Hertl si pochvaloval tým. Byli jsme jako vyměnění!

Gólem a asistencí pomohl útočník Tomáš Hertl na mistrovství světa k vítězství českých hokejistů 5:1 nad Lotyšskem a připsal si v Tampere první body na turnaji. Lídr San Jose měl především radost, jak rozdílný výkon mužstvo podalo oproti úternímu propadáku proti Rakousku, s kterým překvapivě prohrálo 1:2 po samostatných nájezdech.

»Bylo to jak úplně vyměněný tým a od začátku jsme si řídili zápas,« řekl Hertl, který se svým příspěvkem podílel na vedení 5:0 po úvodní třetině. »Ale nebylo to jen o těch gólech. Napadali jsme, hráli jsme s pukem, dohrávali jsme. Konečně to nebylo o jedné lajně, ale o čtyřech i gólmanovi. To bylo hrozně důležité. A takhle musíme do těch zápasů vstupovat, ale nesmíme se zastavit jen s jedním.«

Věří, že tým, který na úvod porazil Velkou Británii 5:1 a před historicky první prohrou samostatné české reprezentace s Rakouskem podlehl Švédsku 3:5, se dostává do pohody. »Někdy to nejde, ale my jsme věděli, že musíme. Ale víme, jak se hraje hokej. Teď jsme to dokázali. A je to zasloužená výhra. Když budeme takto hrát, tak můžeme konkurovat každému,« uvedl osmadvacetiletý odchovanec Slavie.

»Dovednosti máme, ale musíme hrát pospolu, jít za tím a ne jak v těch předchozích zápasech. Bylo to o všem, co k hokeji patří. Vránič dostal, Kundrc tak naskočil,« vypíchnul, jak se obránce Tomáš Kundrátek zastal Jakuba Vrány, který inkasoval tvrdý úder u mantinelu.

Změny útoků pomohly

Přínos kanonýra Davida Pastrňáka z Bostonu, který doplnil tým a obnovil vazby s bývalým spoluhráčem z Bruins Davidem Krejčím, byl podle Hertla velký. »Pomohl hodně. Bylo taky hezké dívat se na Davida s Davidem, jak se znají. Ale bylo to o všech lajnách. Já jsem dostal Blumiho (Matěje Blümela) a rozuměli jsme si. Jsem rád, že naše lajna nastartovala zápas. Měli jsme spoustu šancí. Pasta je jeden z nejlepších útočníků NHL, každý rok 40 gólů, tak to vždycky pomůže. Ale jsem rád, že to nebylo o jedné lajně, že jsme přispěli i my,« prohlásil Hertl.

Nepodařený duel s Rakouskem i Pastrňákův příjezd pozměnily složení všech útoků. »Dá se říct, že to pomohlo. Všichni do toho dali všechno. Dominovali jsme a mohli jsme hrát víc v klidu. Ale ještě máme tři zápasy ve skupině a musíme v tom pokračovat,« doplnil Hertl.

Sám si oddechl, že se prosadil. Nejdříve asistoval u úvodní branky Hynka Zohorny a v 17. minutě zvýšil na 4:0. »Potřeboval jsem takový gól dát, měl jsem dvě dorážky baseballovým stylem, dostal jsem ho tam. Je to důležité i pro mě, protože to nemůže být o jedné lajně. Jsem rád, že to naší lajně šlo. Že i ta hra může být zábava. Moje hra je o tom, abych byl silný na puku, abych pomohl vytvořit nějakou tu šanci. Když člověk bude dělat cokoliv a nemá gól či bod, tak to není vidět. Jsem rád, že jsem pomohl, měl jsem dost střel, ještě jsem mohl zakončit v přesilovce,« doplnil Hertl.

Při jeho brance se snažil puk tečovat ještě ze vzduchu Blümel, ale do branky jej srazil rukavicí Kristaps Sotnieks. S Blümelem řešili, kdo je autorem. »Bavili jsme se o tom, ale bylo mi to fakt jedno, protože to byl důležitý gól. On to tečoval, ale já to pak ještě dorazil. Myslím, že jsem poslední dotyk měl já, ale i kdyby ne, tak je mi to jedno. Hlavně že jsme vyhráli, protože poslechnout si českou hymnu na konci je nade vše,« dodal Hertl.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy