O post šéfa hokejového svazu se uchází šest kandidátů. Podívejte se na jejich vizitky

O post nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) po Tomáši Královi se bude ucházet šest kandidátů: Petr Bříza, Otakar Černý, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr. Svaz dnes po jednání výkonného výboru potvrdil v tiskové zprávě, že jejich nominace předložily ve stanovené lhůtě oprávněné subjekty, jimiž jsou členské kluby a krajské výkonné výbory ČSLH.

Zatímco mezi konečnou sestavou uchazečů nakonec schází prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje Aleš Pavlík, přibyli k Hadamczikovi, Haškovi, Ščerbanovi a Šlégrovi, kteří již dříve svou kandidaturu veřejně potvrdili, současný viceprezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Bříza a manažer mládežnických reprezentací a Síně slávy českého hokeje Otakar Černý.

Uzávěrka přihlášek byla v pondělí. Nástupce Krále by měl být znám v sobotu 18. června, kdy je na programu konference ČSLH. Král šéfoval českému hokeji od roku 2008 a odchod z funkce oznámil loni v září po zveřejnění informací, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB.

V případě, že by žádný z kandidátů neobdržel v prvním kole volby nadpoloviční většinu hlasů, následuje další kolo, do něhož postoupí dva s nejvyšší podporou.

Vzhledem k volbě prezidenta rozhodl výkonný výbor již dříve také o tom, že konference zvolí i nástupce za členy, jejichž mandát předčasně skončí, ačkoli podle stanov může nahradit až čtyři z nich kooptací.

Vedle Krále rezignoval již dříve na funkci člena výkonného výboru Libor Zábranský, další místo by se uvolnilo v případě, že by se novým šéfem svazu stal jeden z trojice Bříza, Ščerban, Šlégr. Na uvolněná místa členů výkonného výboru byli nominováni Černý, Petr Dědek, Ctibor Jech a Aleš Kmoníček.

Členem výkonného výboru místo Zábranského bude zvolen kandidát, který obdrží v jednom kole volby nejvíce hlasů. Případná další uvolněná místa připadnou kandidátovi nebo kandidátům, kteří se umístí za ním. Podle návrhu volebního řádu je volba prezidenta i členů výkonného výboru tajná.

S cílem sjednotit funkční období prezidenta a výkonného výboru ČSLH bude současně navrženo, aby byli prezident a nový člen či členové výboru zvoleni stejně jako stávající vedení s mandátem do řádné volební konference v roce 2024.

Delegáty s hlasem rozhodujícím jsou na konferenci prezident ČSLH (1), viceprezidenti ČSLH (3), předseda dozorčí rady ČSLH (1), zástupci Tipsport extraligy (14), zástupci Chance ligy (14), zástupci II. ligy ČR (14), zástupci krajských výkonných výborů ČSLH (14) a zástupce ligy žen (1). Vzhledem k tomu, že prezident a jeden z viceprezidentů ČSLH rezignovali, je jejich nástupce oprávněno volit 60 delegátů.

Petr BŘÍZA (57)

Datum a místo narození: 9. prosince 1964, Praha

Ostatní: bývalý brankář, později funkcionář, politik a podnikatel; největší část hráčské kariéry spojil se Spartou, se kterou získal čtyři tituly; chytal i ve Finsku a Německu; účastník tří OH a sedmi MS, má čtyři bronzové medaile z MS a bronz z OH; po ukončení kariéry (2006) se stal generálním manažerem Sparty, o pět let později předsedou představenstva a byl i majitelem; v roce 2016 byl zvolen do Rady Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF), od loňska je místopředsedou IIHF; od roku 2008 je viceprezidentem Výkonného výboru ČSLH; v letech 2010 až 2018 byl zastupitelem Hlavního města Prahy, nejprve za ODS, později za TOP 09.

Otakar ČERNÝ (50)

Datum a místo narození: 20. září 1971, Kladno

Ostatní: bývalý obránce a syn někdejšího šéfa sportovního zpravodajství ČT Otakara Černého staršího; na kontě má několik extraligových startů za Kladno; po ukončení hráčské kariéry byl manažerem kladenského klubu, mládežnických reprezentací a hokejové Síně slávy, působil i na kladenském zastupitelstvu.

Alois HADAMCZIK (70)

Datum a místo narození: 20. června 1952, Kravaře

Ostatní: bývalý úspěšný trenér, v extralize vedl Olomouc, Vítkovice, Třinec, Spartu a Brno, působil i v Německu; s reprezentací získal během dvou období stříbro a dva bronzy z MS, z OH 2006 má bronz; severomoravský patriot je rovněž úspěšným podnikatelem (především v oblasti realit, vlastní například Buly centrum v Kravařích, před lety byl i spoluvlastníkem fotbalového Baníku), angažuje se i v komunální politice.

Dominik HAŠEK (57)

Datum a místo narození: 29. ledna 1965, Pardubice

Ostatní: bývalý brankář a jedna z největších postav českého hokeje, výraznou stopu zanechal i v NHL, kde byl dvakrát vyhlášen hráčem sezony; na OH 1998 byl „Dominátor“ hlavním strůjcem senzačního českého vítězství a posléze byl zvolen domácím Hokejistou století; s Pardubicemi získal tři ligové tituly, s Detroitem dvakrát vyhrál Stanley Cup; kariéru definitivně ukončil v 47 letech, o dva roky později byl jako první český zástupce uveden do Síně slávy v Torontu; podnikal v oblasti sportovního oblečení a nápojů, ale neuspěl.

Bedřich ŠČERBAN (58)

Datum a místo narození: 31. května 1964, Jihlava

Ostatní: bývalý obránce a medailista z olympijských her i mistrovství světa, kromě tří titulů s Jihlavou má i jeden se Vsetínem a jeden ze Švédska; působil také ve Finsku a v Německu; od roku 2008 je jednatelem Dukly Jihlava, je též předsedou hokejového krajského výkonného výboru na Vysočině a členem výkonného výboru hokejového svazu; dříve rovněž podnikal v oblasti zprostředkovatelských služeb a obchodu.

Jiří ŠLÉGR (51)

Datum a místo narození: 30. května 1971, Jihlava

Ostatní: bývalý obránce je jediným českým hokejistou, který vyhrál olympijské hry, mistrovství světa, Stanleyův pohár i domácí titul; z Litvínova odešel »Guma« do NHL, kde strávil 11 sezon, působil i ve Švédsku a v Rusku; jako šéf Litvínova se několikrát postavil na střídačku, předloni v klubu skončil; angažoval se také ve vrcholné politice, v letech 2010 až 2013 byl poslancem za ČSSD a později neúspěšně kandidoval do parlamentu i do Senátu.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy