bereme, i když jsme nedali penaltu. Urbanec si věřil, nedal, ale i tak si bude první ligový zápas dlouho pamatovat. Je to pracant a bojovník, takové hráče tu chceme,« řekl kouč Teplic Jiří Jarošík.

»Škoda úvodu druhé půle, kdy jsme dostali druhou branku. Od téhle chvíle jsme hráli velmi dobře, vytvořili jsme si obrovský tlak, spoustu šancí a vyrovnali jsme. Staněk pak chytil penaltu a nakonec jsme měli v posledních sekundách ještě další stoprocentní šanci. Na můj vkus jsme měli příliš okének v obraně,« uvedl trenér Plzně Michal Bílek.

Vrba měl proslov ke hráčům

Sigmu poslal v závěru první půle do vedení Mojmír Chytil a po přestávce se prosadili Juraj Chvátal a střídající Jan Sedlák. Hanáci zvítězili v lize v Ostravě po 10 letech. Baník utrpěl nejvyšší domácí ligovou porážku od listopadu 2018.

»Olomouc byla lépe organizovaná, důslednější, rychlejší a výsledek odpovídá dnešnímu výkonu. Tahali jsme za kratší konec, Olomouc podala kvalitní výkon a zaslouženě vyhrála. S hráči jsme si v šatně hned po utkání některé věci museli vyříkat. Řekl jsem jim, že s podobnými výkony na nějaké dobré umístění můžeme zapomenout,« řekl Vrba. »Musím ocenit tým, ale rád bych vyzdvihl i nadstandardní individuální výkony některých hráčů. Proti takhle kvalitnímu týmu výhra o to více těší. Až je ve mně trochu soucit s Pavlem Vrbou, který si asi takhle první zápas nepředstavoval,« připojil kouč Sigmy Václav Jílek.

Zbrojovka dvakrát vedla po gólech Michala Ševčíka a Jakuba Přichystala, úřadující vítěz domácího poháru ale pokaždé vyrovnal. Ve 30. minutě se prosadil Daniel Holzer a v 71. minutě Michal Trávník. Brňané doma v lize nad Slováckem poprvé po čtyřech zápasech nezvítězili.

Domácí nastoupili v základu s dvěma letními posilami Faltou a Granečným, zkušení Matejov s Divíškem zůstali na lavičce. Trenér Slovácka Martin Svědík překvapil nasazením univerzála Kalabišky na hrot tříčlenného útoku. »V přípravě nám nehráli útočníci podle představ, nyní jsme zvolili tu nejlepší možnou sestavu. S útočnou hrou jsem byl spokojen,« řekl Svědík. Jeho protějšek Richard Dostálek si výkon týmu pochvaloval, hlavně kvůli skoku mezi soutěžemi. »Hráči poznali, jaký je rozdíl mezi druhou a první ligou. Zápas poctivě odmakali a musím je za to pochválit. Hráli jsme proti velmi silnému protivníkovi,« řekl kouč Zbrojovky. »Bod se počítá, ale spokojen nejsem, měli jsme si počínat líp a jinak,« dodal Svědík.

Na podmáčeném terénu ve Zlíně měli k bodům blíže domácí, hosty dvakrát v zápase zachránila tyč. Zlín v nejvyšší soutěži nad Boleslaví potřetí za sebou nezvítězil. »Zápas byl hodně o bojovnosti, jednoduchých míčích nahoru a soubojích o vypadlé balony. V tom byl soupeř první půli silnější, ale nepouštěli jsme ho do nebezpečných situací,« řekl na tiskové konferenci zlínský trenér Jan Jelínek. »Typický zápas, jaký se hrává na startu sezony. Trochu nervózní, nikdo nechtěl prohrát. Obě strany měly své šance, ale remíza je spravedlivá. Možná by stav 1:1 nebo 2:2 duelu odpovídal více,« poznamenal boleslavský lodivod Pavel Hoftych, který v minulosti trénoval ve Zlíně.

FK Teplice – Viktoria Plzeň 2:2 (1:0)

Branka: 22. a 47. Urbanec – 58. Kliment, 71. Mosquera. Rozhodčí: Machálek – Caletka, Antoníček – Šimáček (video). ŽK: Dramé, Trubač, Grigar – Hejda, Kliment. ČK: 90.+7 Hejda. Diváci: 6403.

Teplice: Grigar – Dramé, Kučera, Vondrášek – Mareček, Jukl – Hyčka, Křišťan (62. Žák), Trubač (86. Kodad), Urbanec – Gning (69. Knapík). Trenér: Jarošík.

Plzeň: Staněk – Holík (46. Mosquera), Kaša, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (80. Cadu), Sýkora, Pilař (46. Chorý) – Kliment (80. Dedič). Trenér: Bílek

Zbrojovka Brno – 1. FC Slovácko 2:2 (2:1)

Branky: 21. Ševčík, 32. Přichystal – 30. Holzer, 71. Trávník. Rozhodčí: Radina – Kubr, Leška – Berka (video). ŽK: Falta, Granečný – Daníček, Hofmann. Diváci: 8024.

Brno: Berkovec – Hrabina, Endl, Šural, Granečný – Texl, Ševčík (68. Blecha) – Hladík (89. Divíšek), Falta (89. Jambor), Přichystal (72. Alli) – Řezníček (68. Fousek). Trenér: Dostálek.

Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Reinberk (46. Tomič), Trávník (79. Kohút), Havlík, Duskí (69. Šašinka) – Petržela (89. Brandner), Kalabiška, Holzer (79. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

Baník Ostrava – Sigma Olomouc 0:3 (0:1)

Branky: 38. Chytil, 50. Chvátal, 79. Sedlák. Rozhodčí: Proske – Paták, Kotík – Ondráš (video). ŽK: Kuzmanovič, Pokorný, Fleišman – Chvátal, Zmrzlý. Diváci: 6698.

Ostrava: Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman – Klíma, Kuzmanovič (64. Budínský), Kaloč (83. Smékal), Tetour (64. Takács), Šehič (83. Buchta) – Tijani (53. P. Jaroň). Trenér: Vrba.

Olomouc: Macík – Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý – Navrátil (86. Matoušek), Ventúra (69. Sedlák), Růsek (78. Šíp), Breite (86. Poulolo), Zorvan – Chytil (69. Zifčák). Trenér: Jílek.

Trinity Zlín – FK Mladá Boleslav 0:0

Rozhodčí: Starý – Horák, Vodrážka – Orel (video). ŽK: Vukadinovič, Kolář, Cedidla – Suchý. Diváci: 2754.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Procházka, Bartošák – Didiba, Kolář – Dramé (46. Fillo), Jawo (72. Janetzký), Čanturišvili – Vukadinovič (63. Silný). Trenér: Jelínek.

M. Boleslav: Polaček – Mareček (78. Vaníček), Šimek, Suchý, Karafiát – Pech, Mašek (74. Krobot), Dancák, Matějovský, Ladra – Škoda. Trenér: Hoftych.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy