A-ha poprvé v Česku

V pražské O2 areně dnes vystoupí norská popová skupina A-ha. Bude to první koncert tohoto populárního tria v České republice. Měl se konat již před před dvěma lety, poté v náhradním termínu, ale z důvodu protipandemických opatření byl přesunut. Skupina podle pořadatelů nabídne publiku kombinaci nových skladeb a klasických hitů.

A-ha v Praze zahájí evropské turné zasvěcené pětatřicátému výročí vydání jejich nejslavnějšího alba Hunting High and Low, ze kterého pochází i celosvětový megahit kapely Take On Me. Jeho první verzi napsali klávesista Magne Furuholmen a kytarista Paul Waaktaar-Savoy pro svoji tehdejší rockovou skupinu Bridges.

»Vznikal v jakémsi protileteckém krytu v mateřské škole. Bylo mi patnáct a Paulovi šestnáct a jenom jsme se tak poflakovali. Bylo to strašně popové, tak jsme první verzi udělali punkovou. Snažili jsme se tím vyvážit chytlavost té písně. A pamatuji si, že Paulova první reakce byla: Ach, to je tak kýčovité. To je tak popové, tohle nemůžeme použít,« vzpomínal Furuholmen.

Stálou popularitu Take On Me nedávno potvrdilo i miliardové zhlédnutí na youtube nebo to, že se skladba stále dočkává mnoha coververzí jiných slavných kapel, včetně legend, jako jsou Metallica nebo Weezer.

Skupina A-ha vznikla v norském Oslu v roce 1982. Dvojici Furuholmen a Waaktaar-Savoy doplnil zpěvák Morten Harket. Od té doby natočili deset alb a prodali přes 40 milionů desek. Za svoji kariéru ohlásili dvakrát pauzu. Poprvé v roce 1994. Po čtyřech letech se vrátili a fungovali až do roku 2010. V roce 2015 se vrátili podruhé. Jejich dosud poslední album Cast in Steel vyšlo v roce 2015.

(jb, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy