Obhájce Talent je před Velkou pardubickou fit. K uzdravení stačily tři dny

Karambol ve čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou obhájce vítězství Talenta přibrzdil jen na pár dní. Rychle se dal dohromady a na pardubickém závodišti ještě absolvoval náhradní rychlostní test. Má za sebou poslední trénink a nyní ladí formu na nedělní 132. ročník Velké pardubické.

Jedenáctiletý ryzák prokázal formu výhrou v červnové druhé kvalifikaci. Generálkou na letošní »Velkou« pro něj měla být čtvrtá kvalifikace, kterou ale nedokončil. Připletl se do skrumáže po hromadném pádu na Popkovickém skoku, zakopl o ležící koně a vyklopil Pavla Složila ze sedla. Pak byl trochu potlučený. »Ale za tři dny byl v pořádku,« řekla jeho trenérka Hana Kabelková.

I rychlostní zkoušku mohl absolvovat, protože Dostihový spolek ho pustil na pardubickou dráhu. »Takže jsme mu tady trošku simulovali dostih. Chtěli jsme, aby měl nějakou porci skoků a rychlostního podnětu v nohách. Tak jsme to zkusili a zatím to vypadá dobře. Vynahradil si to a je v pohodě,« uvedla trenérka.

S dalšími lidmi ze stáje svého elitního koně obletuje ještě víc než obvykle. »Pořád se na něj chodíme dívat, jestli je v pořádku. Ještě víc ho čistíme než jindy. Takové blbůstičky, které dělají spíš dobře nám než jemu. Poslední těžkou práci absolvoval v pátek a teď už to jenom šolicháme. Myslím, že se těší,« prohlásila.

Největší adept na výhru podle bookmakerů

Zatímco loni Talent nepatřil k favoritům, tentokrát obhajuje a podle sázkových kurzů je největším adeptem na vítězství. »On to ustojí, ten je rád, že má mrkev a jablka, to je jeho meta. A závodění ho baví, na to se určitě těší,« usmála se Kabelková.

Sama je nervózní, ale stejně jako jindy před vrcholem sezony. »Myslím, že důležité bylo nic neměnit v tréninku, nezkazit trénink. Nedat mu třeba víc do těla. Držet se na uzdě a jet stejný mustr jako loni. A udržet ho zdravého. A to se povedlo, zatím tedy,« doplnila.

Přála by si, aby v neděli nebyl extrémně měkký a hluboký povrch. »To si nemyslím, že úplně preferuje. Je silný, ale nemyslím si, že by byl úplně bláťák. Jinak mi to je jedno. Může být i teplo, může být i zima. Jemu nic moc nevadí. Kvůli pořadatelům a kvůli Velké pardubické bych si přála, aby bylo hezky a aby byl plný dům,« uvedla.

Hlavně doufá, že to dopadne lépe než při divoké čtvrté kvalifikaci, kterou dokončili jen čtyři z deseti statujících koní. »Přála bych si, aby to byl klidný, korektní dostih. Krásný tak, jak má být,« svěřila se.

S Talentem má znovu ty nejvyšší ambice. »Žádný splněno, to neexistuje. On je dobrej a já chci, aby to ukázal, jak je dobrej. Aby ukázal práci našeho týmu, těch kluků, co tam nechávají volné hodiny i nad standard své pracovní doby,« dodala.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy